Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 18:16

Οι 55.000 ευρώ για το Φεστιβάλ Χορωδιών έγιναν 179.000 ευρώ…!

Οι 55.000 ευρώ για το Φεστιβάλ Χορωδιών έγιναν 179.000 ευρώ…!

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΜΑΗ 
Ήταν τέλη Μάη του 2014 όταν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, δήλωνε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη, θα κόστιζε στο Δήμο, το πολύ, μέχρι 55.000 ευρώ! Τελικά το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 179.000 ευρώ…!

Πέρσι το Μάιο με προβληματισμό και επιφυλάξεις οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άκουσαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής, για τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Interkultur.
Ο δήμαρχος πήρε το λόγο και αναφορικά με το κόστος της διοργάνωσης δήλωσε κατηγορηματικά τα εξής: «Πόσα θα πληρώσει η πόλη; Θα πληρώσει οροφή 55.000 ευρώ. Οροφή. Εγώ λέω θα πληρώσει πολύ λιγότερα και γράφτε το. Πολύ λιγότερα διότι, θα γίνει μια υπερπροσπάθεια και προς το Υπουργείο Πολιτισμού και προς επιχειρηματίες ώστε να έχουμε ένα δίκτυο χορηγών. Θα καταβληθεί μια προσπάθεια να μην πληρώσει τίποτα η πόλη».
Τελικά μέχρι τώρα η πόλη έχει πληρώσει 150.000 ευρώ! Και μάλιστα τα έχουν πληρώσει οι δημότες μέσα από τους λογαριασμούς του νερού! Ειδικότερα, πέρσι η ΔΕΥΑΚ επιχορήγησε το Δήμο για το Φεστιβάλ Χορωδιών με 50.000 ευρώ, ενώ φέτος έδωσε επιχορήγηση άλλων 100.000 ευρώ. Μένουν άλλα 29.000 ευρώ, που θα δούμε από πού θα βρεθούν. Πάντως το μεγαλύτερο ποσό δεν το έδωσαν τελικά ούτε το υπουργείο Πολιτισμού ούτε οι χορηγοί αλλά οι ίδιοι οι δημότες… Ωστόσο την ίδια ώρα η Φάρις πονοκεφαλιάζει προκειμένου να βρει τρόπο να μειώσει τα δίδακτρα στις σχολές διατηρώντας όμως ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό της…
Σημειώνεται ότι το κόστος των 179.000 ευρώ καταμερίζεται ως εξής: Τα 55.000 ευρώ είναι η αμοιβή της γερμανικής εταιρείας Interkultur από το Δήμο, ενώ για τις ευθύνες που έχει αναλάβει ο Δήμος μέσα από το συμβόλαιό του με την Interkultur πρέπει να πληρώσει άλλα 124.000 ευρώ (εκ των οποίων τα 70.600 ευρώ θα πληρωθούν απευθείας από το Δήμο και τα 53.4000 ευρώ από τη Φάρις).
Σήμερα ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Χορωδιών, τόνισε ότι όποιο και αν είναι το κόστος της διοργάνωσης το όφελος για την πόλη θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς θα τύχει μιας μοναδικής διεθνούς προβολής. Όπως πρόσθεσε, στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος περισσότερες από 40 χορωδίες, με 1.500 χορωδούς από 20 διαφορετικές χώρες από τις ηπείρους της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος επέμεινε ότι πρόκειται για ένα «πολύ σπουδαίο γεγονός» και επεσήμανε ότι οι τελετές έναρξης και λήξης θα γίνουν στο γυμναστήριο της Τέντας, στις 14 και στις 18 Οκτώβρη αντίστοιχα. Ενδιάμεσα θα γίνουν συναυλίες στο Μέγαρο Χορού και στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και μεγάλη χορωδιακή παρέλαση, με αφετηρία το Ιστορικό Κέντρο και τερματισμό τη συμβολή της Αριστομένους με τη Βασιλέως Γεωργίου.
Τέλος, ο Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, στο οποίο όμως η πόλη μπορεί να ανταπεξέλθει, δεδομένης της εμπειρίας που διαθέτει από τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα χρειαστούν και εθελοντές, τους οποίους και προσκάλεσε να δηλώσουν συμμετοχή, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους πολλοί και μάλιστα μεγάλο ποσοστό από τους εθελοντές είναι και αλλοδαποί κάτοικοι της περιοχής μας.
Απαντώντας σε ερώτηση της Kalamata Journal, αναφορικά με το κόστος συμμετοχής των τοπικών χορωδιών στο Φεστιβάλ, ο Θανάσης Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι ο Δήμος και η Φάρις ζήτησαν από την Interkultur οι τοπικές χορωδίες να απαλλαγούν τα μέλη τους από το ατομικό τέλος συμμετοχής στο Φεστιβάλ, αίτημα που έγινε δεκτό.
Πάντως, μακάρι αυτή η αστοχία του προϋπολογισμού του Φεστιβάλ Χορωδιών, σε σχέση με την κατηγορηματική διαβεβαίωση που είχε δώσει ο ίδιος ο δήμαρχος, ύψους 130.000 ευρώ, να είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Το λέμε γιατί ακολουθεί και η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, όπου εκεί μιλάμε για προϋπολογισμό εκατομμυρίων και όχι μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ…
Στ.Μ.