Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 18:05

Η γαστρονομική κληρονομιά της Μεσσηνίας

Οι παραδοσιακές πέτουλες. Κάτι σαν τις σημερινές κρέπες Οι παραδοσιακές πέτουλες. Κάτι σαν τις σημερινές κρέπες

ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ
Την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και παρουσίαση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας έχει ως αντικείμενο το Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής (www.messiniandiet.gr), που δημιούργησε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου...

«Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τα διατροφικά οφέλη της Μεσσηνιακής Διατροφής καθώς και την παράδοση που τη συνδέει με το σύγχρονο τρόπο ζωής» αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Ιδρύματος. «Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται μεσσηνιακά προϊόντα καθώς και προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μεσσηνιακών συνταγών.
Η επιλογή των τροφίμων βασίζεται σε διατροφικά & ιστορικά κριτήρια, δεδομένου ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Μεσσηνιακής Διατροφής και των παραδοσιακών συνταγών, ενώ αρκετά συναντώνται αυτούσια ή σε διάφορες ποικιλίες και σε άλλα σημεία της Μεσογείου.
Οι παραδοσιακές συνταγές που παρουσιάζονται στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής, έχουν καταγραφεί από γενιά σε γενιά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσσηνιακής παράδοσης.
Σημαντική παρουσία στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής έχουν τα παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής για την εξασφάλιση των προϊόντων.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έναν ευχάριστο διαδικτυακό χώρο όπου θα μπορούν να στείλουν τις δικές τους πληροφορίες και να πάρουν μέρος στη μεγάλη έρευνα για την καταγραφή και ανάδειξη της μεσσηνιακής διατροφής.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, το πλήρες περιεχόμενο του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής θα είναι διαθέσιμο και σε άλλες γλώσσες.
Από την πλευρά του, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου διαδικτυακού τόπου».