Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 17:58

Πολυτέλεια στην Καλαμάτα, και όχι μόνο, το δικαίωμα των παιδιών στην προσχολική αγωγή

Πολυτέλεια στην Καλαμάτα, και όχι μόνο, το δικαίωμα των παιδιών στην προσχολική αγωγή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ - ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
Εκατοντάδες είναι τα βρέφη και νήπια της Καλαμάτας που κόπηκαν από τους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης και στερούνται του δικαιώματος στην προσχολική αγωγή, το οποίο θεωρητικά είναι ιερό και παπανθρώπινο. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Καλαμάτας, σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι εμποδίζεται η πρόσβαση των παιδιών σε βασικά ανθρώπινα αγαθά και καλεί το Δήμο να διαμορφώσει άμεσα χώρους για να παρέχεται προσχολική αγωγή σε όλα τα παιδιά από κατάλληλο προσωπικό…

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Συλλόγου, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και η γραμματέας του, Γρηγόρης Οικονομόπουλος και Αμαλία Μπεσμπέα αντίστοιχα, έχει ως εξής: «Τα δικαιώματα κάθε παιδιού στην ασφάλεια, την αγωγή και τη μόρφωση αναγνωρίζονται ως καθολικά και πανανθρώπινα. Δυστυχώς τόσο για την ελληνική  πολιτεία όσο και για το Δήμο Καλαμάτας αυτό δείχνει να μην ισχύει. Μια ματιά στους αριθμούς βρεφών και νηπίων που κυριολεκτικά πετάχτηκαν έξω από τους  παιδικούς σταθμούς φέτος θα το αποδείξει:
Με μια απλή αναζήτηση στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (φορέας υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ ¨Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής¨) θα διαπιστώσει κανείς πως για το δήμο της Καλαμάτας έγιναν φέτος 894 αιτήσεις (τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς) για 529 προσφερόμενες θέσεις, δηλαδή παραπάνω από το 40% των αιτήσεων δεν ικανοποιείται (365 αιτήσεις). Πιο οξυμμένο το πρόβλημα είναι για τα βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών, για τα οποία συνολικά διατίθενται μόνο 90 θέσεις (ο δήμος δεν διαθέτει καμία). Να σημειώσουμε πως στην παραπάνω διαδικασία δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσες μητέρες εργάζονται στον δημόσιο τομέα (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας), καθώς και γονείς που το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνά τις 27.000 ευρώ.
Παράλληλα  οι υπηρεσίες του δήμου φέτος δέχτηκαν 520 αιτήσεις περίπου, από τις οποίες θα εξυπηρετηθούν οι 350,  210  μέσω του ΕΣΠΑ και οι  υπόλοιπες 140 θέσεις σε μη δικαιούχους του ΕΣΠΑ ή σε γονείς που απορρίφθηκαν από το ΕΣΠΑ. Οπότε και ένα μεγάλο τμήμα των αιτήσεων που έγιναν μέσω του δήμου δεν θα ικανοποιηθούν.
Το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κάποιος πως στο δήμο Καλαμάτας ο πληθυσμός στις αντίστοιχες ηλικίες πλησιάζει τα 1500 παιδιά, τα οποία  αφήνονται στην τύχη τους.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως τόσο για την Ελληνική πολιτεία όσο και για το δήμο της Καλαμάτας (τον υποψήφιο για πολιτιστική πρωτεύουσα!) το δικαίωμα των παιδιών στην προσχολική αγωγή θεωρείται μια πολυτέλεια προσιτή μόνο σε όσους έχουν τη δυνατότητα να την  ακριβοπληρώσουν.
Ο σύλλογος μας απαιτεί και  διεκδικεί :
1. Την άμεση εύρεση και διαμόρφωση νέων χώρων που θα φιλοξενήσουν όλα τα  παιδιά, καθώς και τη στελέχωσή των χώρων αυτών με κατάλληλο προσωπικό.
2. Την άμεση ένταξη στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου της κατασκευής νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε όλο το εύρος του διευρυμένου καλλικρατικού δήμου Καλαμάτας.
3. Την άμεση επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (που ο δήμος έκλεισε πριν έξι χρόνια).
4. Την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (παιδαγωγούς, ψυχολόγους, βρεφονηπιοκόμους, βοηθητικό προσωπικό). Απορρίπτουμε τις απαράδεκτες λύσεις με τα αποσπασματικά πεντάμηνα, δίμηνα κ.τ.λ.
5. Τη θέσπιση ενιαίου φορέα προσχολικής αγωγής αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, που να καλύπτει όλη την προσχολική ηλικία από 2 μέχρι 6 χρονών (όπως συμβαίνει και στις  υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης). Δεν μπορεί οι παιδικοί σταθμοί να μην αντιμετωπίζονται ενιαία από το κράτος και να διοικούνται με ξεχωριστή πολιτική και κατά το δοκούν ανά δήμο και δήμαρχο!
6. Αποκλειστική χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από πηγές που δεν ξέρουμε εάν θα εξακολουθήσουν να υφίστανται (βλ. ΕΣΠΑ, Ν.Π.Δ.Δ. κ.α.). Η Κεντρική Εξουσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να ρίχνει τα χρήματα του λαού μας στο καλάθι δίχως πάτο του ΕΣΠΑ:  αντί να χρηματοδοτεί τη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων θα μπορούσε να τα χρησιμοποιεί για τη δημιουργία δημόσιων υποδομών.
Καλούμε τους γονείς να συμμετάσχουν όλοι τους στις δράσεις του συλλόγου για να διεκδικήσουμε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός προσχολικής αγωγής.
Έχουμε ιερή υποχρέωση ως ενήλικες να εξασφαλίζουμε σε κάθε παιδί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα βασικά ανθρώπινα αγαθά. Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα….».