Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 17:28

Επένδυση για την πόλη το Φεστιβάλ Χορωδιών λέει η Interkultur

Ρόμανς Βάναγκς, Έλλα Σμίντε, Θανάσης Ηλιόπουλος και Κρίστιαν Γιούνγκρεν Ρόμανς Βάναγκς, Έλλα Σμίντε, Θανάσης Ηλιόπουλος και Κρίστιαν Γιούνγκρεν

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ 
Ως μια επένδυση που θα αποδώσει σε πολλά επίπεδα, χαρακτήρισε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, που θα πραγματοποιηθεί τον άλλο μήνα στην Καλαμάτα, ο εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρίας Interkultur, απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το κόστος που έχει επιβαρυνθεί ο Δήμος, το οποίο προσεγγίζει τις 180.000 ευρώ, σε περίοδο μάλιστα τόσο σοβαρής οικονομικής κρίσης…

Το μεσημέρι ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γερμανικής Interkultur και υπεύθυνος της διοργάνωσης, Κρίστιαν Γιούνγκρεν από τη Σουηδία, το στέλεχος της εταιρείας Έλα Σμίντε από τη Γερμανία και ο βοηθός καλλιτεχνικός διευθυντής Ρόμανς Βάναγκς από τη Λετονία, μίλησαν, σε συνέντευξη Τύπου, για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, τονίζοντας ότι θα είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση τόσο για τις ξένες όσο και για τις ελληνικές χορωδίες που θα λάβουν μέρος, αλλά και για την προβολή της πόλης, την τόνωση της τοπικής οικονομίας σε μια νεκρή τουριστικά περίοδο αλλά και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Ο κ. Γιούνγκρεν, ερωτηθείς από την “Kalamata Journal” για το κόστος της διοργάνωσης, σημείωσε ότι η Interkultur έλαβε σοβαρά υπόψιν της την οικονομική κατάσταση της χώρας και προσάρμοσε ανάλογα το πρόγραμμα της διοργάνωσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόστος θα μπορούσε να είναι και πολύ μεγαλύτερο. Πρόσθεσε ότι με την εκδήλωση αυτή θα ωφεληθεί η τοπική οικονομία, ιδιαίτερα με την προβολή που θα δοθεί στην πόλη με τους εκατοντάδες χορωδούς που όταν επιστρέψουν στις χώρες τους θα τη διαφημίσουν τουριστικά. Ακόμη σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό, στη Σουηδία όπου ζει, τα νέα που γίνονται γνωστά όσον αφορά την Ελλάδα είναι συνήθως άσχημα, ενώ με αυτή τη διοργάνωση δίνεται μια ευκαιρία να παρουσιάσει η χώρα στο εξωτερικό και πάλι μια θετική εικόνα.
Όπως σημείωσε ο Θανάσης Ηλιόπουλος, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή 40 χορωδιών από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική, την Ασία και με περίπου 1.500 χορωδούς. Τα γκαλά, οι διαγωνισμοί, τα κονσέρτα φιλίας θα γίνουν στο Μέγαρο Χορού και στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, οι τελετές έναρξης και λήξης θα γίνουν στο γυμναστήριο της Τέντας, ενώ θα πραγματοποιηθεί και παρέλαση στην Αριστομένους. Τόσο ο Θανάσης Ηλιόπουλος όσο και ο Κρίστιαν Γιούνγκρεν τόνισαν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ενότητα με θρησκευτικές συναυλίες θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία των Ταξιαρχών, ύστερα από άδεια του Μητροπολίτη, τον οποίο επισκέφθηκαν το πρωί.
Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης είναι σημαντική η εμπειρία που διαθέτουν ο Δήμος και η Φάρις από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Χορού, επανέλαβε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να βοηθήσουν και εθελοντές, τους οποίους κάλεσε να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής μέσω της σχετικής πλατφόρμας που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Ο κ. Γιούνγκρεν μίλησε για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα καθώς, όπως σημείωσε, βασική αξία στις διοργανώσεις της Interkultur είναι η Ολυμπιακή αξία της άμιλλας και με την πραγματοποίηση αυτού του Φεστιβάλ οι χορωδοί θα βρεθούν κοντά στον τόπο των Ολυμπιακών αξιών, την Αρχαία Ολυμπία.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρίας δήλωσε ακόμη ικανοποιημένος από τις υποδομές που διαθέτει η πόλη για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, ιδιαίτερα για το Μέγαρο Χορού, για το οποίο τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι φανταστικό μια πόλη του μεγέθους της Καλαμάτας να έχει έναν τέτοιο χώρο.
Τέλος, ο κ. Γιούνγρεν σημείωσε ότι στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος πολλές ελληνικές χορωδίες, που θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αλλά και να αναπτυχθεί μια επικοινωνία και ένας δεσμός και με τις ξένες χορωδίες που θα έρθουν, οι οποίες μάλιστα θα τραγουδήσουν στα ελληνικά.
Όσον αφορά και πάλι το κόστος που θα επιβαρυνθεί ο Δήμος, ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι έχουν εξασφαλιστεί κάποιες χορηγίες και συνεχίζεται η σχετική προσπάθεια. Ειδικότερα σημείωσε ότι χορηγία προσφέρει ο εφοπλιστής Μαρτίνος, το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ αναμένονται απαντήσεις και από άλλους παράγοντες και φορείς στους οποίους έχει απευθυνθεί ο Δήμος για οικονομική υποστήριξη.
Στ.Μ.