Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012 02:39

Έχει θετικά αλλά το οικονομικό πρόβλημα μένει άλυτο

Ο Π. ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΙΙ

Θετικά στοιχεία περιλαμβάνει ο νόμος που ψηφίστηκε προχθές, φέρνοντας διάφορες αλλαγές στον Καλλικράτη, ωστόσο το μέγα θέμα, το οικονομικό, δεν το αγγίζει. Αυτή είναι η θέση του δημάρχου Καλαμάτας και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

Όπως τόνισε, τα θετικά στοιχεία είναι η σύσταση περιφερειακών φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα ελέγχονται από τους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν πλέον τη θεσμική ευθύνη για την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού. Επίσης, τα Λιμενικά Ταμεία περιέρχονται στους Δήμους και ήδη ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων. Σχετικά, ο κ. Νίκας σχολίασε ότι «από το καλοκαίρι η ευθύνη της παραλιακής ζώνης θα ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας. Ο δήμαρχος Καλαμάτας θα είναι και δήμαρχος της παραλίας»! Επιπλέον, σημείωσε ότι ξεκινούν από το Δήμο οι μελέτες για τη δημιουργία παραθαλάσσιου πάρκου στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, στο τμήμα από το Ναυτικό Όμιλο μέχρι του Κοιλάκου. Ένα ακόμη θετικό σημείο του Καλλικράτη ΙΙ, όπως λέει ο δήμαρχος για το νέο νόμο, είναι ότι θα ρυθμίζονται πλέον σε τοπικό επίπεδο, από τον επίτροπο, θέματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ υπογράμμισε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης, που είναι το οικονομικό, δεν αντιμετωπίζεται με το νέο νόμο. Όπως επανέλαβε, οι περικοπές των χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους έχουν φτάσει το 50%, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πλέον να αντεπεξέλθουν και στις βασικές υποχρεώσεις τους. Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι για το θέμα θα συνεδριάσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στις 23 του Απρίλη, οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
Στ.Μ.