Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 19:56

Κάτι παραπάνω από 9 εκατ. ευρώ για να μας αλλάξουνε τα φώτα…

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 15.000 ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ 
Πίσω κατά 40 ημέρες περίπου πηγαίνει το μεγάλο έργο του Δήμου Καλαμάτας, για την αντικατάσταση κάπου 15.000 λαμπτήρων σε ολόκληρο το Δήμο, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και δαπανών. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 9.000.000 ευρώ και το μεσημέρι αποφασίστηκε η διαδικασία της δημοπράτησης να ξεκινήσει από την αρχή, διότι οι όροι της διακήρυξης ήταν ανεπαρκείς. Ωστόσο από την αντιπολίτευση εκφράστηκαν ενστάσεις γενικά για τη διαδικασία…

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, δύο μεγάλες εταιρείες κατέθεσαν ένσταση για τους όρους της προκήρυξης του έργου. Η Τεχνική Υπηρεσία έκρινε ότι οι δύο ενστάσεις πρέπει να γίνουν εν μέρει δεκτές, οπότε το έργο θα προκηρυχθεί από την αρχή προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός.
Σημειώνεται ωστόσο ότι την προκήρυξη, που κρίθηκε ανεπαρκής, για «προχειροδουλειά» μίλησε ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, την έχει κάνει ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα πληρωθεί με περισσότερα από 12.000 ευρώ, αν και η αμοιβή αφορά και άλλα αντικείμενα, όπως την προμελέτη του έργου (η οριστική μελέτη θα γίνει από την εταιρεία που θα κερδίσει το διαγωνισμό). Ο δε Μιχάλης Αντωνόπουλος, της τρίτης ελάσσονος μειοψηφίας, τόνισε από την πλευρά του ότι η διαδικασία δεν είναι σωστή διότι ουσιαστικά τους όρους της διακήρυξης τους υπαγορεύουν μεγάλες εταιρείες, οι οποίες με τον τρόπο αυτό αυξάνουν και τις πιθανότητες να κερδίσουν το διαγωνισμό. Σε αυτό το πλαίσιο σχολίασε ότι "δίνουμε 9 εκατ. ευρώ για να μας αλλάξουν τα φώτα...".
Η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν ότι οι παρατηρήσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης γίνονται για λόγους εντυπώσεων, διότι για το συγκεκριμένο έργο, όπως και για όλα τα έργα, ακολουθείται η διαδικασία που ορίζει η νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι η πληρωμή του έργου θα γίνει με τα χρήματα που θα εξοικονομούνται από τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας με τη λειτουργία των σύγχρονων λαμπτήρων. Οι υπολογισμοί λένε ότι η εξοικονόμηση δαπανών θα υπερβαίνει το 50% το χρόνο και ο ανάδοχος θα αποζημιωθεί μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα ετών.
Στ.Μ.