Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015 17:05

Μεγάλες αντιδράσεις στην Αγορά για μέτρο που επαγγελματίες λένε ότι ευνοεί σούπερ μάρκετ

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ 
Την έντονη αντίδρασή τους εκδήλωσαν επαγγελματίες και παραγωγοί της Κεντρικής και Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας, που θεωρούν ότι η δημοτική αρχή μεροληπτεί υπέρ των συμφερόντων επιχείρησης σούπερ μάρκετ και κατά των δικών τους συμφερόντων. Τί εξυπηρετεί η εισήγηση της δημοτικής αρχής για την επιβολή ελεγχόμενης στάθμευσης στο βόρειο πάρκιγνκ της Κεντρικής Αγορά αλλά όχι και στο νότιο, απέναντι από οποίο λειτουργεί επιχείρηση σούπερ μάρκετ, ρωτούν επαγγελματίες και παραγωγοί…

Νωρίτερα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία -και παρά το αίτημα των παραγωγών, επαγγελματιών και δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την αναβολή του θέματος προκειμένου να γίνει ουσιαστική συζήτηση- να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το βράδυ της Πέμπτης, την εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στο βόρειο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς, κάθε Σάββατο, τις ώρες λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς. Ελεγχόμενη στάθμευση θα εφαρμοστεί και στο ανατολικό πεζοδρόμιο της οδού Σπάρτης, κατά μήκος των εγκαταστάσεων της Κεντρικής Αγοράς και φυσικά στις θέσεις στάθμευσης μπροστά από το διάδρομο της Αγοράς.
Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Αγοράς, με ομόφωνη απόφασή του, έχει ζητήσει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης να ισχύσει και στο νότιο πάρκινγκ. Μάλιστα ο πρόεδρος της Αγοράς, δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αδαμόπουλος, κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να λάβουν υπόψιν τους τη ομοφωνία του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία πρόσθεσε ότι προήλθε μετά από μακρύ διάλογο με όσους δραστηριοποιούνται στην Αγορά, ενώ τα κάλεσε επίσης να σκεφθούν σαν να είναι επαγγελματίες, όπου η στάθμευση κοντά στο χώρο τους γίνεται με κόστος, ενώ κοντά στο χώρο άλλων επαγγελματιών η στάθμευση είναι ελεύθερη.
Ο επαγγελματίας στην Κεντρική Αγορά και αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Αγορά», Θανάσης Πετρόπουλος, διαμαρτυρήθηκε έντονα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα για τα οποία η δημοτική αρχή δεν εισηγείται την επιβολή της ελεγχόμενης στάθμευσης και στο νότιο πάρκινγκ της Αγοράς και αναφέρθηκε στο σούπερ μάρκετ Μουργή που λειτουργεί απέναντι από αυτό. Επιπλέον υποστήριξε ότι δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά στους επαγγελματίες της Κεντρικής Αγοράς, οι οποίοι τόνισε ότι την κρατάνε ζωντανή 30 χρόνια, ενώ, τέλος, σημείωσε ότι αυτό το μεροληπτικό μέτρο δεν θα επιτρέψουν οι επαγγελματίες να εφαρμοστεί.
Η επαγγελματίας της Αγοράς, Μαρία Κουτσούκου, ζήτησε την αναβολή του θέματος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ενημέρωση προς τους συναδέλφους της. Σημείωσε ότι οι επαγγελματίες δεν είναι αρνητικοί σε αλλαγές και σε μέτρα, τόνισε όμως ότι πρέπει να γίνει συζήτηση γι’ αυτά. Επιπλέον σχολίασε ότι «είμαστε μεγάλοι άνθρωποι για να είμαστε ρομαντικοί και να πιστεύουμε ότι όλα γίνονται για το καλό…».
Ο Γιάννης Αναζίκος, από το Σύλλογο των παραγωγών «Άγιος Τρύφων», ζήτησε να αποσυρθεί η εισήγηση και να εφαρμοστεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης που εφαρμοζόταν και παλιότερα, στους χώρους στάθμευσης μπροστά από το διάδρομο της Αγοράς.
Ο Γιάννης Χωραΐτης, από το Σύλλογο Επαγγελματιών Βορείου Πάρκινγκ, επίσης ζήτησε την αναβολή του θέματος, όπως επίσης έκανε ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, Παύλος Γκραίκης αλλά και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Καλαμάτας.
Ότι πρόκειται για μέτρο που πρέπει να αναβληθεί ώστε να γίνει συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους και να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης και της «Αλλαγής», Γιάννης Χριστόπουλος. Επιπλέον ο Μανώλης Μάκαρης πρότεινε να εφαρμοστεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης αλλά με μηδενικό κόστος. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η Αγορά διαθέτει επαρκείς χώρους στάθμευσης, που πρέπει να αποδοθούν οργανωμένα στους καταναλωτές, χωρίς καμία επιβάρυνση.
Ο εισηγητής του θέματος, δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για το κυκλοφοριακό, Δημήτρης Δημόπουλος, υπογράμμισε ότι η εισήγηση έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός. Εξήγησε ότι ο λόγος που δεν εντάσσεται και το νότιο πάρκινγκ στην ελεγχόμενη στάθμευση είναι επειδή ο Δήμος δεν διαθέτει επαρκή μηχανισμό για την εποπτεία του μέτρου. Επίσης ο Δημήτρης Δημόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αρνητισμός στις αλλαγές, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα λειτουργήσουν επωφελώς για όλους. Τέλος σχολίασε ότι η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τίθεται στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αύριο το βράδυ μπορεί να πάρει μια άλλη απόφαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές που να ικανοποιούν τους παραγωγούς και επαγγελματίες.
Τέλος σημειώνεται ότι και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Ηλίας Γυφτέας, τάχθηκε υπέρ των θέσεων των επαγγελματιών και παραγωγών, ωστόσο υπερψήφισε την εισήγηση της πλειοψηφίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, κάλεσε τα μέλη της πλειοψηφίας σε σύσκεψη, προφανώς για να δώσει οδηγίες για τη στάση που θα κρατήσει η δημοτική αρχή στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στ.Μ.