Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015 13:34

Μεγάλος πονοκέφαλος για το ΣΥΡΙΖΑ ο δήμαρχος Καλαμάτας

Μεγάλος πονοκέφαλος για το ΣΥΡΙΖΑ ο δήμαρχος Καλαμάτας

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ Π. ΝΙΚΑ 
Απ’ ότι έχουν δείξει μέχρι τώρα τα πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να στηρίξει και στηρίζει το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Για την ακρίβεια, στο ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η στήριξη δεν αφορά πρόσωπο αλλά την αυτοδιοίκηση και στη συγκεκριμένη περίπτωση το θεσμό του δημάρχου Καλαμάτας και τις διεκδικήσεις του προς όφελος των δημοτών. Από την άλλη, ωστόσο, το γεγονός ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας αποφασίζει μόνος του, χωρίς διαβούλευση και συλλογικές διαδικασίες, για μεγάλα ζητήματα που αφορούν το μέλλον του τόπου, φέρνει το ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση, καθώς γίνεται σαθρό το επιχείρημα ότι στο πρόσωπο του Παναγιώτη Νίκα στηρίζει την αυτοδιοίκηση στην Καλαμάτα…

Πρόσφατο παράδειγμα η πρωτοβουλία του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, να ζητήσει από την κυβέρνηση να δώσει σε ιδιώτη το δρόμο Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζόμυλου για κατασκευή και εκμετάλλευση.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, σε επίσκεψή του στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Δέδε, συνοδευόμενος μάλιστα από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, πέτυχε να προκαλέσει σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί μετά το Δεκαπενταύγουστο, ώστε ο δρόμος να γίνει με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).  
Ωστόσο, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο Σταμάτης Μπεχράκης, σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας (και υπεύθυνος αυτοδιοίκησης στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ), κάλεσε το δήμαρχο να ενημερώσει το Σώμα για την πρωτοβουλία του αυτή, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε πρώτα να έχει βάλει για συζήτηση αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να εξηγήσει τι εξυπηρετεί, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το αίτημά του για κατασκευή του δρόμου με ΣΔΙΤ, ως «ουρά» μάλιστα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν διοικεί το Δήμο», ήταν η απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας στον Σταμάτη Μπεχράκη, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο Παναγιώτης Νίκας λειτουργεί δημαρχοκεντρικά και όχι αυτοδιοικητικά. «Άλλο ο δήμαρχος, άλλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Και εδώ δεν έχουμε συγκυβέρνηση», συνέχισε ο Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας επιπλέον και το εξής: «Εγώ έχω αρμοδιότητες σύμφωνα με το νόμο που δεν  μπορεί να μου τις πάρει κανείς. Και δεν μπορεί κανείς από την αντιπολίτευση να πιστεύει ότι θα μου δίνει γραμμή ή κατεύθυνση».
Η στάση αυτή του δημάρχου προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να έρθει σε σύγκρουση, ιδίως αυτή την τόσο δύσκολη πολιτικά περίοδο, με έναν δήμαρχο που εκλέγεται με συντριπτικά ποσοστά, ο οποίος μάλιστα με τη στάση του έχει στηρίξει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων της αυτοδιοίκησης και δικαιολογώντας διάφορες αρνητικές εξελίξεις με την επίκληση της εξαιρετικά άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Στ.Μ.