Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 18:00

Εντυπωσιακό και τεράστιο το ενυδρείο που επιδιώκεται να γίνει στην Καλαμάτα

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 
Κάτι το μοναδικό και εντυπωσιακό, που θα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, θα είναι το ενυδρείο που σχεδιάζεται να γίνει στην Καλαμάτα, από το Δήμο και το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι, εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και προχωρήσει το έργο, το ενυδρείο αυτό θα είναι σχεδόν τριπλάσιο από το ενυδρείο του «Θαλασσόκοσμου», κοντά στο Ηράκλειο της Κρήτης…

Σύμφωνα με τις πρώτες απόψεις, ως καταλληλότερη τοποθεσία για τη δημιουργία του ενυδρείου κρίνεται η περιοχή μεταξύ της εκβολής του Νέδοντα και του διοικητηρίου της μαρίνας. Υποψηφιότητα όμως υπάρχει και για μια άλλη τοποθεσία, η οποία ωστόσο δεν ανήκει στο Δήμο αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για την παραθαλάσσια έκταση της δυτικής παραλίας, μεταξύ του Κέντρου Κυκλοφοριακής Αγωγής και του γηπέδου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων.
Για το σημαντικό αυτό θέμα μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Χάρης Βγενής, ο οποίος συμμετείχε και σε σχετική σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Δημαρχείο με το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, συνεργάτες του και εκπροσώπους του ΕΛΚΕΘΕ. Συμφωνήθηκε να συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ΕΛΚΘΕΣΗ. Ο Δήμος θα καταθέσει την πρόταση για χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, ενώ το ΕΛΚΕΘΕ θα αναλάβει το επιστημονικό κομμάτι του έργου.
Για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση και από το Δήμο Καλαμάτας, στην οποία σημειώνεται: «Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα με το Δήμαρχο Καλαμάτας, το Μιχάλη Παπαδάκη, Διευθυντή του Ενυδρείου Κρήτης (Θαλασσόκοσμος) και Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και του ΕΛΚΕΘΕ με θέμα τη δημιουργία ενυδρείου στην Καλαμάτα. Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ είχαν συνάντηση με το Δήμαρχο για το ανωτέρω θέμα και στις 22 Σεπτεμβρίου.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η πόλη διαθέτει τις προϋποθέσεις ώστε ένα ενυδρείο να είναι ελκυστικό και οικονομικά βιώσιμο και είναι βέβαιος ότι θα καταστεί σημαντικό ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κέντρο ψυχαγωγίας για Μεσσήνιους και για επισκέπτες.
Οι εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου επισκέφθηκαν διάφορους πιθανούς χώρους εγκατάστασης του ενυδρείου ώστε να επιλεγεί ο βέλτιστος και διερευνήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου. Επιδίωξη είναι η χρηματοδότηση να πραγματοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ και το προσεχές διάστημα θα συνταχθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες».
Στ.Μ.