Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 17:53

Η Νάντια Γιαννακοπούλου ζητάει να αλλάξουν όλα στο ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ 
Να κρατήσουμε τη φλόγα και να πετάξουμε τη στάχτη, να αλλάξουμε βιβλίο και όχι να γυρίσουμε σελίδα, ζητούν η Νάντια Γιαννακοπούλου και άλλα τέσσερα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ζητούν λοιπόν όχι απλά αλλαγή ηγεσίας αλλά νέο όνομα, νέα σύμβολα, νέο προγραμματικό πλαίσιο, σε ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική και σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση…

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Να κρατήσουμε τη φλόγα και να πετάξουμε τη στάχτη, να αλλάξουμε βιβλίο και όχι να γυρίσουμε σελίδα, ζητούν η Νάντια Γιαννακοπούλου και άλλα τέσσερα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ζητούν λοιπόν όχι απλά αλλαγή ηγεσίας αλλά νέο όνομα, νέα σύμβολα, νέο προγραμματικό πλαίσιο, σε ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική και σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση…

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, η Κατερίνα Βαλαβάνη υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β' Αθηνών, ο Χρήστος Δρούζιας μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, η Χαρά Κεφαλίδου μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και ο Μιχάλης Χάλαρης μέλος της Γραμματείας, σε κείμενο που συνυπογράφουν ζητούν τα εξής: 
«Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να έφερε πολιτική αλλαγή στη χώρα αλλά όχι αλλαγή πολιτικής, σε αντίθεση με τα όσα ειπώθηκαν τα τελευταία χρόνια περί άλλου μοντέλου.
Δύο σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα πορεύεται στο άγνωστο και χωρίς ελπίδα, καθώς η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και σίγουρα χωρίς οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.
Οι καθημερινές αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών, οι παλινωδίες της κυβέρνησης, η αυξανόμενη οικονομική ασφυξία, δημιουργούν σύγχυση στο εσωτερικό και  προβληματισμό στο εξωτερικό, ενώ ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί και τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία μεγεθύνονται επικίνδυνα.
Η δημιουργική ασάφεια, σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή, μπορεί να αποβεί μοιραία και θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες όλων μας.
Ως παράταξη είπαμε αλήθειες όλα αυτά τα χρόνια -ιδίως προεκλογικά- και αυτό ακριβώς αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Μια σοβαρή παρακαταθήκη αξιοπιστίας για το μέλλον που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο ξεκίνημα.
Και στο νέο αυτό ξεκίνημα θα πρέπει να κλείσουμε οριστικά και με ειλικρίνεια τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν.
Μέσα από μια υπεύθυνη, συγκροτημένη και έντιμη αποτίμηση των 40 χρόνων της μεταπολίτευσης που αναμφισβήτητα είναι η μακροβιότερη περίοδος δημοκρατικής ομαλότητας και οικονομικής ανάπτυξης στη νεότερη ελληνική ιστορία. Ωστόσο δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε δομικά προβλήματα του κράτους και της οικονομίας αλλά και να περιορίσουμε συντεχνιακές αντιλήψεις, με αποτέλεσμα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να καθυστερήσουν σημαντικά.
Προτείνουμε:
Το  συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μετεξέλιξης και μετάβασης στην επόμενη ημέρα.
Θα πρέπει να προχωρήσει σε αποτίμηση της μεταπολίτευσης έτσι ώστε από το φως του παρελθόντος να κρατήσει τη φλόγα και να πετάξει τη στάχτη. Το συνέδριο θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, για το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του χώρου αλλά και για τη συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης, χωρίς ηγεμονισμούς χωρίς προαπαιτούμενα και με σαφές χρονοδιάγραμμα.
Στόχος, να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης του εγχειρήματος που θα οδηγήσει στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης, σε χρόνο που επίσης θα αποφασιστεί. Κρίσιμη παράμετρος η μέγιστη συμμετοχή όλων όσων ανήκουν στον χώρο που εκτείνεται από το μεταρρυθμιστικό κέντρο ως την ανανεωτική αριστερά.
Ένα τέτοιο Ιδρυτικό συνέδριο θα πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει για όλα τα ζητήματα. Για το νέο πολιτικό  - προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα, τα σύμβολα, τις δομές, τις λειτουργίες, την ανάδειξη νέας ηγεσίας.
Η παράταξη θα πρέπει να επινοηθεί από την αρχή και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μπαλώματα και μερεμέτια αλλά ούτε και με δημιουργικές ασάφειες.
Απαιτούνται δημιουργικές σαφήνειες και συγκεκριμένος οδικός χάρτης. Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε από το μηδέν ένα νέο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό σοσιαλδημοκρατικό φορέα.
Αυτή η νέα παράταξη οφείλει να απευθυνθεί με ρεαλισμό και εντιμότητα στην κοινωνία μέσα από έναν αξιόπιστο πολιτικό και προγραμματικό λόγο.
Γιατί σήμερα δεν είναι αρκετή μια απλή αλλαγή σελίδας.
Πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρο το βιβλίο».