Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015 13:16

Η παρέλαση στην Καλαμάτα, ο Μεταξάς, ο λαός, η Εθνική Αντίσταση...

ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ 
Χιλιάδες κόσμος βγήκε σήμερα στο κέντρο της Καλαμάτας, βοηθούντος και του καιρού και παρακολούθησε την παρέλαση για την επέτειο του Όχι. Ένα όχι που, σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, το είπαν και ο Μεταξάς και ο λαός και η Εθνική Αντίσταση…

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε χωρίς απρόοπτα και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας, βουλευτής Μεσσηνίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Στην εξέδρα των επισήμων κάθισαν δίπλα του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη και ο δήμαρχος Καλαμάτας, καθώς και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.
Υπαινιγμούς περιλάμβανε η δήλωση που έκανε μετά την παρέλαση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, που τόνισε χαρακτηριστικά: «Γιορτάζουμε το Όχι που έχει ως κίνητρο την ανιδιοτέλεια, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα ως στάση ζωής απέναντι στην πατρίδα. Αυτό το Όχι εκφράζει μια αλήθεια. Και νομίζω στους καιρούς αυτούς τους δύσκολους που περνάμε, τους καιρούς της αμφισβήτησης και της κρίσεως, αυτό που απαιτείται είναι να διατηρήσουμε το μήνυμα του Όχι για να διατηρήσουμε την ενότητά μας. Χρειάζεται να έχουμε ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια και πάνω απ’ όλα να λέμε την αλήθεια».

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, στη δήλωσή του σημείωσε: «Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε το όχι του Ιωάννη Μεταξά, το Όχι του Ελληνικού Λαού, το Όχι της Εθνικής Αντίστασης, απέναντι στις δυνάμεις του άξονα. Θυμόμαστε τους χιλιάδες νεκρούς μας, θυμόμαστε τους 422 Μεσσήνιους, οι οποίοι έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας και πολλοί από αυτούς είναι άταφοι και θυμόμαστε το χρέος μας, που έχουμε ως Έλληνες, να είμαστε ενωμένοι και να αγαπούμε την πατρίδα μας. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου.
Η αντιπεριφρειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ανέφερε από την πλευρά της: «Μέρα εθνικής υπερηφάνειας η επέτειος του Όχι. Μέρα μνήμης αλλά και μέρα τιμής στον αυθορμητισμό, την ομοθυμία, την ομοψυχία των Ελλήνων εκείνες τις δύσκολες ώρες του ελληνικού έθνους με την πίστη στην ελευθερία, με την πίστη στην εθνική αξιοπρέπεια. Νομίζουμε ότι, ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που διερχόμαστε, το μήνυμα εκείνων την ημερών είναι καθοριστικό και κομβικό για τη συνοχή της κοινωνίας μας, τη συνοχή των Ελλήνων απέναντι στις νέες αντιξοότητες».

 

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, σημείωσε: «Το μήνυμα που μας έδωσαν εκείνη την εποχή οι πατριώτες μας ήταν να είμαστε αγωνιστές και να πιστεύουμε στα ιδανικά μας. Αυτό έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε από αυτούς τους αγώνες που έχουνε κάνει και να είμαστε και εμείς το ίδιο».
Στ.Μ.