Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 17:37

Να βάλουμε όλοι λίγο κόπο για τον Ταΰγετο, για τη ζωή μας…

Φυτάρια μαύρης πεύκης, με γενετικό υλικό από τον Ταΰγετο Φυτάρια μαύρης πεύκης, με γενετικό υλικό από τον Ταΰγετο

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ 
Περίπου 60.000 φυτάρια μαύρης πεύκης, που προέρχονται από σπόρους δέντρων του Ταϋγέτου, περιμένουν όλους όσους αγαπούν το βουνό, όλους όσους νιώθουν κάποια ενοχή για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε μετά την πύρινη συμφορά του 2007, να τα φυτέψουμε στο βουνό την άλλη Κυριακή, 13 Δεκέμβρη…

Το 2011 και το 2012, με ευθύνη του Δασαρχείου Καλαμάτας, μαζεύτηκαν κουκουνάρια από πεύκα του Ταϋγέτου, προκειμένου να βγει ο σπόρος και να παραχθούν τα φυτά ώστε να γίνουν αναδασώσεις.
Πράγματι βγήκαν οι σπόροι στο κρατικό εκκοκιστήριο της Αμυγδαλέζας Αττικής και ακολούθως μεταφέρθηκαν στο Δασικό Φυτώριο Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης.
Εκεί δημιουργήθηκαν περίπου 280.000 φυτά μαύρης πεύκης, που αν δεν φυτευτούν αυτό το χειμώνα στον Ταΰγετο θα καταστραφούν. Αυτό γιατί έφτασαν πλέον την ηλικία των τριών ετών και αν μεγαλώσουν και άλλο θα είναι μετά πολύ δύσκολο να επιτύχει η μεταφύτευσή τους. Ήδη έφτασε στην περιοχή μας το πρώτο φορτίο από τη Θεσσαλονίκη, περίπου 60.000 φυτά, τα οποία βρίσκονται πλέον στο ξυλοπριστήριο της Αρτεμισίας προκειμένου να φυτευτούν την άλλη Κυριακή στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναδασωτικής εθελοντικής προσπάθειας, με ευθύνη του Δασαρχείου και με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Δήμων Καλαμάτας και Σπάρτης καθώς και με κάλεσμα συμμετοχής όλων των Συλλόγων και φορέων της περιοχής.
Σημειώνεται ότι η ανάγκη να βοηθηθεί λίγο η φύση ώστε να αναδασωθεί ο Ταΰγετος είναι μεγάλη διότι υπάρχουν περιοχές όπου η φυσική αναδάσωση δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Και πρόκειται για περιοχές διπλοκαμμένες, το 1998 και το 2007.

 

Γράφει σχετικά ο δασολόγος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μεγάλη και σημαντική αυτή προσπάθεια: «Η Φυσική αναγέννηση είναι βέβαια πάντα επιθυμητή αλλά η ύπαρξη της συναρτάται άμεσα από την ύπαρξη ή όχι στις καμένες επιφάνειες ώριμων ζώντων δέντρων ώστε να μπορούν να δώσουν ώριμους προς φύτρωση σπόρους. Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις μας για τη φυσική αναγέννηση εξάγεται το συμπέρασμα ότι σε κάποιες θέσεις αυτή προοδευτικά αυξάνεται και τα νεαρά φυτάρια ήδη μεγαλώνουν απρόσκοπτα και τείνουν χρόνο με το χρόνο να καλύψουν το καμένο έδαφος. Δυστυχώς όμως σε μεγάλο ποσοστό της καμένης περιοχής η φυσική αναγέννηση είναι ανύπαρκτη ή πάρα πολύ ισχνή.Ειδικότερα στην καμένη περιοχή βόρεια της Εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης η φυσική αναγέννηση απουσιάζει στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτής και αυτό γιατί είχε ξανακαεί και στην πυρκαγιά του 1998. Αρκετά από τα ώριμα δέντρα που είχαν παραμείνει από την πυρκαγιά του 1998 αποτεφρώθηκαν στην δεύτερη πυρκαγιά του 2007 με
αποτέλεσμα οι δυνατότητες φυσικής αναγέννησης να είναι μηδαμινές».
Περισσότερες πληροφορίες για την αναδασωτική προσπάθεια της άλλης Κυριακής, το που θα συναντηθούν οι εθελοντές, που θα γίνουν οι μεταφυτεύσεις, θα παρουσιάσουμε σε επόμενο θέμα μας.
Στ.Μ.