Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 16:25

Καλαμάτα, Σύρος, Γερμανοί και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

ΕΠΙΛΟΓΗ KULTUREXPERTEN 
Η εταιρία που προσελήφθη ως διεθνής σύμβουλος για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021, η Γερμανική "Kulturexperten Dr. Scheytt GmbH", είναι αυτή που είχε αξιολογήσει τη Σύρο ως την καταλληλότερη πόλη για να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Συριανοί…

ΕΠΙΛΟΓΗ KULTUREXPERTEN 
Η εταιρία που προσελήφθη ως διεθνής σύμβουλος για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021, η Γερμανική "Kulturexperten Dr. Scheytt GmbH”, είναι αυτή που είχε αξιολογήσει τη Σύρο ως την καταλληλότερη πόλη για να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Συριανοί…

Μάλιστα η Kulturexperten είχε αναλάβει καθήκοντα συμβούλου όσον αφορά την κεντρική ιδέα και άλλα καλλιτεχνικά ζητήματα, με τα οποία η Σύρος διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Κατόπιν αυτών των πληροφοριών απευθυνθήκαμε στον εκτελεστικό διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας “KALAMATA:21”, Έκτορα Τσατσούλη, για διευκρινήσεις και με το ερώτημα κατά πόσο είναι θεμιτό δύο ανταγωνίστριες περιοχές να συνεργάζονται με την ίδια εταιρία.
Ο κ. Τσατσούλης σημείωσε ότι πράγματι ο Δήμος Σύρου είχε ξεκινήσει συνεργασία με τη Kulturexperten, πλην όμως η συνεργασία αυτή έχει σταματήσει και μάλιστα η Σύρος φέρεται ότι δεν ανταποκρίθηκε σε όρους της συγκεκριμένης συνεργασίας.
Επιπλέον ο κ. Τσατσούλης τόνισε ότι στο συμβόλαιο που υπεγράφη μεταξύ της Kulturexperten και της Καλαμάτας, υπάρχει συγκεκριμένος όρος για αποκλειστική συνεργασία της εταιρίας με τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Μάλιστα μας απέστειλε και το σχετικό απόσπασμα του συμβολαίου.
Έχει ενδιαφέρον πάντως η έρευνα που είχε κάνει η Kulturexperten, σύμφωνα πάντα με τους Συριανούς, από την οποία αναδείχθηκε ότι η Σύρος είναι ίσως η καταλληλότερη πόλη για να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σύμφωνα με όσα επικαλούνται λοιπόν οι Συριανοί, η υποψηφιότητα της Σύρου έχει τα εξής:
Τον πανάρχαιο και ιδιαίτερα σημαντικό για την ανθρωπότητα Κυκλαδικό Πολιτισμό.
Την εκπληκτική αρχιτεκτονική της Σύρου και ιδιαίτερα της νεοκλασικής Ερμούπολης και της μεσαιωνικής Άνω Σύρου.
Την αρμονική συνύπαρξη των δύο θρησκευτικών δογμάτων στο νησί.
Τον συνδυασμό της μεγάλης παράδοσης του ρεμπέτικου, - λόγω Μάρκου Βαμβακάρη - με την μουσική του Αιγαίου.
Την ύπαρξη στη Σύρο σημαντικών πολιτιστικών υποδομών.
Το θέατρο Απόλλων, το οποίο φιλοξενεί ήδη διεθνείς εκδηλώσεις και αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.
Τη νεώτερη ιστορία του νησιού και τη συμβολή του στην σύσταση και εδραίωση του νεότερου ελληνικού κράτους.
Τη γειτνίαση με το νησί της Δήλου, στο οποίο μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.
Και τέλος τα μεγάλης εμβέλειας διεθνή φεστιβάλ που διοργανώνονται στο νησί τα τελευταία χρόνια, (Φεστιβάλ Αιγαίου, Φεστιβάλ κλασικής μουσικής, φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, φεστιβάλ κιθάρας), σε συνδυασμό με τη γενικότερα πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.
Στ.Μ.