Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 14:21

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου και συνδικαλιστικών σωματείων πραγματοποιήθηκε το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, έξω από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης με πανό η Λαϊκή Ενότητα και το ΕΠΑΜ, ενώ λίγο πιο πάνω, στο σιντριβάνι της πλατείας (Ψαράκια), πραγματοποίησε δική της συγκέντρωση η Ανοιχτή Συνέλευση, που αργότερα συμμετείχε στην πορεία του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ...

«Τσίπρα, Μέρκελ, Μοσκοβισί, με 400 ευρώ να ζήσετε εσείς!», «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός παντού, ενάντια σε κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της πορείας. Επίσης, αντιφασιστικά και κατά του Φράχτη στον Έβρο.
Τις ομιλίες άνοιξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο απλήρωτους εργαζόμενους από 3 έως 12 μήνες, μαύρη εργασία, κλαδικές συμβάσεις - είδος προς εξαφάνιση, φτωχοποίηση οικογενειών, πορεία κατακόρυφης μείωσης όλων των συντάξεων, ρήμαγμα των αποθεματικών των ταμείων, νέες περικοπές που θα έρθουν.

«Πώς θα ζήσουμε με συντάξεις 250 - 650 ευρώ» διερωτήθηκε ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας Παναγιώτης Θεοδώρου, ενώ ο Γιώργος Κανέλης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου μίλησε για την ελπίδα που σβήνει μέρα με τη μέρα και στη θέση της έρχεται η απελπισία και η απογοήτευση. Είπε ότι οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα, ενώ προέβλεψε ότι με τους πλειστηριασμούς «θα χυθεί αίμα». Σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή στην απεργία, ο Γιώργος Κανέλης σημείωσε: «Θέλουμε έμπρακτη συμπαράσταση με έργα, όχι με λόγια».

Για τα χρήματα από τις συνεχόμενες περικοπές που πάνε όλα στην αποπληρωμή του χρέους έκανε λόγο η Νικολίνα Λέκκα, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως ανέφερε, η χώρα χρωστάει περισσότερα στο εξωτερικό.
Κάλεσμα σε μαζική προσπάθεια να σταματήσουν η φτωχοποίηση και ο μαρασμός απηύθυνε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας.
Ο Κώστας Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα της Παιδείας και το προσφυγικό, ενώ ο Σαράντης Καμβύσης εκ μέρους της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νότιας Πελοποννήσου επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ένστολοι, λέγοντας ότι και αυτοί υποφέρουν όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

Για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος Δημήτρης Τσιλίκης. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι κενές 50 οργανικές θέσεις γιατρών και 190 διοικητικού, παραϊατρικού προσωπικού, κ.λπ. 
Τέλος ο Κυριάκος Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος των Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου, κατέληξε: «Ενωμένοι θα επιζήσουμε, χωρισμένοι θα χαθούμε».

Μαρία Νίκα

 

Το ΕΠΑΜ στην απεργιακή κινητοποίηση

Η Λαϊκή Ενότητα στο Εργατικό Κέντρο