Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 15:19

Η δημοκρατία στο Δήμο Καλαμάτας και στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Δημήτρης Φαββατάς, Γιώργος Αβαρλής, Σταμάτης Μπεχράκης και Κώστας Γκόνης Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Δημήτρης Φαββατάς, Γιώργος Αβαρλής, Σταμάτης Μπεχράκης και Κώστας Γκόνης

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΒΑΡΛΗΣ 
Σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί  ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου Καλαμάτας, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας διοργάνωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου με δημοτικό σύμβουλο της Θεσσαλονίκης, τον Καλαματιανό Γιώργο Αβαρλή, ο οποίος παρουσίασε πως λειτουργούν τα εκεί δημοτικά συλλογικά όργανα…

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΒΑΡΛΗΣ 
Σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί  ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου Καλαμάτας, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας διοργάνωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου με δημοτικό σύμβουλο της Θεσσαλονίκης, τον Καλαματιανό Γιώργο Αβαρλή, ο οποίος παρουσίασε πως λειτουργούν τα εκεί δημοτικά συλλογικά όργανα…

Ο Γιώργος Αβαρλής είναι δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής της παράταξης είναι η επίσης Καλαματιανή Ρία Καλφακάκου, η οποία έχει συμφωνηθεί να παραχωρήσει τη θέση της στον Γιώργο Αβαρλή, για το δεύτερο μισό της δημοτικής θητείας.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο μίλησαν ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στην Οικονομική Επιτροπή, Σταμάτης Μπεχράκης, το δεύτερο μέλος της παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή Δημήτρης Φαββατάς, το αναπληρωματικό μέλος Γιάννης Θεοφιλόπουλος και το μέλος του συνδυασμού Κώστας Γκόνης. Οι συγκεκριμένοι, μαζί με τον Κώστα Γεωργακίλα, είναι και οι υπεύθυνοι του συνδυασμού για τα οικονομικά ζητήματα του Δήμου.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε σχέση με την αντίστοιχη επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, ο Γιώργος Αβαρλής τόνισε ότι στο δικό του Δήμο υπάρχει αρμόδιο γραφείο με τέσσερις έως έξι υπαλλήλους, το οποίο παρέχει στις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους οποιοδήποτε στοιχείο ζητήσουν. Στο Δήμο Καλαμάτας δεν υπάρχει τέτοιο γραφείο. Είπε ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης τα μέλη της Επιτροπής ενημερώνονται πιο έγκαιρα για τις συνεδριάσεις και τα θέματα και κυρίως τους επιδίδονται σχετικά αναλυτικές εισηγήσεις, ώστε ακόμη και με μια πρόχειρη ματιά να μπορούν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Αντίθετα τόνισε ότι από τις εισηγήσεις που είδε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας διαπίστωσε ότι τα μέλη της δεν μπορούν να έχουν μια σαφή εικόνα για το τι ακριβώς πρόκειται να συζητηθεί. Επίσης ανέφερε ότι στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης παρίστανται υποχρεωτικά, για να δίνουν εξηγήσεις εφόσον τους ζητηθεί, οι προϊστάμενοι των τμημάτων που έχουν εισηγηθεί τα θέματα.
Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Αβαρλής είπε ότι παρέχεται η δυνατότητα τόσο στις παρατάξεις όσο και σε φορείς ή σε μεμονωμένους δημότες, να αναπτύξουν τα ζητήματα που θεωρούν ότι είναι σημαντικά. Ειδικότερα είπε ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης καλούνται οι φορείς να παρουσιάσουν τα θέματα, ζητήματα, προβλήματα που κρίνουν ότι απασχολούν την πόλη. Ακολούθως ψηφίζονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τα οποία οι παρατάξεις συμφωνούν ότι δεν χρειάζεται να γίνει συζήτηση. Μετά ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ενημερώνει, επί δεκάλεπτο, για τα ζητήματα που κρίνει ότι πρέπει να ενημερώσει. Ακολουθεί η παρουσίαση ζητημάτων από τους εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων, με παραχώρηση δέκα λεπτών στην κάθε μία. Στη συνέχεια δίνει τις απαντήσεις ο δήμαρχος και μετά μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να αναπτύξουν τα δικά τους θέματα, ενώ απαντήσεις δίνουν μετά οι αντιδήμαρχοι. Ακολούθως συζητούνται τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Όπως σημείωσε ο Γιώργος Αβαρλής, συνήθως οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διαρκούν περίπου επτά ώρες. Οι συνεδριάσεις γίνονται ημέρα Τετάρτη και ξεκινούν στις 4:30 το απόγευμα.
Ο Καλαματιανός δημοτικός σύμβουλος τόνισε ότι αυτό το πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών οργάνων παρέχει τη δυνατότητα στις μειοψηφίες να ασκήσουν το ρόλο του ελέγχου και διασφαλίζει ένα σχετικά δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης, προσφωνώντας τον Γιώργο Αβαρλή, τον ευχαρίστησε θερμά, όπως και τη Ρία Καλφακάκου, για τη συνδρομή τους στην πρωτοβουλία που έλαβε ο Δήμος Καλαμάτας για την προβολή της περιοχής μας στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο μήνα. Τόνισε δε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ της Καλαμάτας και της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολείων μεταξύ των δύο πόλεων.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων των δύο Δήμων, ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι, μετά την ενημέρωσή του για το πώς λειτουργούν τα όργανα στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνεται η διαπίστωσή του ότι στο Δήμο Καλαμάτας υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη διαθέτουν η κάθε μία το δικό της γραφείο, διοικητική υποστήριξη και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται, ενώ στο Δήμο Καλαμάτας η δημοτική αρχή δεν παρέχει ουδεμία υποστήριξη στις μειοψηφίες. Σχολίασε δε ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας εφαρμόζει τον Καλλικράτη στην ακραία του μορφή, παρότι στις δηλώσεις της υποστηρίζει τα αντίθετα από αυτά που πράττει.
Ο Δημήτρης Φαββατάς επίσης ευχαρίστησε τον Γιώργο Αβαρλή για την ενημέρωση που έκανε στην παράταξή του και τόνισε ότι ο Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες του Δήμου Καλαμάτας θα έχουν ανάλογες επαφές με παρατάξεις και άλλων Δήμων της  χώρας, με σκοπό τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Δήμου.
Στ.Μ.