Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 16:29

"Τα καλά της" βάζει η Αρτέμιδος για τον ερχομό της περιμετρικής

"Τα καλά της" βάζει η Αρτέμιδος για τον ερχομό της περιμετρικής

ΚΟΜΒΟΣ-ΦΩΤΑ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ 
Εγκρίθηκε το μεσημέρι από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, η μελέτη για την ανάπλαση της οδού Αρτέμιδος, στο τμήμα από τη γέφυρα του νότιου πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς μέχρι τη γέφυρα της εθνικής οδού για τη Σπάρτη, όπου θα είναι και η απόληξη της περιμετρικής οδού. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας, που αναμένεται να αυξηθεί πολύ με τη λειτουργία της περιμετρικής, καθώς και στην ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής που κρίνεται σημαντική τόσο λόγω της γειτνίασής της με την Κεντρική Αγορά όσο και για τη μικρή της απόσταση από το Κάστρο και το Ιστορικό Κέντρο…

Οι παρεμβάσεις της μελέτης προβλέπουν τη δημιουργία νησίδας πλάτους δύο μέτρων στο τμήμα της Αρτέμιδος όπου μέχρι σήμερα τα δύο αντίθετα ρεύματα κυκλοφορίας οριοθετούνται από γραμμές στο οδόστρωμα. Με τη νησίδα όμως δεν θα μπορούν τα υπεραστικά λεωφορεία να μπουν στο Σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ από το ρεύμα της ανόδου ή να βγουν από το Σταθμό με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Γι’ αυτό το λόγο η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στην Αρτέμιδος, στο ύψος της γέφυρας της κεντρικής αγοράς και της οδού Δαμηλάτη, ώστε να κάνουν τα υπεραστικά λεωφορεία αναστροφή, ενώ ανάλογος κυκλικός κόμβος θα κατασκευαστεί στην απόληξη της περιμετρικής οδού, που βρίσκεται κοντά στο δρόμο για την Αγιάννα.
Η μελέτη προβλέπει επίσης τη δημιουργία ζώνης πρασίνου και περιπάτου, ο οποίος θα εξυπηρετεί και τους καταναλωτές για τα ψώνια τους στην Αγορά, στη δεξιά πλευρά του ρεύματος ανόδου της Αρτέμιδος. Για τη δημιουργία του χώρου αυτού, που θα φυτευτεί με κουκουναριές, τα δέντρα που βρίσκονται και στο πιο κάτω τμήμα, θα φύγουν τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ που σταθμεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ έχει ήδη βρει χώρο στάθμευσης των λεωφορείων, στη Νέα Είσοδο.
Κοντά στη ξύλινη πεζογέφυρα του Νέδοντα θα κατασκευαστεί και μια εξέδρα, με θέα στο Κάστρο και στην Κεντρική Αγορά, καθώς και με παρέμβαση στο Νέδοντα για τη δημιουργία μικρού καταρράκτη. Επίσης η μελέτη προβλέπει την κατασκευή μικρού περιπτέρου για την αγορά από τους επισκέπτες της πόλης διαφόρων ενθυμίων της περιοχής, δεδομένου ότι θα είναι το τελευταίο σημείο στάσης πριν από την έξοδο στον αυτοκινητόδρομο.
Στη νησίδα θα φυτευτούν πλατάνια, όπως και πιο κάτω στη Νέδοντος, ενώ θα μπει και φωτισμός.
Σε πρώτη φάση το έργο που θα γίνει, με προϋπολογισμό ύψους 100.000 ευρώ, θα αφορά την κατασκευή της νησίδας, των κρασπέδων και του φωτισμού, καθώς και των υποδομών για τα δίκτυα άρδευσης και ηλεκτρισμού. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις, που αφορούν κυρίως τα έργα ανάπλασης, θα γίνουν σε επόμενη φάση, μέσα στο 2016.
Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τον αρχιτέκτονα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Νίκο Γιαννακόπουλο. Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ήταν ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, ενώ από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν επιφυλάξεις όχι για το αρχιτεκτονικό μέρος της μελέτης αλλά για τις παρεμβάσεις όσον αφορά το κυκλοφοριακό, καθώς τόνισαν ότι χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης που θα δημιουργήσει ο ερχομός της περιμετρικής οδού γιατί, αντίθετα, οι σημειακές παρεμβάσεις μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Παρά τις επιφυλάξεις αυτές, οι Παναγιώτης Αλούπης και Γιάννης Χριστόπουλος, της μείζονος και της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, ψήφισαν λευκό ενώ ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, της τρίτης ελάσσονος μειοψηφίας, ψήφισε υπέρ.
Στ.Μ.