Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 15:48

"Συνάδελφοι, να μη λείψει κανείς στις 12 Νοέμβρη!"

Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου και Βαγγέλης Λαμπρόπουλος Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου και Βαγγέλης Λαμπρόπουλος

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 
Απέναντι στη «βάρβαρη και πολυμέτωπη επίθεση Κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε» η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή στην απεργία της 12ης Νοέμβρη, τόνισαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα. Επίσης, κάλεσαν τα μέλη του Συνδικάτου στη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το βράδυ, στις εφτά…

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος και το μέλος της διοίκησης, Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου, κάλεσαν τους συναδέλφους τους στον κλάδο του εμπορίου «τις επόμενες μέρες και ώρες να σημάνει ξεσηκωμός σε κάθε κατάστημα, σε κάθε εργασιακό χώρο του εμπορίου. Να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα του σωματείου μας. Κάθε εμποροϋπάλληλος  μαζί με τους συναδέλφους του  να  κάνουν  δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας. 
Να μην λείψει κάνεις  στις 12 Νοέμβρη! Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση μας απέναντι στη βάρβαρη και πολυμέτωπη επίθεση Κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε.».
Επίσης, σε κείμενο του Συνδικάτου τους υπογραμμίζουν: «Διαλύουν και καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Φέρνουν νέες μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, φέρνουν νέο χτύπημα της Υγείας και της Πρόνοιας, της προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσουν το κράτος και την εργοδοσία από τα δήθεν βάρη του ασφαλιστικού. Στον κλάδο του εμπορίου που η πλειοψηφία των εργαζομένων  είναι γυναίκες όλων των ηλικιών και νέοι εργαζόμενοι οι επιπτώσεις των νέων μέτρων θα είναι σαρωτικές. Δεν είναι μόνο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων που μας καταδικάζουν σε δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα με συντάξεις πείνας. Αφορά την πρόσβαση εμάς και των οικογενειών μας στην υγεία, αν θα μπορούμε να πάμε το παιδί μας στο γιατρό, αν θα μπορούμε να κάνουμε οικογένεια και παιδιά. Καταργούν πραγματικά κάθε είδους προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει η καθημερινότητα μέσα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα , στις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, στις αποθήκες τροφίμων, αφού μια σειρά συνάδελφοι αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα και άλλες ασθένειες, που προέρχονται από τις πολλές ώρες ορθοστασίας, την δουλειά σε χώρους με ψύξη κλπ.  
Οι αλλαγές αυτές έρχονται να προστεθούν στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απληρωσιά, τις άδειες άνευ αποδοχών, την εντατικοποίηση που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι μεγαλέμποροι και μεγαλοεργοδότες προετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή των νέων μέτρων με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών τους την ισχυροποίηση τους στην κούρσα του ανταγωνισμού που εντείνεται.
Οι εξαγορές, η κίνηση των κεφαλαίων μέσα στον κλάδο αλλά και από κλάδο σε κλάδο, που προκαλεί αντικειμενικά τη γιγάντωση κάποιων εταιριών, σε βάρος κάποιων άλλων, τίποτα καλό δεν μπορούν να φέρουν για τους εργαζόμενους. Τα κέρδη του εργοδότη δεν συνεπάγονται και την ευημερία για τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ η οποία ενώ έχει τεράστια κέρδη, έχει προχωρήσει σε εξαγορές και γιγάντωση, έκλεισε ξαφνικά 22 καταστήματα απολύοντας δεκάδες συναδέλφους ενώ φημολογείται ότι αυτό είναι  μόνο η αρχή. Αντίστοιχα στα NOTOS μετά τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του κλεισίματος πολυκαταστημάτων και μαζικές απολύσεις. Αυτό πρέπει να γίνει πείρα και στους εργαζόμενους στις άλλες αλυσίδες. Δεν σημαίνει ότι πχ αν κλείσει ο Μαρινόπουλος, θα είναι καλύτερα οι εργαζόμενοι στα άλλα Σούπερ Μάρκετ.
Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός στα σχέδια τους!
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που είναι από τις βασικές απαιτήσεις και στρατηγικής σημασίας ζήτημα  των μεγαλεμπόρων  και των πολυεθνικών  σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση  του ωραρίου και που αποτελεί μια από τις κατευθύνσεις του 3ου Μνημονίου. Καλούμε τους εργαζόμενους να εναντιωθούν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην παραπέρα ελαστικοποίηση των ωραρίων και τη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου που αυτή οδηγεί.
Να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Η μόνη απάντηση  από την πλευρά των εργαζομένων είναι η οργάνωση της πάλης μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, δυναμώνοντας και μαζικοποιώντας το κλαδικό μας σωματείο.
Ερχόμαστε σε σύγκρουση με την λογική της ατομικής λύσης, του συμβιβασμού και της υποταγής. Κανένας ατομικά δεν κέρδισε τίποτα, δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους υπόλοιπους. Η λύση για τους εργαζόμενους βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα που βάζει μπροστά τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες μας. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάμε και το φόβο, να παρακινούμε κι άλλους στην συλλογική δράση και την ενεργή συμμετοχή.
Η  Γενική Συνέλευση του σωματείου  που  θα πραγματοποιηθεί στις 8/1, στις 19:00, στο εργατικό κέντρο Καλαμάτας, ενισχύει τη δράση μας και μας δίνει δύναμη σαν μια γροθιά να οργανώσουμε την απεργία και τη συνέχεια των διεκδικήσεων μας .
Διεκδικούμε:
•        Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
•        Κατάργηση  της  μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων   ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
•        Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
•        Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων. 
•        Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας.
•        Κανένας εργαζόμενος με δουλειά 2 και 3 ημερών με μισθούς 200 και 300 ευρώ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  του συνδικάτου, την Κυριακή 8 Νοέμβρη και ώρα 19:00 στο εργατικό κέντρο Καλαμάτας
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, με συγκέντρωση 10:30 π.μ. στην πλατεία 23 Μάρτιου».