Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016 20:43

Ποίηση, ιστορία, κλασικό δράμα από το Σύνδεσμο Φιλολόγων για το κοινό της Μεσσηνίας

Γιώργος Σερεμετάκης, Μίνα Σταθοπούλου, Χαρά Νικολακοπούλου, Μαρία Τσαγκαράκη, Βασίλης Μπαζάνης Γιώργος Σερεμετάκης, Μίνα Σταθοπούλου, Χαρά Νικολακοπούλου, Μαρία Τσαγκαράκη, Βασίλης Μπαζάνης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΕΙΜΩΝΑ-ΑΝΟΙΞΗΣ ‘16 
Η ιστορία, η ποίηση και η κλασική δραματουργία κυριαρχούν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας για το χειμώνα και την άνοιξη του 2016. Πρόκειται δε για εκδηλώσεις που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα και ειδικότερα θα γίνουν 15 μαθήματα για την παγκόσμια ιστορία, ενώ τα ποιητικά αφιερώματα αφορούν πρόσωπα σπουδαία που ίσως πρώτη φορά παρουσιάζονται στην περιοχή μας…

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων παρουσίασαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συνδέσμου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η πρόεδρος Μαρία Τσαγκαράκη, η αντιπρόεδρος Μίνα Σταθοπούλου, ο γραμματέας Βασίλης Μπαζάνης, η ταμίας Χαρά Νικολακοπούλου και ο οργανωτικός γραμματέας Γιώργος Σερεμετάκης.
Όπως σημείωσε η κ. Τσαγκαράκη, τα μαθήματα ιστορίας θα γίνουν από την καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου. Θα είναι ένας κύκλος 15 3ημερων μαθημάτων, τα οποία θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Θα γίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 5:30 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και κάθε Κυριακή από τις 9 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι, από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2016.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων ανέφερε ότι η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου περιηγείται όλη την Ελλάδα και παραδίδει τα μαθήματα της παγκόσμιας ιστορίας δωρεάν, καθώς επίσης ότι ο Σύνδεσμος κάνει δύο χρόνια προσπάθειες προκειμένου να έρθει και στην Καλαμάτα, δεδομένου ότι το πρόγραμμά της είναι γεμάτο. Επίσης η κ. Τσαγκαράκη επεσήμανε ότι για την παρακολούθηση των μαθημάτων πρέπει να γίνει προεγγραφή από τους ενδιαφερόμενους και καταβολή 20 ευρώ για τα έξοδα του φακέλου. Οι προεγγραφές θα γίνονται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Δευτέρα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα.  
Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη και πρόκειται για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου, στις έξι το απόγευμα, στα γραφεία του στο Πνευματικό Κέντρο. Στην εκδήλωση η κ. Τσαγκαράκη προσκάλεσε όλα τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα προσφερθούν σπιτικά κεράσματα.
Η πρώτη εκδήλωση της άνοιξης θα γίνει στις 19 Μαρτίου και πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον ποιητή Δημήτρη Δασκαλόπουλο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Η κ. Τσαγκαράκη σημείωσε ότι ο κ. Δασκαλόπουλος είναι ευρύτερα γνωστός από το έργο του για τον Καβάφη και τον Σεφέρη, τόνισε όμως ότι το 2015 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το ίδρυμα Πέτρου Χάρη με το βραβείο ποίησης.
Την Παρασκευή και το Σάββατο 1-2 Απριλίου ο Σύνδεσμος  θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον μεγάλο κλασικό της τραγωδίας, τον Σοφοκλή. Η πρόεδρος του Συνδέσμου σημείωσε ότι θα παρουσιαστούν επιλεγμένες εισηγήσεις από το 42ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες τον περασμένο Νοέμβριο και επίσης ήταν αφιερωμένο στο Σοφοκλή.
Το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 ο Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει τα 8α Πολυδούρεια, που φέτος, με εισήγηση του Γιώργου Σερεμετάκη, όπως τόνισε η Μαρία Τσαγκαράκη, είναι αφιερωμένα στην Κοραλία Θεοτοκά. Η πρόεδρος σημείωσε ότι η Κοραλία Θεοτοκά αφενός είναι πολύ σημαντική ποιότητα, αφετέρου όμως το ύφος και η ζωή της μπορούν να παραλληλιστούν κατά κάποιο τρόπο με το ύφος και τη ζωή της Μαρίας Πολυδούρη. Όπως πρόσθεσε, η Κοραλία Θεοτοκά (1935-1976) παντρεύτηκε τον Γιώργο Θεοτοκά λίγους μήνες πριν πεθάνει και αφοσιώθηκε στην παραγωγή και διάδοση του έργου του, ενώ αυτοκτόνησε πέφτοντας από την ταράτσα του σπιτιού της.
Κλείνοντας η κ. Τσαγκαράκη σημείωσε ότι είναι πιθανό στο πρόγραμμα να ενταχθούν και άλλες εκδηλώσεις, πιθανότατα θεατρικές παραστάσεις.
Στ.Μ.