Κυριακή, 04 Ιανουαρίου 2015 20:25

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με εγγυητή το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο Ε. Βενιζέλος

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη να έρθει τρίτο κόμμα και να αναλάβει ρυθμιστικό ρόλο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με προοδευτικό πρόσημο. Αυτόν τον στόχο παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την προεκλογική του ομιλία στην Καλαμάτα, πριν από λίγο… 
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη να έρθει τρίτο κόμμα και να αναλάβει ρυθμιστικό ρόλο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με προοδευτικό πρόσημο. Αυτόν τον στόχο παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την προεκλογική του ομιλία στην Καλαμάτα, πριν από λίγο…

Η ομιλία έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, όπου η αίθουσα εκδηλώσεων γέμισε κόσμο, ενώ οι εξώστες ήταν κλειστοί. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν μιλήσει επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο και ακολούθως το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.
Την ομιλία του παρακολούθησαν οι πρώην βουλευτές Μεσσηνίας Σταύρος Μπένος και Γιάννης Γιαννακόπουλος, ενώ έγινε αναφορά, αρχικά από τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, Γιάννη Χριστόπουλο και ακολούθως από τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, στον Γιάννη Αλευρά, στον Γιώργο Γεννηματά, στη Μελίνα Μερκούρη, η οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είχε συνδεθεί με την Καλαμάτα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε μάλιστα ότι οι συγκεκριμένοι παρακολουθούν το σημερινό ΠΑΣΟΚ, όπως το παρακολουθεί και ο ιδρυτής του, Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη ζήτησε να έρθει το ΠΑΣΟΚ τρίτη δύναμη στις εκλογές, ώστε να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να εγγυηθεί συγκεκριμένα θεμελιώδη σημεία, πολιτική σταθερότητα, οικονομική σταθερότητα, θεσμική σταθερότητα (με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με αναθεώρηση του Συντάγματος και με αλλαγή του εκλογικού νόμου για να καταργηθεί το μπόνους που παίρνει το πρώτο κόμμα, το οποίο προκαλεί κομματική πόλωση), εθνική σταθερότητα και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε εμμέσως για το κίνημα που ίδρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, επικαλούμενος την αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν τεμαχίζεται. Πιο αιχμηρός ήταν ο γραμματέας της Ν.Ε., Γιάννης Χριστόπουλος, που μεταξύ άλλων μίλησε για «παράλογες διασπαστικές πολιτικές κινήσεις χωρίς ηθικό και πολιτικό λόγο», που αποτελούν «προσωπικές πρωτοβουλίες ακατανόητες και το μόνο που μας προκαλούν είναι θλίψη και αγανάκτηση».
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Υπήρχε η ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του 2012 που ζήτησε εκλογή για λύση και αποδείχθηκε μετά ότι είναι ένας παράγοντας αντιφάσεων, αντινομιών και αστάθειας. (…). Ακολούθησε μια καμπή εντυπωσιακή που οδηγήθηκε τελικά στο αδιέξοδο, στην εκμηδένιση. Για το ΠΑΣΟΚ του 2012, η ΔΗΜΑΡ ήταν το νέο προϊόν, το πιο συμπαθητικό, το πιο προοδευτικό, το πιο αθώο. Αλλά είδαμε ποιοι έμειναν να στηρίζουν μια χώρα σε κρίση, σε περιδίνηση και ποιοι λάκισαν. (…) Είναι διδακτικού χαρακτήρα η ιστορία σε σχέση με άλλα σχήματα που διεκδικούν το ρόλο τον εγγυητικό, τον ρυθμιστικό. Δεν αρκεί να λες θέλω ένα ρόλο, πρέπει να έχεις τα εχέγγυα και αυτά τα έχει μόνο το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη. Προσέξτε, το ΠΑΣΟΚ που δεν θα παρασυρθεί σε καμία εσωστρέφεια. Το ΠΑΣΟΚ που όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου ούτε κληρονομείται ούτε τεμαχίζεται».
Σε ό,τι αφορά τη λύση που υποστηρίζουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, αυτή είναι η εξής, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος: «Υπάρχει μόνο μια εθνική στρατηγική. Αυτή μπορεί να την επιβάλει και να την εγγυηθεί μια δύναμη που το πιστεύει, μια δύναμη που έχει δώσει μάχες σκληρές και έχει πονέσει γι’ αυτό.
Άρα, αφού δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες, αφού η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, αφού δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές εκβιασμού και πόλωσης γιατί δεν μπορούμε να δαπανήσουμε τον Φεβρουάριο σε εκλογές (…) η λύση είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τις δημοκρατικές δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και έστω με καθυστέρηση είναι έτοιμες να αναλάβουν το βάρος που αναλογεί στην εκλογική τους δύναμη και να συντελέσουν στο να ολοκληρωθεί αυτή η τεράστια προσπάθεια».
Πρόσθεσε ακόμη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία το πρόσημο, η κατεύθυνση, που πρέπει να είναι προοδευτική» στην κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Συνέχισε όμως ο πρόεδρός του κόμματος ότι «προοδευτικό είναι το σταθερό, το ασφαλές, αυτό που αυξάνει την πίτα, αυτό που παράγει, αυτό που ανασυγκροτεί την οικονομία».
Κατά τα άλλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τα μέλη, τα στελέχη, τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να δώσουν τη μάχη των εκλογών, τονίζοντας ότι αυτές «θα τις κερδίσει το Πεζικό», δηλαδή η επαφή με τους ψηφοφόρους.
Στ.Μ.