Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 01:40

Με επιτυχία και συμμετοχή το 4ο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

Με επιτυχία και συμμετοχή το 4ο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Οι ευθύνες του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος έχουν γίνει βαρύτερες μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα μετά την παγίωση της εκλογικής δύναμης της Χρυσής Αυγής και το ζήτημα του προσφυγικού. Το θετικό ωστόσο είναι, όπως έδειξε το 4ο Αντιφασιστικό και Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, ότι παρά τις εξελίξεις αυτές το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα παραμένει ισχυρό και σε εγρήγορση…

Με επιτυχία λοιπόν και μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ στην Καλαμάτα για τέταρτη συνεχή χρονιά, παρ’ ότι μάλιστα χρειάστηκε να συρρικνωθεί το πρόγραμμα και να μεταφερθεί η διοργάνωση από το Πάρκο του Λιμενικού στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, λόγω των επίφοβων καιρικών συνθηκών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και φέτος η συζήτηση που έγινε με προσκεκλημένους ομιλητές από την Αθήνα, με επίκεντρο τη φασιστική και κατηγορούμενη ως εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και τη σχετική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι εισηγήσεις έγιναν από τον δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη, συνήγορο πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τον πανεπιστημιακό καθηγητή Γιώργο Τσιάκαλο κ.ά Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα σχετικά με τους σκοπούς και τις μεθόδους της Χρυσής Αυγής, την αντιμετώπιση που είχε από το κράτος και τις δομές του, για τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, για το αν πρέπει να απαγορευτεί ως πολιτικό κόμμα που κηρύσσει τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό. Η κοινή διαπίστωση πάντως ήταν ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολιτικούς όρους και ότι οι απαγορεύσεις δεν πρόκειται να αποδώσουν κάτι σημαντικό. Και η πολιτική αντιμετώπιση είναι το δυνάμωμα του αντιφασιστικού κινήματος και η ένταση του αγώνα του ενάντια στη βία του καπιταλισμού, που μέσα στις κρίσεις του γεννάει και φασιστικά μορφώματα όπως της Χρυσής Αυγής.
Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ παρακολούθησαν μέλη και φίλοι του ευρύτερου αριστερού και αναρχικού χώρου, άλλες συλλογικότητες και μεμονωμένοι ή ανένταχτοι.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ λειτούργησαν πάγκοι με έντυπο υλικό από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αναρχικές ομάδες, στήθηκε έκθεση με φωτογραφίες και άλλο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό υλικό, έγιναν συναυλίες, λειτούργησε καντίνα με σουβλάκια, μπύρες, αναψυκτικά.
Στ.Μ.