Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 14:52

Μαύρες σημαίες στα καταστήματα για την απαγόρευση των τραπεζοκαθισμάτων

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Μαύρες σημαίες αποφάσισαν να υψώσουν στα καταστήματά τους οι επαγγελματίες της Παραλίας της Καλαμάτας, ενώ θα μοιράσουν στους πελάτες τους και έντυπο υλικό, για την απόφαση απαγόρευσης των τραπεζοκαθισμάτων στην πλαζ και τις συνέπειές της. Εάν η απόφαση δεν ανακληθεί θα κλιμακώσουν την αντίδρασή τους…

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Μαύρες σημαίες αποφάσισαν να υψώσουν στα καταστήματά τους οι επαγγελματίες της Παραλίας της Καλαμάτας, ενώ θα μοιράσουν στους πελάτες τους και έντυπο υλικό, για την απόφαση απαγόρευσης των τραπεζοκαθισμάτων στην πλαζ και τις συνέπειές της. Εάν η απόφαση δεν ανακληθεί θα κλιμακώσουν την αντίδρασή τους…

Το πρωί, στο καφέ «Μύθος», στην Παραλία της Καλαμάτας, είχαν ανοιχτή γενική συνέλευση οι επαγγελματίες, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας. Ακολούθως, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ανδρέας Ζαγάκος, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απαγόρευση των τραπεζοκαθισμάτων στον αγιαλό δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ειδικότερα θα καταργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στα καταστήματα και θα ακυρώσει το συγκριτικό τουριστικό πλεονέκτημα που έχει η Καλαμάτα, αυτό της ύπαρξης μεγάλης πλαζ με καταστήματα που εξυπηρετούν τους λουόμενους, πλήττοντας έτσι τον τουρισμό.
Ο Ανδρέας Ζαγάκος αρχικά χαρακτήρισε «αβλεψία» το τμήμα εκείνο της απόφασης που προβλέπει την απαγόρευση των τραπεζοκαθισμάτων στην πλαζ, στη συνέχεια όμως σχολίασε ότι αυτοί που πήραν την απόφαση «είναι άνθρωποι εκτός της αγοράς, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Είπε επίσης ότι η συγκεκριμένη απόφαση «ουσιαστικά αναιρεί την επαγγελματική μας δραστηριότητα» παρότι αυτή είναι θεσμικά κατοχυρωμένη.
Εφόσον η απόφαση δεν αλλάξει, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, τα καταστήματα θα αναγκαστούν να απολύσουν τους εργαζόμενούς τους που εξυπηρετούσαν την πελατεία η οποία χρησιμοποιούσε τα τραπεζοκαθίσματα. Μίλησε για περίπου 70.000 νέες θέσεις ανεργίας. Επιπλέον όμως σημείωσε ότι εκτός από τους επαγγελματίες θίγονται και οι προμηθευτές αλλά και διάφοροι κατασκευαστές, καθώς υπογράμμισε ότι ήδη έχουν παγώσει ή ακυρωθεί διάφορες παραγγελίες.
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές, ότι επαγγελματίες αυθαιρετούν ασύστολα στην πλαζ, αποκλείοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των λουομένων που δεν θέλουν να καθίσουν σε κάποιο κατάστημα, ο Ανδρέας Ζαγάκος είπε ότι όπως σε κάθε κλάδο έτσι και στο δικό του υπάρχουν εκείνοι που τηρούν το νόμο και εκείνοι που παρανομούν. Πρόσθεσε όμως ότι στην πλαζ γίνονται αυστηροί έλεγχοι από την Κτηματική Υπηρεσία -για την οποία τόνισε ότι καλώς κάνει- και επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα. Άρα, σημείωσε, όσοι παρανομούν τιμωρούνται, προσθέτοντας όμως ότι πολλοί από τους επαγγελματίες στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές αθωώνονται από τη δικαιοσύνη. Ακόμη άφησε να εννοηθεί ότι υπερβάλουν όσοι υποστηρίζουν ότι παρεμποδίζεται η πρόσβαση των λουομένων στην πλαζ, ενώ επέκρινε το ότι γίνονται σχετικές αναφορές στον Τύπο ανώνυμα.
Ακόμη, ο Ανδρέας Ζαγάκος κάλεσε τους βουλευτές του Νομού, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ που συγκυβερνούν, όπως και το Επιμελητήριο, να τοποθετηθούν για το πρόβλημα αυτό, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας και ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, με θέσεις που καλύπτουν τους επαγγελματίες.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου ανακοίνωσε ότι η απόφαση των επαγγελματιών είναι να υψώσουν το Σάββατο μαύρες σημαίες στα καταστήματά τους και να διανείμουν ενημερωτικό υλικό στους πελάτες τους, ενώ, εάν δεν ανακληθεί η απόφαση, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με κλείσιμο των καταστημάτων και με διαμαρτυρία στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι κοινή στάση κρατούν ο Σύλλογος Επαγγελματιών Μικρής Μαντίνειας, ο φορέας που εκπροσωπεί τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ο Σύλλογος ασφαλισμένων ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, καθώς και το Elite City Resort, το οποίο ο Ανδρέας Ζαγάκος ευχαρίστησε θερμά, τονίζοντας ότι ενώ ο νόμος εξαιρεί τα ξενοδοχεία από αυτή την απαγόρευση, η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα στηρίζει τους επαγγελματίες, ακόμη και σε βάρος των δικών της συμφερόντων της.
Στ.Μ.