Σάββατο, 09 Μαϊος 2015 03:00

Η δολοφονία των λιμενεργατών της Καλαμάτας και η εργατική εξέγερση του 1934

Οι φονευθέντες λιμενεργάτες Οι φονευθέντες λιμενεργάτες

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Στρατός έριξε στο ψαχνό κατά των λιμενεργατών όταν πήγαν να υπερασπιστούν το δικαίωμα για δουλειά. Οι λιμενεργάτες σκοτώθηκαν, οι εργάτες της Καλαμάτας εξεγέρθηκαν. Αυτά συνέβησαν το Μάη του 1934 και τους πρωτεργάτες αυτού του αγώνα θα τιμήσει αύριο, Σάββατο, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας...

Η εκδήλωση, που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα.
Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Η εργατική εξέγερση στην Καλαμάτα και τα αιματηρά γεγονότα του 1934».
Ομιλητές θα είναι ο πρώην δήμαρχος, Παναγής Κουμάντος, που έχει κάνει έρευνα και έχει γράψει βιβλίο για την εξέγερση αυτή, ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Γουλιάμος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παθεοδώρου, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάνος Σπυριδάκης και ο δικηγόρος Δημήτρης Ζέρβας, που επίσης έχει κάνει έρευνα και έχει γράψει βιβλίο για το Κίνημα της Καλαμάτας.
Συντονιστής θα είναι ο πρώην αρχισυντάκτης της Ελευθερίας Ηλίας Μπιτσάνης και την παρουσίαση θα κάνει ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Κανέλης.
Ανοιχτό κάλεσμα στο λαό της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής να προσέλθουν στην εκδήλωση απεύθυναν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης και ο αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Μουλάς.
Ο Σωτήρης Τσώνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε ένα βαθμό υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ του σήμερα και της εποχής που συνέβησαν τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται η εκδήλωση. Τα στοιχεία αυτά είναι η ασυδοσία των ισχυρών έναντι των εργαζομένων, το lockout, ο μη σεβασμός του κοινωνικού διαλόγου από την πλευρά των ισχυρών εργοδοτών κ.λπ.
Ακόμη ο Σωτήρης Τσώνης σημείωσε ότι στα γεγονότα αυτά αναφέρεται και το θεατρικό έργο του Νησιώτη Σωτήρη Πατατζή «Παράβαση καθήκοντος», στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρώτος αιρετός νομάρχης, Παναγιώτης Φωτέας, κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους φονευθέντες λιμενεργάτες, το 1993, επί δημαρχοντίας Παναγή Κουμάντου.
Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου σημείωσε ότι ο σχεδιασμός ήταν η εκδήλωση αυτή να γίνει τρία χρόνια πριν, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κέντρο σε επόμενη εκδήλωση, που θα γίνει το Φθινόπωρο, θα τιμήσει και παλιά συνδικαλιστικά στελέχη της περιοχής.

  
Παναγιώτης Μουλάς και Σωτήρης Τσώνης

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μουλάς σημείωσε ότι 81 χρόνια μετά τα γεγονότα του Μάη του 1934 το Εργατικό Κέντρο τιμάει τους εργαζόμενους που έδωσαν και τη ζωή τους για την προάσπιση του δικαιώματος που έχει κάθε άνθρωπος για εργασία, απέναντι στην επιδίωξη των εργοδοτών για κέρδος πάση θυσία.
Ο αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου πρόσθεσε ότι τα γεγονότα αυτά ήταν πρωτόγνωρα για την περιοχή μας και απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της εποχής. Τόνισε δε ότι η «γοητεία» αυτής της ιστορίας είναι ότι οι πρωτεργάτες αυτού του αγώνα ήταν απλοί εργάτες, «ούτε συνδικαλιστές ούτε και κομματικά στελέχη. Το μόνο πράγμα που τους υποκίνησε ήταν το δικαίωμα για εργασία».
Ακόμη ο Παναγιώτης Μουλάς ανέφερε ότι στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και τρεις απόγονοι των φονευθέντων λιμενεργατών, ανάμεσά τους ο Ηλίας Κολιτσιδάκης, γιος του φονευθέντα Γιάννη Κολιτσιδάκη. Σχολίασε δε ότι μετά την εξέγερση οι οικογένειες των πρωτεργατών "σκόρπισαν" σε διάφορες περιοχές της χώρας, ακόμη και στο εξωτερικό προφανώς επειδή θα γίνονταν στόχος διώξεων.
Τέλος, ο αναπληρωτής γραμματέας ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι έχουν συμβάλει για την καταγραφή αυτών των γεγονότων και για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ιδιαίτερα τον Παναγή Κουμάντο, τον Ηλία Μπιτσάνη και τον Δημήτρη Ζέρβα. Κλείνοντας ανέφερε ότι ο λαός της Μεσσηνίας είναι ο μέγας καλεσμένος σε αυτή την εκδήλωση, «ώστε να δούμε και τους συσχετισμούς του τότε με το σήμερα». Στ.Μ.