Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 19:57

Επεισοδιακή η επίσκεψη του υπουργού Εργασίας στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 
Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη του υπουργού Εργασίας, βουλευτή Μεσσηνίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, απόψε. Στην είσοδο τον περίμεναν διαμαρτυρόμενοι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν αστυνομικοί σχημάτισαν αλυσίδα και δεν επέτρεψαν να μπουν στο κτήριο ο αντιπρόεδρος και το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Το ΠΑΜΕ τελικά κατάφερε και να μπει και να ματαιώσει τη συζήτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με συνδικαλιστές…

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε προσκληθεί στο Εργατικό Κέντρο από την πλειοψηφία της διοίκησης του συνδικαλιστικού φορέα και στην αίθουσα συνελεύσεων, στον τρίτο όροφο, προσήλθαν εκπρόσωποι Σωματείων, οι άλλοι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν σημειώθηκε το επεισόδιο στην είσοδο του κτηρίου, για την απαγόρευση εισόδου του αντιπροέδρου και του μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτη Κουφαλάκου και Βαγγέλη Λαμπρόπουλου αντίστοιχα, κατέβηκε από τους επάνω ορόφους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, που κάλεσε τους αστυνομικούς να επιτρέψουν την είσοδο των δύο μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου αλλά και αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ.

 

Τελικά οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ κατάφεραν να σπάσουν την αλυσίδα των αστυνομικών, στη σκάλα του κτηρίου και ανέβηκαν στον τρίτο.
Εκεί φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «12 Νοέμβρη, παντού ξεσηκωμός, κάτω τα ξερά σας απ’ το ασφαλιστικό», «Αγώνα, αγώνα, αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ» κ.ά. 
Ο δε Παναγιώτης Κουφαλάκος φώναζε με τη ντουντούκα ότι ο υπουργός Εργασίας «ήρθε να μας ζητήσει συναίνεση και υποταγή. Την ίδια στιγμή διοργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 12 Νοέμβρη, την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης, συνέδριο με θέμα «Ιδιωτική ασφάλιση: Είναι θέμα πολιτικής ή ανάγκη;». Κύριος εισηγητής στο συνέδριο είναι ο ίδιος ο υπουργός! …Έρχεται με την ανοχή συνδικαλιστών της Νέας Δημοκρατίας, της ΠΑΣΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ 1 και του ΣΥΡΙΖΑ 2 για να μας πείσει ότι είναι ανάγκη η ιδιωτική ασφάλιση». Επίσης ο Παναγιώτης Κουφαλάκος είπε με τη ντουντούκα του: «Δεν επιτρέπουμε να μας θεωρείτε ηλίθιους. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις σας. Εμείς εδώ έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε, να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Το ταξικό μας χρέος. (…) Έχετε αναλάβει εργολαβικά να τελειώσετε το βρώμικο έργο που ξεκίνησαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία σε απόλυτη σύμπραξη με το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτό αδειάστε μας τη γωνιά και φύγετε».

 

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης και άλλοι συνδικαλιστές καλούσαν τον Παναγιώτη Κουφαλάκο και τα μέλη του ΠΑΜΕ να σταματήσουν να φωνάζουν συνθήματα και να αφήσουν να ξεκινήσει η ενημέρωση από τον υπουργό. Το ΠΑΜΕ επέμεινε να φύγει ο υπουργός, συνέχισε να φωνάζει συνθήματα και, αφού πέρασε κάμποση ώρα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και οι συνοδοί του αποχώρησαν.
Κατά την αποχώρηση το ΠΑΜΕ γιουχάισε τον υπουργό, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ φώναζαν «ντροπή» σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική τους είναι χειρότερη και από του ΠΑΣΟΚ και από της Νέας Δημοκρατίας. Τα δε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι η στάση του ΠΑΜΕ είναι αντιδημοκρατική και ότι δεν είχε φερθεί με τέτοιο τρόπο ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε και στη Νέα Δημοκρατία.

 

Αργότερα, ο υπουργός Εργασίας, σε δήλωσή του για το επεισόδιο, σημείωσε: «Ήμουν καλεσμένος από το Εργατικό Κέντρο για να ενημερώσω τους εργαζομένους για την πολιτική μας στο υπουργείο Εργασίας, για τα εργασιακά, τι κάνουμε για να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και προφανώς για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Δυστυχώς αυτή η εκδήλωση ματαιώθηκε από την κινητοποίηση που δεν είχε ως χαρακτήρα να συμμετάσχει δυναμικά στην εκδήλωση αλλά να τη ματαιώσει. Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ένταση της διαμαρτυρίας και οποιαδήποτε μορφή πάλης. Έχω όμως ένα πρόβλημα όταν οποιαδήποτε διαμαρτυρία κατευθύνεται στο να ματαιώσει το δημόσιο διάλογο. Γιατί και ο διάλογος και η δημοσιότητα αποτελούν την καρδιά της δημοκρατίας. Προφανώς ο δημόσιος διάλογος θα συνεχιστεί γιατί, ειδικά η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, απαιτεί να είναι ενημερωμένος ο ελληνικός λαός για τα πραγματικά διλήμματα και για τις λύσεις. Και εμείς είμαστε δεσμευμένοι από το πρόγραμμά μας να εφαρμόσουμε δίκαιες λύσεις προς το συμφέρον όλου του λαού και ειδικά των πιο αδύναμων».
Στ.Μ.