Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 22:19

Σε σύσκεψη για τα προβλήματα στα σχολεία καλεί η Ένωση Γονέων

Σε σύσκεψη για τα προβλήματα στα σχολεία καλεί η Ένωση Γονέων

ΟΛΗ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 
Σε μεγάλη σύσκεψη καλεί όλη τη σχολική κοινότητα της Καλαμάτας η Ένωση Γονέων Καλαμάτας, προκειμένου να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία και να διεκδικηθεί η αντιμετώπισή τους. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την…

…Τετάρτη το απόγευμα, στις έξι, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει συνάντηση των Συλλόγων Γονέων της Καλαμάτας στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος».
Η Ένωση Γονέων ζητάει να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, να προσφέρεται γεύμα στους μαθητές και να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Ειδικότερα, στο κάλεσμά της για τη σύσκεψη της Τετάρτης η Ένωση Γονέων σημειώνει: «Για μια ακόμα φορά η σχολική χρονιά άρχισε με συσσωρευμένα προβλήματα, αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της συνεχιζόμενης επίθεσης, όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.
Η νέα χρονιά βρίσκει τα σχολεία σε χειρότερη κατάσταση από την περσινή. Τα σχολεία άνοιξαν με 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, με λιγότερα χρήματα και με υπερχρεωμένες σχολικές επιτροπές, με λιγότερα τμήματα,  χωρίς μεταφορές, με κτηριακά προβλήματα, με ελλείψεις σε καθαρίστριες και πολλά άλλα. Οι διευθυντές των σχολείων χωρίς διοικητική υποστήριξη καλούνται να κάνουν τον επιστάτη τον τεχνίτη, τον λογιστή και ότι άλλο προκύψει.
Σαν να μην έφθαναν όλα τα προβλήματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, οι δημιουργικές ασάφειες στους νόμους, σε συνδυασμό με την τυπολατρία υπηρεσιακών παραγόντων και ελεγκτικών μηχανισμών, δυσκολεύουν το έργο επίλυσης προβλημάτων της καθημερινότητας, π.χ. στις μεταφορές των μαθητών, πού για πάρα πολλές περιπτώσεις χρειάζεται νομική γνωμάτευση για την ερμηνεία νόμων και εγκυκλίων. Καλούμε τους αρμοδίους να κινηθούν γρήγορα για νομοθετικές ρυθμίσεις σε ζητήματα πού χρειάζονται, ώστε άμεσα να καλυφθούν οι μεταφορές όλων των μαθητών και των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.
Για μια ακόμη χρονιά οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη  για να καλύψουν μέρος του κόστους λειτουργίας των σχολείων.
Για μια ακόμη φορά η σχολική κοινότητα θα καλεστεί να διαχειριστεί τον υποσιτισμό μαθητών, των εξαθλιωμένων οικονομικά οικογενειών, μέσα από ΜΚΟ και φιλάνθρωπους επιχειρηματίες .
Καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να απαιτήσουν γρήγορα νομοθετικές ρυθμίσεις σε ζητήματα πού χρειάζονται, ώστε άμεσα:
1.      Να καλυφθούν οι ανάγκες σε μεταφορές όλων των μαθητών και των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.
2.      Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς, με άμεση προτεραιότητα στο ειδικό σχολείο και ΕΕΕΚ.
3.      Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων, να αποσταλεί άμεσα η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
4.      Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ. Ρύθμιση για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα νερό τηλέφωνο στα σχολεία.
5.      Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης.
6.      Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος  με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές.
Καλούμε σε κοινή σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα διεκδίκησης των πιο πάνω αιτημάτων όλων τη σχολική κοινότητα, την Τετάρτη και ώρα έξι το απόγευμα, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (Α ΕΛΜΕ, Β ΕΛΜΕ Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης).
Τη Δευτέρα προγραμματίζουμε συνάντηση των Συλλόγων Γονέων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, στις έξι το απόγευμα.
Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί εκπαιδευτικοί, η δύσκολη σημερινή κατάσταση , απαιτεί οργανωμένη πάλη και αντίσταση, για να μπει φραγμός στη σαρωτική επίθεση που έρχεται και να ανοίξει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας.
Αγαπητοί εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της εκπαίδευσης και της αυτοδιοίκησης, η σχολική κοινότητα σας θέλει κοντά της και σας ζητά αρωγούς στον αγώνα της».