Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 15:30

Νέα εθελοντική αναδασωτική εξόρμηση στον Ταΰγετο τον Γενάρη

Μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας στην εθελοντική αναδάσωση στον Ταϋγετο. Ο Ορειβατικός είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή Μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας στην εθελοντική αναδάσωση στον Ταϋγετο. Ο Ορειβατικός είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή

ΧΘΕΣ ΦΥΤΕΥΤΗΚΑΝ 4.000 ΠΕΥΚΑ 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εξόρμηση εθελοντικής αναδάσωσης στον Ταΰγετο, σε περιοχή που είχε καεί και το 1998 και το 2007 και η οποία χρειάζεται υποστήριξη για να προχωρήσει η φυσική αναγέννηση του δάσους. Φυτεύτηκαν περίπου 4.000 φυτάρια μαύρης πεύκης, από σπόρο δέντρων του Ταϋγέτου, δηλαδή με γενετικό υλικό που ταιριάζει απόλυτα στο βουνό της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και της Αρκαδίας…

Συνολικά τα φυτάρια μαύρης πεύκης που προορίζονται για τις διπλοκαμένες περιοχές του Ταϋγέτου ανέρχονται σε περίπου 280.000. Μετά την επιτυχία που είχε η χθεσινή εθελοντική αναδασωτική προσπάθεια, η οποία διοργανώθηκε κυρίως από τη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί άλλη μία μέσα στον ερχόμενο Γενάρη. Τα υπόλοιπα φυτάρια θα φυτευτούν όμως με εργολαβίες που θα βγάλει το Δασαρχείο της Καλαμάτας, με χρηματοδότηση περίπου 500.000 ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο.
Η Περιφερειακή Ενότητα υπολογίζει τον κόσμο που ανέβηκε στον Ταΰγετο για να φυτέψει τα μικρά πεύκα σε περίπου 250 άτομα. Ανάμεσά τους ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη, η σύμβουλος και εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, ο γενικός διευθυντής Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκος Πατσαρίνος.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας επισημαίνονται τα εξής: «Ευρεία απήχηση είχε στην τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας, η εθελοντική αναδάσωση που πραγματοποιήθηκε χθες στις 13 Δεκεμβρίου 2015 στον Ταΰγετο. Περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν με αποτέλεσμα να φυτευτούν 4000 φυτά Μαύρης Πεύκης στην περιοχή Φάρμακα-Λακώματα του Δημόσιου Δάσους Ταϋγέτου.
Η Δράση αυτή οργανώθηκε από τις Δασικές Υπηρεσίες της Μεσσηνίας με την συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Δήμων Καλαμάτας και Σπάρτης και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης παρακολούθησε την αναδάσωση στον Ταΰγετο και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Νομίζω ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία κυρίως στηρίζεται στην ευφυή αντίληψη της Δασικής Υπηρεσίας και βέβαια στη βοήθεια όλων των εθελοντών. Ευτυχώς στην Περιφέρειά μας, έχουμε εξαιρετικές εθελοντικές ομάδες, οι οποίες είναι έτοιμες να προσφέρουν Υπηρεσίες στον κοινό στόχο.
Η αναδάσωση που γίνεται στην περιοχή, είναι συμβολικά εξαιρετική και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μας δίνεται η δυνατότητα στα καινούρια χρηματοδοτικά προγράμματα, σε απόλυτη συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, να προετοιμάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης, που θα αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των καταστροφών.
Το ένα κομμάτι είναι αυτό. Το δεύτερο κομμάτι είναι, ότι η προστασία του δάσους δεν εναπόκειται μόνο στην φροντίδα των Υπηρεσιών αλλά είναι φροντίδα και υποχρέωση όλων των πολιτών, η οποία έχει και συνταγματική επιταγή. Όπως υπάρχει το ακροτελεύτιο άρθρο της Πολιτικής Προστασίας και της Πολιτικής Ευθύνης των πολιτών, υπάρχει και το αντίστοιχο συνταγματικό άρθρο, που προστατεύει τα δάση και καλεί τους πολίτες σε μια τέτοια πολιτική».
Η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κα. Ελένη Αλειφέρη  καθώς και η περιφερειακή σύμβουλος κα. Αντωνία Μπούζα συμμετείχαν ενεργά στην Αναδάσωση».
Οι χορηγοί αυτής της προσπάθειας ήταν οι: Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν.Μεσσηνίας, ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, Σούπερ Μάρκετ Μουργής, Σούπερ Μάρκετ Α.Β. Βασιλόπουλος, Τσέλιος Κέτερινκ (Μεσσήνη), Αφοί Φ.Τσάμη Α.Ε. Εμπόριο τροφίμων (Μεσσήνη), Αρτοποιία ΣΙΤΟΣ, Ωμέγα ΑΒΕΕ.

Στην εθελοντική δεντροφύτευση συμμετείχαν οι: Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγρόπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενική Διεύθυνση Δασών και Διεύθυνση Συντονισμού της Αποκεντρωμένης Δ.Π.Δ.Ε&Ι, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Καλαμάτας, Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Δήμος Σπάρτης, Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, Οι Φίλοι του Ταϋγέτου, Ερυθρός Σταυρός (Σαμαρείτες-Νοσηλευτές), Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παράδεισος Καλαμάτας, Σύλλογος Νεδουσαίων, Σύλλογος Καρβελαίων, Σύλλογος Αλαγονίων, Σύλλογος Λαδαίων, Σύλλογος Αρτεμησίων, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, Κυνηγητικός Σύλλογος Καλαμάτας, Σύλλογος Γαία Δυτικής Μάνης, Σύλλογος Πεζοπόρων ο Ευκλής, Σύλλογος Τεχνολόγων Γεωπόνων, Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας.