Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 17:23

Συρρικνώνεται ανησυχητικά ο φορέας πολιτιστικής ανάπτυξης της Καλαμάτας

ΦΑΡΙΣ 
Μια πτωτική πορεία που δείχνει μη αναστρέψιμη ακολουθεί η Φάρις, ο κορυφαίος φορέας Πολιτισμού στην Καλαμάτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σχολή Χορού, στη πόλη του χορού, στην πόλη του Φεστιβάλ Χορού, στην πόλη που φιλοδοξεί να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει μόλις 160 μαθητές, όταν λίγα χρόνια πριν ήταν 240…

ΦΑΡΙΣ 
Μια πτωτική πορεία που δείχνει μη αναστρέψιμη ακολουθεί η Φάρις, ο κορυφαίος φορέας Πολιτισμού στην Καλαμάτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σχολή Χορού, στη πόλη του χορού, στην πόλη του Φεστιβάλ Χορού, στην πόλη που φιλοδοξεί να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει μόλις 160 μαθητές, όταν λίγα χρόνια πριν ήταν 240…

Προβληματισμοί για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Φάρις διατυπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2015, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και προβλέπει ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα ύψους 3.200.000 σχεδόν.
Ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, που τοποθετήθηκε και πρώτος, αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα, τα χρέωσε όμως στην κρίση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτός που κρατάει όρθια τη δημοτική επιχείρηση είναι ο Δήμος Καλαμάτας μόνος του.
Αντίθετα ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, υποστήριξε ότι ναι μεν τα οικονομικά προβλήματα παίζουν το ρόλο τους, έθεσε όμως ως το κρισιμότερο ζήτημα αυτό της αντίληψης που έχει η πλειοψηφία για τη διαχείριση των θεμάτων.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, που υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν βάζει το χέρι στην τσέπη για τον πολιτισμό, παρότι η ίδια δηλώνει ότι ο Δήμος έχει πλεονάσματα και βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση. Μίλησε για έναν προϋπολογισμό μίζερο, ανορθολογικό, έναν προϋπολογισμό που δεν αρμόζει σε μια υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Ειδικότερα τώρα, ο Τάσος Πολυχρονόπουλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2015 απεικονίζει τη συρρίκνωση της Φάρις, η οποία μάλιστα πρόσθεσε ότι «τείνει να γίνει η σκιά όχι της “σπάταλης” και της “επάρατης” ΔΕΠΑΚ αλλά της ίδιας της Φάρις κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της». Ανέφερε λοιπόν ότι το Εικαστικό Σχολείο έχει μείνει με 135 μαθητές όταν πριν λίγα χρόνια είχε 220 και διερωτήθηκε πόσο περισσότερο θα μειωθεί ο αριθμός τους τα επόμενα χρόνια. Είπε ότι το διοικητικό προσωπικό έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο, ότι δεν υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής στο θέατρο, ότι δεν υπάρχει διευθυντής στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, ότι οι χώροι εργασίας της Φάρις τείνουν να γίνουν άδεια ντουβάρια.
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος τόνισε ότι πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός και αναλυτικός διάλογος για όλα αυτά τα προβλήματα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο και όχι εύκολο πρόβλημα και επιπλέον όχι μόνο οικονομικό πρόβλημα.
Ακόμη ανέφερε ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα με τα υψηλά δίδακτρα στις σχολές της Φάρις και ζήτησε να γίνει και για αυτό το θέμα μια αναλυτική συζήτηση για μια νέα πολιτική διδάκτρων.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος απάντησε, αφού χαρακτήρισε λαϊκίστικες τις αναφορές του Μιχάλη Αντωνόπουλου, ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα ωστόσο σχολίασε πως δεν άκουσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Για τη μείωση του προσωπικού επανέλαβε ότι οι νόμοι δεν επιτρέπουν να γίνουν προσλήψεις και πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να το δει αυτό το ζήτημα. Για τα δίδακτρα σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει ο ίδιος μια μελέτη, σε συνεργασία με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές και σύντομα θα έχει έτοιμη την εισήγησή του, αν και επεσήμανε πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις γιατί για να συνεχίσει η Φάρις να λειτουργεί και να πληρώνει το προσωπικό της πρέπει να έχει έσοδα.
Για το θέατρο τόνισε ότι δεν μπορεί να έχει καλλιτεχνικό διευθυντή όταν ο προϋπολογισμός του ανέρχεται μόλις στα 135.000 ευρώ, ενώ για το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης τόνισε ότι θα αποκτήσει διευθυντή σύντομα.
Κατά τα άλλα ο Θανάσης Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στα πρόσθετα αντικείμενα με τα οποία έχει επιφορτιστεί η Φάρις, όπως το καρναβάλι, την πολιτιστική πρωτεύουσα, το διεθνές φεστιβάλ χορωδιών του φθινοπώρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για προκλήσεις στις οποίες η επιχείρηση θα ανταπεξέλθει με επιτυχία, ενώ διαβεβαίωσε πως η Φάρις εξακολουθεί να διατηρεί το επίπεδο του πολιτισμού πολύ ψηλά σε σχέση με αντίστοιχους φορείς της υπόλοιπης χώρας.
Στ.Μ.