Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 13:08

Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας, ένα σχολείο με πολύ "φως"…

Μάνος Καφές, Βαρθολομαίος Φουντουλάκης, Γιώργος Κουρούπης, Φώτης Ξεπαπαδέας και Κυριάκος Κισκηρέας Μάνος Καφές, Βαρθολομαίος Φουντουλάκης, Γιώργος Κουρούπης, Φώτης Ξεπαπαδέας και Κυριάκος Κισκηρέας

ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ 
Πόσο καλή δουλειά γίνεται στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Καλαμάτας δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Βλέποντας όμως την αγάπη με την οποία μας μίλησαν οι καθηγητές του σχολείου για το πρόγραμμα και τους μαθητές του βεβαιωθήκαμε ότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προς αυτή την κατεύθυνση…

Ο διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμάτας, που λειτουργεί στο σχολικό συγκρότημα των οδών Κρήτης και Ρήγα Φεραίου, Γιώργος Κουρούπης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με καθηγητές του σχολείου παρουσίασε τους τομείς και τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2015-2016, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επέστρεψαν συνάδελφοί του που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα επί δύο χρόνια, μετά την κατάργηση διαφόρων ειδικοτήτων. 
Όπως σημείωσε λοιπόν ο κ. Κουρούπης, οι τομείς και οι ειδικότητες του νέου σχολικού έτους είναι οι εξής:
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ με ειδικότητες
1.τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής
2.τεχνικός δικτύων Η/Υ.
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ με ειδικότητες
 1.τεχνικός μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων και μηχανικός τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου
 2.τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
 3.τεχνικός οχημάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ με ειδικότητες
1.τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων εγκαταστάσεων και δικτύων 
2.τεχνικός ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων εγκαταστάσεων
ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ με ειδικότητα σχεδιαστής δομικών έργων και γεωπληροφορικής
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ με ειδικότητες
1.υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών 
2.υπάλληλος οικονομίας και διοίκησης στον τουρισμό
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ με ειδικότητα Αισθητικής
ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ με ειδικότητα Συντήρηση έργων τέχνης-αποκατάστασης
Επίσης ο διευθυντής του σχολείου σημείωσε ότι το εσπερινό ΕΠΑ.Λ αποτελείται από τέσσερις τάξεις και μπορούν να εγγραφούν σε αυτό απόφοιτοι Γυμνασίου ή και Λυκείου. Οι απόφοιτοι Λυκείου καθώς και όσοι έχουν τελειώσει την Α΄ Λυκείου εγγράφονται στη Β΄τάξη. Βασική προϋπόθεση εγγραφής σημείωσε ότι είναι οι μαθητές να είναι εργαζόμενοι ή να διαθέτουν κάρτα ανεργίας ή να μη μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να φοιτήσουν σε ημερήσιο ΕΠΑΛ.
Ακόμη ο διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμάτας ανέφερε ότι στους απόφοιτους εσπερινού ΕΠΑΛ χορηγείται: α) Απολυτήριο Λυκείου (ισότιμο με το απολυτήριο γενικού λυκείου) μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις, και β) Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3, μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις. Τέλος επεσήμανε ότι οι απόφοιτοι των εσπερινών επαγγελματικών λυκείων, έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διαμέσου των πανελλαδικών εξετάσεων.
Ο καθηγητής Βαρθολομαίος Φουντουλάκης αναφέρθηκε σε σειρά ακόμη ειδικών κινήτρων που ισχύουν για τα Εσπερινά ΕΠΑΛ, τόνισε ότι οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ μίλησε και για το εκπαιδευτικό δυναμικό του σχολείου, τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν μεγάλη εμπειρία και μεγάλη διάθεση να βοηθήσουν τους μαθητές.
Στο ίδιο πλαίσιο ο καθηγητής Μάνος Καφές χαρακτήρισε το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο ως καταπληκτικό, τονίζοντας ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν μια πολύ καλή σχέση και με πολύ καλά αποτελέσματα. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν μαθητές που είναι ήδη εργαζόμενοι ακόμη και σε δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς με σκοπό να βελτιώσουν το επίπεδό τους στην ειδίκευσή τους.
Ο καθηγητής Χρήστος Αργυρόπουλος τόνισε ότι είναι σημαντικό το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας, γι’ αυτό η λειτουργία του θα πρέπει να προβληθεί και να στηριχθεί, ενώ αναφερόμενος και εκείνος στους καθηγητές του σχολείου τόνισε ότι είναι «μάχιμοι και έμπειροι».
Τέλος, ο καθηγητής Φώτης Ξεπαπαδέας τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχολείο μπορεί να είναι νυχτερινό, έχει όμως πάρα πολύ «φως», υπογράμμισε ότι οι μαθητές του νυχτερινού δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού αλλά παιδιά που πρέπει να στηριχθούν, ιδίως μέσα στη σημερινή δύσκολη κοινωνική κατάσταση. Κλείνοντας τόνισε ότι ο καθηγητές και οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμάτας θα προσπαθήσουν και τη νέα σχολική χρονιά να ανεβάσουν ακόμη ψηλότερα τον πήχη της εκπαίδευσης και της γνώσης.  
Στ.Μ.