Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 23:00

Συνεχείς οι αντιπαραθέσεις με αφορμή το Φεστιβάλ Χορωδιών και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Συνεχείς οι αντιπαραθέσεις με αφορμή το Φεστιβάλ Χορωδιών και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ-ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ 
Νέα αντιπαράθεση, σε αρκετά υψηλούς τόνους μάλιστα, σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ξανά με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας αλλά και τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Παρατάξεις της μειοψηφίας μίλησαν για διαδικασίες που γίνονται στο σκοτάδι, ενώ η πλειοψηφία μίλησε από την πλευρά της για εμφανή προσπάθεια υπονόμευσης σημαντικών εκδηλώσεων που στηρίζουν όχι μόνο τον πολιτισμό αλλά και την τοπική οικονομία…

Ειδικότερα, την αφορμή για τη νέα κόντρα έδωσε η εισήγηση για την αποδοχή χορηγιών (είδη αξίας 1.300 ευρώ από το Πράκτικερ και ποσό 500 ευρώ από το Μανιατάκειον Ίδρυμα) σχετικά με το Φεστιβάλ Χορωδιών.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισε ότι η δημοτική αρχή ακολουθεί μια τακτική τεμαχισμού των θεμάτων και παρουσίασής τους τμηματικά, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα η αντιπολίτευση να σχηματίσει εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, ο δήμαρχος έλεγε αρχικά ότι το Φεστιβάλ Χορωδιών θα κόστιζε μέχρι 50.000 ευρώ και τελικά ο προϋπολογισμός του έφτασε τα 180.000 ευρώ. Κάτι ανάλογο, σημείωσε, συμβαίνει και με τον προϋπολογισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που, όπως έγραψε πρώτη η Kalamata Journal, έχει προσδιοριστεί στα 20.000.000 ευρώ. Ο Σταμάτης Μπεχράκης υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό αφήνονται οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο σκοτάδι, αντί να τους δίνεται εξ αρχής ολοκληρωμένη ενημέρωση για το συνολικό κόστος, για το σύνολο των διαφόρων χορηγιών, τον τρόπο επιλογής των υποψήφιων χορηγών κ.λπ
Την τοποθέτηση του Σταμάτη Μπεχράκη υιοθέτησε και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλης Αντνωνόπουλος, ενώ ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Νίκος Μπασακίδης, που ως πρώην πρόεδρος της Φάρις εισηγήθηκε τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Χορωδιών, σημείωσε ότι το κόστος των 50.000 ευρώ στο οποίο είχε αναφερθεί ο δήμαρχος αφορούσε μόνο την αποζημίωση της διοργανώτρια εταιρίας Interkultur και όχι το συνολικό κόστος της διοργάνωσης, η οποία, πρόσθεσε, δεν ήταν δυνατό να υπολογιστεί πόσο θα κοστίσει από τη στιγμή που δεν ήταν γνωστό πόσες χορωδίες θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ.
Ο νυν πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, κατηγόρησε ευθέως την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ιδιαίτερα, ότι όχι απλώς αμφισβητεί τις προσπάθειες του Δήμου για τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων που θα ωφελήσουν πολλαπλώς την πόλη αλλά τις υπονομεύει.
Σε ό,τι αφορά τις χορηγίες του Φεστιβάλ Χορωδιών ο Θανάσης Ηλιόπουλος ανέφερε ότι το άθροισμά τους φτάνει τα 43.000 ευρώ (20.000 ευρώ από το Ίδρυμα Καρέλια, 10.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, 10.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2.000 ευρώ από τον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, 1.000 ευρώ από το Costa Navarino, 500 ευρώ από το Μανιατάκειον Ίδρυμα,  συν διάφορα είδη από το Πράκτικερ και το Α.Β. Βασιλόπουλος). Επίσης τα έσοδα από τα εισιτήρια αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 12.000 ευρώ, οπότε, τόνισε ο πρόεδρος της Φάρις, ο Δήμος από τα 180.000 ευρώ του προϋπολογισμού θα κληθεί τελικά να καλύψει τα 125.000 ευρώ περίπου.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο Θανάσης Ηλιόπουλος ανέφερε ότι πράγματι ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 20.000.000 ευρώ περίπου, όμως το ποσό αυτό αφορά ολόκληρη την περίοδο μέχρι και το 2022. Πρόσθεσε δε ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα εκτός από κόστος θα έχει και οφέλη για την πόλη και την τοπική οικονομία.
Στ.Μ.