Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Το κράτος, η αυτοδιοίκηση και ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας

φωτογραφία Στέλιου Κρητικάκη φωτογραφία Στέλιου Κρητικάκη

ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 
Ο δήμαρχος τα έβαλε με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές που αφαιρούν την αυτονομία της αυτοδιοίκησης. Ο Μάκαρης ζήτησε μεγαλύτερη κοινωνική προστασία. Ο Νιάρχος κάλεσε σε αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Ο Μπρεδήμας εισηγήθηκε μείωση των δημοτικών τελών. Ο Αντωνόπουλος μίλησε για την ανάγκη υποστήριξης του πρωτογενoύς τομέα…

ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 
Ο δήμαρχος τα έβαλε με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές που αφαιρούν την αυτονομία της αυτοδιοίκησης. Ο Μάκαρης ζήτησε μεγαλύτερη κοινωνική προστασία. Ο Νιάρχος κάλεσε σε αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Ο Μπρεδήμας εισηγήθηκε μείωση των δημοτικών τελών. Ο Αντωνόπουλος μίλησε για την ανάγκη υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα…

Μια καλή ευκαιρία ώστε να παρουσιάσουν το πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο της αυτοδιοίκησης, ιδίως μέσα στην εποχή της κρίσης, έδωσε στις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015, χθες το βράδυ.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έκανε την πλέον αντιμνημονιακή τοποθέτηση, αν και δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά τη λέξη μνημόνιο. Ωστόσο οι επικεφαλής των μειοψηφιών είπαν για το δήμαρχο ότι από τη μια καταδικάζει τις πολιτικές που στερούν την αυτονομία της αυτοδιοίκησης, από την άλλη όμως ο ίδιος εφαρμόζει πρώτος αυτές τις πολιτικές.
Ο Παναγιώτης Νίκας είπε ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε για ψήφιση δεν απηχεί την πολιτική της δημοτικής αρχής γιατί δεν είναι δημιούργημα δικό της αλλά αποτέλεσμα των αυστηρών οδηγιών του υπουργείου Εσωτερικών. «Το κράτος μας τα έστειλε και πρέπει να τα ψηφίσουμε. Και όποιος δεν τα ψηφίσει δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει όχι μόνο για το Δήμο Καλαμάτας αλλά για όλους τους Δήμους, είτε έχουν δημάρχους του ΚΚΕ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε δεξιούς. Επιπλέον ο δήμαρχος σημείωσε ότι αυτή η πολιτική του κράτους απέναντι στην αυτοδιοίκηση ουσιαστικά της στερεί την ελευθερία, «τη μετατρέπει εν πολλοίς σε γρανάζι του κρατικού μηχανισμού».
Πάντως, ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος το 2015 θα αγωνιστεί για να εντάξει όσο πιο πολλά έργα μπορεί στο νέο ΕΣΠΑ και γι’ αυτό γίνεται μια εργώδης προσπάθεια στον τομέα των μελετών. Θα μειώσει περαιτέρω τα λειτουργικά έξοδα και τις ανελαστικές δαπάνες. Δεν θα προβεί σε αυξήσεις των τελών, όπως είπε ότι δεν έχει προβεί πολλά χρόνια τώρα, αλλά ταυτόχρονα θα εντείνει και άλλο τις προσπάθειες ώστε να εισπραχθούν οφειλές δημοτών και επιχειρήσεων, με ανθρώπινη όμως συμπεριφορά.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, σχολίασε από την πλευρά του ότι συμφωνεί με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση της αυτοδιοίκησης από το κράτος. Τόνισε όμως ότι η δική του παράταξη δεν αποδέχεται αυτή τη μεταχείριση, σε αντίθεση με ό,τι κάνει ο δήμαρχος. Επίσης, ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι ελλιπέστατος σε ό,τι αφορά την κοινωνική υποστήριξη των πολιτών εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο Τάσος Νιάρχος, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζεται από το ΚΚΕ, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής είναι αντιλαϊκός, φορομπηχτικός και πλασματικός. Κάλεσε το λαό να αντιδράσει, να επιβάλει με τον αγώνα του φιλολαϊκές πολιτικές και να προσέξει ώστε οι επιλογές που θα κάνει να μη φέρουν από την πίσω πόρτα τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας, της «Αλλαγής», ζήτησε μείωση των δημοτικών τελών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μίλησε για εγκατάλειψη των Δημοτικών Ενοτήτων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, ενώ έκανε επίσης λόγο για προεκλογικά γραμμάτια που έρχεται να εξοφλήσει η δημοτική αρχή με τον προϋπολογισμό αυτό.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις, δεδομένου ότι μέσα στο 2015 πρέπει να καταβληθούν μόνο για τόκους περίπου 750.000 ευρώ. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, δήλωσε από την πλευρά του κατηγορηματικά ότι τα δάνεια του Δήμου αθροίζονται σε περίπου 7.500.000 ευρώ και εξυπηρετούνται χωρίς δυσκολία. Επίσης ο Μιχάλης Αντωνόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «μηδενικού προγράμματος και μηδενικής ανάπτυξης», τονίζοντας ότι για τον πρωτογενή και ειδικότερα τον αγροτικό τομέα δεν προβλέπεται τίποτα, παρότι πρόκειται για τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Στ.Μ.