Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 15:34

Να έχετε δύναμη και κουράγιο μας ευχήθηκε ο Πρέσβης της Βρετανίας...

Τζων Κίττμερ και Παναγιώτης Νίκας Τζων Κίττμερ και Παναγιώτης Νίκας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Μιλώντας άριστα τα ελληνικά, ο Πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Τζων Κίττμερ, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το μεσημέρι στο δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ευχήθηκε στους Έλληνες πολίτες δύναμη και κουράγιο, για την έξοδο από την ύφεση, τονίζοντας πάντως ότι η χώρα αλλά και ειδικότερα η Καλαμάτα και η Μεσσηνία, έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης…

Ο δήμαρχος υποδέχθηκε τον Πρέσβη της Βρετανίας με θέρμη, σημειώνοντας ότι είναι χαρά του και τιμή του να βρίσκεται στο γραφείο του ο κ. Κίττμερ και προσθέτοντας ότι «έχουμε συνείδηση της προσφοράς της Μεγάλης Βρετανίας στο σύγχρονο πολιτισμό» αλλά και ότι οι δύο χώρες ήταν πάντα στην ίδια πλευρά σε αγώνες που δόθηκαν, αναφερόμενος προφανώς στους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις που είχε η περιοχή μας με τη Βρετανία στο παρελθόν, ιδιαίτερα με την εξαγωγή των τοπικών προϊόντων και ειδικότερα της σταφίδας, ενώ τόνισε ότι σήμερα χιλιάδες νέοι πηγαίνουν για τις σπουδές τους στη χώρα του κ. Κίττμερ.
Σημείωσε ακόμη ότι συζήτησε με τον Βρετανό Πρέσβη για την ανάπτυξη συνεργασίας της περιοχής μας με τη Βρετανία, σε ό,τι αφορά κυρίως τους τομείς του τουρισμού και του επιχειρείν. Τέλος, πρότεινε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης στην περιοχή μας, με Βρετανούς επενδυτές, προκειμένου να συζητηθεί η ανάπτυξη της συνεργασίας στους δύο παραπάνω τομείς.
Από την πλευρά του ο κ. Κίττμερ ξεκίνησε τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας την αγάπη του, ακόμη και τη λατρεία του, για την περιοχή της Μεσσηνίας, την οποία σημείωσε ότι τη γνωρίζει από τα φοιτητικά του χρόνια. Ο δήμαρχος ανέφερε σχετικά ότι ο Βρετανός Πρέσβης έχει επισκεφθεί επανειλημμένως την περιοχή μας, έχει ανέβει μέχρι και στην κορφή του Ταϋγέτου.
Η περιοχή της Καλαμάτας και γενικότερα της Μεσσηνίας έχει πολλά πλεονεκτήματα, τόνισε επίσης ο κ. Κίττμερ και αναφέρθηκε σε αγροτικά προϊόντα τα οποία έχουν μεγάλη φήμη όχι μόνο στην πατρίδα του αλλά σε όλο τον κόσμο. Αναφέρθηκε ακόμη στον τουρισμό, τονίζοντας ότι χρόνο με το χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα όλο και περισσότεροι Βρετανοί τουρίστες, κάτι που δείχνει, όπως σχολίασε, ότι παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα.
Επιπλέον, ο Βρετανός Πρέσβης εξέφρασε την προθυμία του να γίνουν οι συζητήσεις που πρότεινε ο δήμαρχος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα με σωστό σχέδιο και με εξωστρέφεια μπορεί να πετύχει επιτυχίες. Ευχήθηκε λοιπόν «καλή επιτυχία, καλή δύναμη και κουράγιο», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πέρασε από μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση αλλά με «όραμα, κουράγιο και δύναμη» μπορεί να τα καταφέρει.
Ο δήμαρχος προσέφερε στον Βρετανό Πρέσβη ελαιόλαδο και άλλα τοπικά προϊόντα, ενώ εκείνος από την πλευρά του προσέφερε το τελευταίο βιβλίο του Πάτρικ Λη Φέρμορ, που από το μέσο μέχρι το τέλος της ζωής του είχε τη μόνιμη κατοικία του στην Καρδαμύλη.
Στ.Μ.