Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 17:32

Η παραοικονομία στην Εκπαίδευση - Ανακοίνωση Συλλόγου Φροντιστών

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ 
Η παραοικονομία στην εκπαίδευση αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με ραγδαίους ρυθμούς. Διορισμένοι στο δημόσιο σχολείο καθηγητές διατηρούν παράνομα φροντιστήρια σε διαμερίσματα, «αδιόριστοι» δουλεύουν σε σπίτια με γκρουπ, οικοδιδασκαλεία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια (αδειοδοτημένα από ποιον φορέα άραγε;)...

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα είναι παράνομοι, αλλά πέρα από την φορολογική παρανομία υπάρχει και η άγνοια για τα πραγματικά τους προσόντα.
Άνθρωποι με άσχετες ειδικότητες διδάσκουν όλα τα μαθήματα και υπόσχονται επιτυχία στις εξετάσεις. Οι αγγελίες παράδοσης ιδιαιτέρων μαθημάτων στις τοπικές εφημερίδες στις αρχές του σχολικού έτους αυξάνονται υπέρμετρα. Όλοι αυτοί είναι άραγε πτυχιούχοι όπως διατείνονται; Έχουν εμπειρία στην διαχείριση και στην διαδικασία μάθησης των παιδιών; Είναι με λίγα λόγια επαγγελματίες εκπαιδευτικοί στους οποίους μπορείς να εμπιστευτείς το παιδί σου;
Για να νομιμοποιείται κάποιος να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα, απαιτείται να έχει άδεια κατ’ οίκον διδασκαλίας, ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, να εκδίδει ΑΠΥ για τα δίδακτρα που εισπράττει κάθε φορά που κάνει μάθημα, να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές και να φορολογείται για τα έσοδά του αφού βεβαίως έχει κάνει έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ. Αν δεν έχει έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος, πρέπει να ασφαλιστεί με εργόσημο απ’ τον πελάτη–γονέα που τον προσέλαβε.
Σε όλον αυτόν τον κυκεώνα των παράνομων ιδιαίτερων μαθημάτων υπάρχουν δυο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό οι γονείς καταλήγουν να ζητήσουν τις υπηρεσίες ανθρώπων που δεν είναι πιστοποιημένοι καθηγητές και αποθέτουν την εξέλιξη των παιδιών τους (ό,τι πιο πολύτιμο έχουν) στα χέρια του πρώτου τυχόντος, από τον οποίο δεν μπορούν να ζητήσουν ευθύνες και για τον οποίο έχουν ακούσει καλά λόγια πιθανότατα από κάποια γειτόνισσα. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι συμμετέχουν σε φοροκλοπή, όταν δεν εκδίδονται αποδείξεις για τα χρήματα που πληρώνονται για δίδακτρα. Το τρομακτικό είναι δε, ότι τα παιδιά εμπλέκονται σε με μια παράνομη διαδικασία και μαθαίνουν από μικρή ηλικία ότι η φοροκλοπή δεν είναι δα και τίποτα φοβερό προκειμένου να γίνει η δουλειά μας.
Ο Σύλλογος Φροντιστών Μεσσηνίας έχει υποχρέωση να προστατέψει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του και να προσπαθήσει να επιβάλλει την νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Συγκεντρώνουμε στοιχεία για όσους παράνομα και καταχρηστικά εμπλέκονται με παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόκειται για καθηγητές διορισμένους στο δημόσιο σχολείο που διατηρούν παραμάγαζα, παράνομα γκρουπάδικα, οικοδιδασκαλεία χωρίς άδεια λειτουργίας, ή ακόμα και μεμονωμένες περιπτώσεις που αγρεύουν πελατεία καταθέτοντας ένα κινητό τηλέφωνο με ένα αυτοκόλλητο σε κολώνες και τοίχους. Τα στοιχεία αυτά θα κατατεθούν στις αρμόδιες αρχές (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΣΔΟΕ, Οικονομική Αστυνομία, Εισαγγελικές Αρχές) ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος κατά περίπτωση. Στόχος μας είναι, πέρα από την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του Συλλόγου, η ενημέρωση και προστασία των μαθητών και γονέων, αλλά και η προστασία της ποιοτικής εκπαίδευσης στο χώρο της παράλληλης εκπαιδευτικής στήριξης.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ Μ.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ