Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 19:23

Ακόμη και το Νοσοκομείο ζητάει βοήθεια από το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας!

Γεωργία Τσόμπου, Μιχάλης Μπορνόβας, Φωτεινή Μπάκα Γεωργία Τσόμπου, Μιχάλης Μπορνόβας, Φωτεινή Μπάκα

ΣΥΝΕΧΩΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ 
Ακούγεται αδιανόητο όμως δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Ακόμη και το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, όταν δεν έχει γιατρούς για να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά, ξέρετε που απευθύνεται; Στο Κοινωνικό Ιατρείο. Ακόμη και ο Δήμος Καλαμάτας, που για λόγους ακατανόητους έχει υπονομεύσει το Κοινωνικό Ιατρείο, σε αυτό παραπέμπει πλέον τους εξυπηρετούμενους από το Δημοτικό Φαρμακείο τώρα που έκλεισε. Δυστυχώς ξανά, η αναγκαιότητα του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας συνεχώς μεγαλώνει, κάτι που επιβάλλει στους εθελοντές του να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους…

Το μεσημέρι οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, στον οποίο υπάγεται το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου περιέγραψαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και αναφέρθηκαν στις νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, με κυρίαρχη την υποστήριξη των προσφύγων.
Μίλησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Μπορνόβας και τα μέλη του Συλλόγου, Φωτεινή Μπάκα και Γεωργία Τσόμπου.
Όπως τόνισε ο κ. Μπορνόβας, τους τελευταίους μήνες όχι μόνο δεν έχουν λυθεί προβλήματα τα οποία καθιστούν αναγκαία τη δράση του Συλλόγου και του Κοινωνικού Ιατρείου αλλά αντίθετα εντείνονται.
Ειδικότερα τόνισε ότι το ζήτημα με τους ανασφάλιστους εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς έχει μεν εκδοθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που θεωρητικά εξασφαλίζει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πλην όμως αυτή εξακολουθεί να παραμένει σε κάποιο υπουργικό συρτάρι, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορνόβας.
Ακόμη ανέφερε ότι το Κοινωνικό Ιατρείο εξυπηρετεί πλέον πληθυσμό που εξυπηρετούνταν από άλλες κοινωνικές δομές, οι οποίες όμως έχουν διακόψει τη λειτουργία τους γιατί σταμάτησε η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπορνόβας, το Κοινωνικό Ιατρείο δεν χρηματοδοτείται από τέτοιους μηχανισμούς και προγράμματα παρά μόνο από τους απλούς πολίτες, τους αλληλέγγυους και συλλογικότητες. Και γι’ αυτό το λόγο μπορεί και συνεχίζει την προσφορά του. Όπως πρόσθεσε η κ. Τσόμπου, τις τελευταίες ημέρες κόσμος, που εξυπηρετούνταν από Δημοτικό Φαρμακείο, το οποίο έκλεισε, απευθύνεται πλέον για την εξυπηρέτησή του στο Φαρμακείο του Κοινωνικού Ιατρείου. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μπορνόβας ανέφερε ότι και το Νοσοκομείο Καλαμάτας πολλές φορές παραπέμπει στο Κοινωνικό Ιατρείο ασθενείς του που αντιμετωπίζουν επείγον πρόβλημα, για το λόγο ότι δεν έχει γιατρούς. Έτσι, πολλές φορές ασθενείς του Νοσοκομείου εξετάζονται από εθελοντές γιατρούς του Κοινωνικού Ιατρείου, ενώ επίσης πολλές φορές το Κοινωνικό Ιατρείο προμηθεύει και με φάρμακα ή διάφορα υλικά το Νοσοκομείο! Επάνω σε αυτό το ζήτημα ο κ. Μπορνόβας υπογράμμισε ότι το Κοινωνικό Ιατρείο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αποτελεί το «μαξιλαράκι του συστήματος», ωστόσο δεν μπορεί και να αφήσει ασθενείς που βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη αβοήθητους.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε ότι κατά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες αποφασίστηκε να αναληφθούν νέες δράσεις, να γίνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τον κόσμο, με κύριο σκοπό το να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι τι συμβαίνει και που οφείλονται τα προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο θα διοργανωθούν εκδηλώσεις, επισκέψεις σε γειτονιές, ομιλίες. Επίσης, θα δοθεί μεγάλο βάρος και στην υποστήριξη των προσφύγων που εγκλωβίζονται για ένα διάστημα στην Ελλάδα, με τη συνεχή συλλογή και αποστολή βοήθειας στους στόχους που τους εγκαθιστούν. Ακόμη θα επιχειρηθεί να γίνει μια ενημέρωση προς τον κόσμο για τους λόγους και τις αιτίες που προκαλούν το προσφυγικό ζήτημα, πλαισιωμένη από μια καμπάνια κατά του πολέμου. Πρόσθεσε επίσης ότι το Κοινωνικό Ιατρείο θα συνάψει συνεργασίες με διάφορες αλληλέγγυες συλλογικότητες του εξωτερικού, ύστερα και από δική τους επιθυμία.
Τέλος, ο κ. Μπορνόβας ζήτησε από τον κόσμο να συνεχίσει να πλαισιώνει το Σύλλογο και το Κοινωνικό Ιατρείο, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές δουλειές για αρκετό κόσμο και πως άνεργοι μπορούν να βρουν εποικοδομητική απασχόληση στην αρχειοθέτηση, στο φαρμακείο και σε άλλα αντικείμενα.
Κατά τα άλλα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε ότι από το τέλος καλοκαιριού έχει αυξηθεί ο κόσμος που προσφεύγει στο Κοινωνικό Ιατρείο, επισημαίνοντας ότι οι εξυπηρετούμενοι είναι τόσο Έλληνες όσο και μετανάστες αλλά και ότι αρκετοί από τους εξυπηρετούμενος είναι εργαζόμενοι και όχι ανασφάλιστοι, οι οποίοι όμως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για τις εξετάσεις ή τα φάρμακα που χρειάζονται απαραιτήτως.
Στ.Μ.