Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 07:17

Καταγγελία για θάψιμο σκουπιδιών της Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου

«ΟΜΗΡΟΣ» ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ 
Για «εγκληματική συνυπευθυνότητα» της δημοτικής αρχής, η οποία επιτρέπει στον εργολάβο στον οποίο έχει αναθέσει την επεξεργασία των σκουπιδιών να παραβιάζει τη σχετική σύμβαση, ακόμη και να πετάει σκουπίδια γύρω από τη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Αλούπης…

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, για άλλη μια φορά είπε ότι πράγματι η διαδικασία επεξεργασίας των σκουπιδιών είναι ατελής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του υπολείμματος, αρνήθηκε όμως ότι πετιούνται σύμμεικτα τα σκουπίδια από τον εργολάβο.
Πάντως ο δήμαρχος αναγνώρισε, εμμέσως, ότι η σύμβαση δεν τηρείται στο έπακρο, από τον εργολάβο και αυτός είναι και ο λόγος, όπως τόνισε, που ο Δήμος έχει παρακρατήσει από την αποζημίωσή του ποσό που αθροίζεται στις 500.000 ευρώ.
Ωστόσο, ο Παναγιώτης Νίκας κάλεσε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Θανάση Βασιλόπουλο και τη Διεύθυνση Καθαριότητας, να είναι μεν αυστηροί στις κυρώσεις τους προς τον εργολάβο όχι όμως σε βαθμό που θα τον «πνίξουν», εννοώντας να μην του στερήσουν απολύτως τη ρευστότητα που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει να επεξεργάζεται τα σκουπίδια, γιατί αν συμβεί αυτό η πόλη θα κινδυνεύσει να έρθει αντιμέτωπη με τις καταστάσεις που έζησαν πρόσφατα η Τρίπολη και ο Πύργος.
Ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε από την πλευρά του ότι πράγματι υπάρχει από τον περσινό χειμώνα αναφορά της Διεύθυνσης Καθαριότητας, ότι βρέθηκαν πεταμένα σύμμεικτα σκουπίδια. Εξήγησε όμως ότι αφενός αυτό έγινε επειδή είχε χιονίσει και δεν μπορούσαν τα μηχανήματα του εργολάβου να τα επεξεργαστούν και αφετέρου ότι για αυτό το συμβάν επιβλήθηκε ποινή περικοπής της αποζημίωσης του αναδόχου.
Κατά τα άλλα ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι πλέον ο Δήμος έχει αποκτήσει δικά του μηχανήματα που βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία επεξεργασίας των σκουπιδιών και επανέλαβε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι υπέρ του σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανά Δήμο ή ανά ομάδα Δήμων διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα όμως πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να εξειδικεύσει και να οριστικοποιήσει το σχεδιασμό αυτό, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα στους υπόλοιπους Δήμους που δεν έχουν κάνει τα βήματα τα οποία έχει διανύσει ο Δήμος Καλαμάτας.
Στ.Μ.