Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 13:18

Κατάληψη μηχανικών και δικηγόρων κατά της επαναφοράς των εξοντωτικών εισφορών προς το Ταμείο τους

Δημήτρης Καούνης, Γιώργος Γεωργουλόπουλος, Νατάσσα Κυριακοπούλου, Γιώτα Μπαξεβανάκη και Κώστας Μπούρας Δημήτρης Καούνης, Γιώργος Γεωργουλόπουλος, Νατάσσα Κυριακοπούλου, Γιώτα Μπαξεβανάκη και Κώστας Μπούρας

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Με μεγάλη συμμετοχή μηχανικοί και δικηγόροι πραγματοποίησαν κατάληψη στο γραφεία του Ταμείου τους, στην Καλαμάτα, ζητώντας την κατάργηση από το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη χορήγηση δόσης από τους δανειστές -το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ στη Βουλή-  της διάταξη που προβλέπει την επαναφορά των υπερβολικών και ανεδαφικών εισφορών προς το ταμείο τους…

Οι εκπρόσωποι των μηχανικών και των δικηγόρων, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο υπό κατάληψη γραφείο του ταμείου τους, υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι εντελώς παράλογη και καταστροφική. Ειδικότερα τόνισαν ότι η διάταξη που ισχύει τώρα και η οποία ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μόλις πριν από έξι μήνες, έδινε το δικαίωμα σε μηχανικούς και δικηγόρους (αλλά και γιατρούς) να κατέβουν για ένα διάστημα ασφαλιστική κλίμακα, για να μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Υπογράμμισαν ότι η διάταξη αυτή αποδίδει, καθώς μηχανικοί και δικηγόροι είναι σε θέση να πληρώσουν αυτές τις μειωμένες εισφορές, βοηθώντας έτσι και το ταμείο τους. Με την επαναφορά όμως των προηγούμενων εισφορών, δεν θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να πληρώσουν τόσο μεγάλα ποσά, δεδομένου ότι και η δουλειά τους έχει μειωθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να χρεωθούν οι ίδιοι και να έρθει και το ταμείο τους σε δύσκολη κατάσταση.
Χαρακτηριστικά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τριφυλίας, Νίκος Αναστασόπουλος, ένας μηχανικός που είναι επαγγελματίας 15 χρόνια καλείται να πληρώνει εισφορές ύψους 800-1.000 ευρώ το μήνα, κάτι που είναι αδύνατο, δεδομένου ότι η δουλειά έχει μειωθεί πάρα πολύ.

Γιώτα Μπαξεβανάκη, Κώστας Μπούρας, Νίκος Αναστασόπουλος, Παρασκευάς Καμαρινάκης

Την εισήγηση κατά τη συνέντευξη Τύπου έκανε η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Νατάσσα Κυριακοπούλου, η οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι παράλογο εκεί που δεν υπάρχει δουλειά να σου διπλασιάζουν τις εισφορές», όταν μάλιστα, όπως πρόσθεσε, περίπου το 50% των μηχανικών έχει διακόψει την πληρωμή των εισφορών λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Καούνης, σχολίασε από την πλευρά του ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει τίποτα σωστά. Και το ότι δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου τόνισε ότι φαίνεται και από το γεγονός ότι η ίδια ουσιαστικά κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει το νόμο που ψήφισε πριν από έξι μόλις μήνες. Με τέτοιες αποφάσεις, πρόσθεσε ο κ. Καούνης, συρρικνώνεται επικίνδυνα ο επιστημονικός κόσμος της χώρας, ο οποίος αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά, αν και σημείωσε ότι αυτό είναι πιο δύσκολο για τους δικηγόρους σε σχέση με τους μηχανικούς και τους γιατρούς.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Γιώτα Μπαξεβανάκη, από την πλευρά της υπογράμμισε ότι η διάταξη που αναμένεται να περάσει απόψε από τη Βουλή είναι ένα προεόρτιο εν όψει του νέου ασφαλιστικού που αναμένεται το Νοέμβριο, με το οποίο θα διαλυθεί πλήρως η κοινωνική ασφάλιση. Τόνισε λοιπόν ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρέπει όλοι οι κλάδοι ενωμένοι να δώσουν ένα συνεχή αγώνα. Τέλος, η κ. Μπαξεβανάκη προσκάλεσε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που έχει οργανώσει για το βράδυ το ΠΑΜΕ, στις 7.00, στην πλατεία 23ης Μάρτη.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Μεσσηνίας, Γιώργος Γεωργουλόπουλος, υπογράμμισε ότι οι εργολάβοι έχουν τεράστιο πρόβλημα, διότι είναι αυτοί που προκειμένου να δουλέψουν χρειάζεται σχεδόν καθημερινά να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, άρα να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους είτε έχουν είτε δεν έχουν χρήματα. Πρόσθεσε ότι με τα μέτρα αυτά διαλύεται το Ταμείο, το ΤΣΜΕΔΕ θα αδυνατεί να είναι ο εγγυητής των εργοληπτών, οι οποίοι θα πέσουν στα νύχια των συστημικών τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο πρώην βουλευτής, Θανάσης Πετράκος, που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εισηγηθεί το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Διερωτήθηκε με ποια αξιοπρέπεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφίσουν απόψε την κατάργησή του.
Στ.Μ.

Σπύρος Κατσαρέας, Δημήτρης Καούνης, Γιώργος Γεωργουλόπουλος, Νατάσσα Κυριακοπούλου