Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 23:59

Ενημέρωση στην Καλαμάτα για τον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

Παναγιώτης Λέκκας, από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής και Δονάτος Νίκου από την Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας Παναγιώτης Λέκκας, από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής και Δονάτος Νίκου από την Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΕΚΚΑ 
Ο αγώνας κατά της εξόρυξης χρυσού, στη Χαλκιδική, βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει στην πράξη τη στάση της, το κίνημα αντίστασης έχει μπει σε κατάσταση ύφεσης, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής ωθούνται σε εμφύλιο από την εταιρία. Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΕΚΚΑ 
Ο αγώνας κατά της εξόρυξης χρυσού, στη Χαλκιδική, βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει στην πράξη τη στάση της, το κίνημα αντίστασης έχει μπει σε κατάσταση ύφεσης, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής ωθούνται σε εμφύλιο από την εταιρία. Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση…

…της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη βορειοανατολική Χαλκιδική έκανε το βράδυ της Τρίτης ο Παναγιώτης Λέκκας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.
Ο Παναγιώτης Λέκκας τόνισε ότι η επένδυση της Eldorado Gold μεταλλάσσει βίαια την περιοχή, την καθιστά ένα απέραντο μεταλλείο χρυσού και αποκλείει όλες τις άλλες δραστηριότητες, ενώ καταστρέφει το περιβάλλον.
Παραδέχθηκε ότι η επένδυση αυτή έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι έχει καταργήσει περισσότερες, στον πρωτογενή τομέα, ενώ θα πλήξει και τον τουρισμό.
Αυτό που ζητάει το κίνημα, σημείωσε ο Παναγιώτης Λέκκας, είναι να σταματήσει η συγκεκριμένη επένδυση και να συνεχιστεί η ήπια μεταλλευτική δραστηριότητα.
Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς, που είναι καθηγητής στο Λύκειο Ιερισσού, περιέγραψε πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχει ζήσει η περιοχή, με εισβολές των ΜΑΤ στα χωριά, με μαθητές που λιποθυμούσαν στο σχολείο από τα χημικά της Αστυνομίας, με διώξεις αγωνιστών λόγω του φρονήματός τους.
Μέσα από αυτές τις καταστάσεις, τόνισε ο Παναγιώτης Λέκκας, έχουν πολιτικοποιηθεί και πολιτικοποιούνται πολλοί κάτοικοι της περιοχής και έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα που παίρνει τις αποφάσεις του σε συνελεύσεις με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το κίνημα βρίσκεται πλέον στη φάση που πρέπει να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις, αν θα αναθέσει δηλαδή στους θεσμούς τη διαχείριση ή επίλυση του ζητήματος ή θα ακολουθήσει ριζοσπαστική πορεία.
Ο Παναγιώτης Λέκκας είπε ακόμη ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μια πρωτότυπη, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση με τη δημοτική αρχή να έχει ταχθεί κατά της επένδυσης, με τη νέα κυβέρνηση να δηλώνει τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ότι επίσης είναι κατά της επένδυσης, ωστόσο η επένδυση συνεχίζεται σχεδόν κανονικά. Ειδικότερα για τη νέα κυβέρνηση σημείωσε ότι μέχρι τώρα κινείται στο νομικό επίπεδο, με την επανεξέταση διαφόρων αδειοδοτήσεων, επάνω όμως στο πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το οποίο φαίνεται ότι ευνοεί την εταιρία. Γι’ αυτό μάλιστα μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις της Eldorado Gold.
Αυτή η στάση της νέας κυβέρνησης, συνέχισε ο Παναγιώτης Λέκκας, ενοχλεί τόσο την εταιρία όσο και το κίνημα, όμως η εταιρία έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, έχει πει ότι εάν δεν πάρει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα απολύσει κόσμο και ήδη κινητοποιεί τους εργαζόμενους.
Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα, πρόσθεσε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ότι δηλαδή έχει δημιουργηθεί ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην περιοχή.
Ολοκληρώνοντας ο Παναγιώτης Λέκκας τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για το κίνημα να πάρει τις αποφάσεις του και να διαλέξει με ποιους θα πάει, με εκείνους που κερδοσκοπούν καταστρέφοντας το περιβάλλον και διχάζοντας την κοινωνία ή με το κίνημα που προτάσσει το συλλογικό καλό;
Στ.Μ.