Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 21:45

Να μπουν στους χώρους συνάθροισης τα μηχανήματα που σώζουν σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής

ΖΗΤΑΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ 
Την πρόταση που και πρόσφατα παρουσίασε στη δημοτική αρχή Καλαμάτας, για την εγκατάσταση των σωτήριων, σε περίπτωση καρδιακών ανακοπών, εξωτερικών απινιδωτών, σε σημεία της πόλης όπου συναθροίζεται το κοινό, επανυποβάλει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και καρδιολόγος, Μανώλης Μάκαρης. Αφορμή του έδωσε ο συνάδελφός του καρδιολόγος και πρόεδρος του Ακρίτα, Χαράλαμπος Καρακύκλας, που δώρισε έναν εξωτερικό απινιδωτή στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης…

Ο Μανώλης Μάκαρης συγχαίρει τον συνάδελφό του για αυτή τη δωρέα και καλεί τη δημοτική αρχή να προμηθευτεί και εγκαταστήσει απινιδωτές στους χώρους άθλησης και σε άλλα σημεία συνάθροισης του κοινού.
Σε σχετική του γραπτή παρέμβαση ο Μανώλης Μάκαρης σημειώνει: «Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ δημόσια τον συνάδελφο καρδιολόγο κο Χαράλαμπο Καρακύκλα για τη δωρεά ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή προς το δημοτικό στάδιο Καλαμάτας. Ο ιατρός Χαράλαμπος Καρακύκλας, με την πράξη του αυτή, ως ευαισθητοποιημένος και  δραστήριος πολίτης αλλά και ως εξαίρετος επιστήμονας τιμά την πόλη μας αλλά και την επιστημονική μας κοινότητα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Με αφορμή όμως την  συγκεκριμένη δωρεά επανέρχομαι στην πρότασή μας (η οποία κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στις 27/8/2015 αλλά απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή) η οποία περιλαμβάνει  την άμεση ανάγκη  τοποθέτησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε επιλεγμένα σημεία στο Δήμο Καλαμάτας και ιδιαίτερα σε χώρους συνάθροισης κοινού (όπως είναι το δημαρχείο, η κεντρική πλατεία, το λιμάνι, οι σταθμοί λεωφορείων  και  οι αθλητικές εγκαταστάσεις) με την ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού στο σημαντικό θέμα της βασικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.      Υπάρχει μάλιστα και η  σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Υ4α\οικ 22.8.2007, σύμφωνα με την οποία η εγκατάσταση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, στους προαναφερθέντες πολυσύχναστους χώρους, είναι υποχρεωτική.
O Αυτόματος Eξωτερικός Aπινιδωτής  είναι μια συσκευή που έχει την ιδιότητα, αν εφαρμοστεί άμεσα στο θώρακα του ανθρώπου που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή, αφού αναλύσει τον καρδιακό ρυθμό, με βάση ειδικό λογισμικό που διαθέτει, να αναγνωρίσει τις επικίνδυνες αρρυθμιολογικές καταστάσεις και  να προβεί σε απινίδωση επαναφέροντας τον καρδιακό ρυθμό. Με αυτό τον τρόπο η χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή αυξάνει θεαματικά την  πιθανότητα επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή.
Με βάση τα προαναφερθέντα καλούμε την δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της  και να υιοθετήσει την πρότασή μας για εγκατάσταση απινιδωτών σε όλους τους προβλεπόμενους χώρους».