Πέμπτη, 28 Μαϊος 2015 00:00

Δεύτερη μέρα σε μονοπάτια της Βέργας…

Δεύτερη μέρα σε μονοπάτια της Βέργας…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ Γ. ΜΠΟΥΓΑ 
Τυχεροί είμαστε οι δημοσιογράφοι… Σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη φορά ξεναγηθήκαμε σε παλιά μονοπάτια της Βέργας και εντυπωσιαστήκαμε ξανά από την ομορφιά της περιοχής. Αυτή τη φορά μας ξενάγησε ο μηχανικός Γιώργος Μπουγάς, που αντικρούει μερικά από όσα υποστηρίζει ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Βέργας», εκπρόσωποι του οποίου μας ξενάγησαν χθες…

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι μονοπάτι, που περνάει μέσα από ιδιοκτησία του Γιώργου Μπουγά, στην οποία πρόκειται να κάνει τουριστική επένδυση, αποτελεί τμήμα «της Παλαιάς Κοινοτικής Οδού», όπου «διασώζονται λίθινοι αναβαθμοί και σκαλοπάτια του αρχαίου λιθόστρωτου, παρά τις εκσκαφές και τις επιχώσεις που έχουν γίνει».
Ο κ. Μπουγάς μας ξενάγησε σήμερα σε τμήμα του συγκεκριμένου μονοπατιού, βορειοδυτικά της ιδιοκτησίας του, προκειμένου να σχηματίσουμε άποψη για το αν πράγματι αυτό θα μπορούσε να είναι τμήμα «της Παλαιάς Κοινοτικής Οδού».

Σημειώνεται ότι για τα θέματα αυτά εκκρεμούν προσφυγές στη δικαιοσύνη και ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να γνωρίζει ποια είναι η παλαιά κοινοτική οδός.
Ωστόσο ο κ. Μπούγας τόνισε ότι ομόφωνα το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας έχει αποφανθεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν είναι παλιό μονοπάτι αλλά, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου το 2013, «δημιουργήθηκε κατά το 1940 περίπου από μια μεγάλη τρόμπα (τρόμπα λέμε στη Βέργα μια πολύ δυνατή - καταρρακτώδη βροχή) όπως λένε μεγάλοι σε ηλικία συγχωριανοί μας, είχε πλάτος όσο να χωράει να περάσει ένα φορτωμένο μουλάρι, δηλαδή το πολύ δύο μέτρα, είχε μεγάλη κλίση ιδιαίτερα στο σημείο που διέρχεται εντός της ιδιοκτησίας των κ. Μπουγά-Ηλιόπουλου, χρησιμοποιήθηκε από κατοίκους της περιοχής για να πηγαίνουν από τα σπίτια τους στο χωριό προς κάποια κτήματά τους στην περιοχή εκείνη και σταμάτησε να χρησιμοποιείται όταν ανοίχθηκε η οδός Ευαγγελιστρίας».
Το αν το μονοπάτι είναι παλιό ή νεότερο μπορεί να επηρεάσει τόσο την αρτιότητα του ακινήτου του κ. Μπουγά όσο και τη νομιμότητα άλλων οικοδομημάτων που έχουν ανεγερθεί στην περιοχή εκείνη.

Όλη αυτή η αντιπαράθεση που υπάρχει στη Βέργα έχει βοηθήσει πάντως ώστε όσοι παρακολουθούν το θέμα να γνωρίσουν ομορφιές και έργα που δημιούργησαν στο παρελθόν κάτοικοι της περιοχής, όπως μονοπάτια, αλώνια και βρύσες, τα οποία καιρός είναι να διασωθούν και να αναδειχθούν τόσο σαν μνημεία που έρχονται από το παρελθόν όσο και για την αγροτουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Στ.Μ.