Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 15:05

Συμπαράσταση του Μητροπολίτη στους δικηγόρους για τον αγώνα τους για το ασφαλιστικό

Συμπαράσταση του Μητροπολίτη στους δικηγόρους για τον αγώνα τους για το ασφαλιστικό

ΠΙΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 
Να κατανοήσουν οι πολιτικοί ότι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης πρέπει να επιβιώσουν στα πλαίσια της αξιοπρέπειας, τόνισε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, αναφερόμενος προφανώς στην υπόθεση του ασφαλιστικού που έχει ξεσηκώσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων. Ο Μητροπολίτης μίλησε στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, όπου ο πρόεδρός του, Κώστας Μαργέλης, υπογράμμισε ότι ο χαρακτήρας της δικαιοσύνης δεν κινδυνεύει πια αλλά έχει ήδη αλλοιωθεί, παίρνοντας το χαρακτήρα «πολυτελούς αγαθού» που μπορούν να απολαύσουν μόνο οι οικονομικά ισχυροί…

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και φέτος στο εντευκτήριο και το ισόγειο του Δικηγορικού Συλλόγου, στο Δικαστικό Μέγαρο, ενώ το φλουρί έπεσε στη δικηγόρο Κωνσταντίνα Κουτσούλη και αντιστοιχεί σε μια χρυσή λίρα.
Στην κοπή της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου παραβρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και μέλος του Συλλόγου, Ελένη Αλειφέρη, που απεύθυνε χαιρετισμό, ενώ εκ μέρους του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, που απουσίαζε στην Αθήνα, χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι άλλων Δήμων, φορέων και αρχών, καθώς επίσης εισαγγελείς, δικαστές, δικαστικοί επιμελητές και δικαστικοί υπάλληλοι.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι πλέον «αμφισβητείται κάθε τι το αυτονόητο. Και κυρίως οι λειτουργοί της δικαιοσύνης, από οποιαδήποτε θέση και αν την υπηρετούν, θα πρέπει στην καθημερινότητά τους να επιβεβαιώνουν την αξία, την τιμή και τον σκοπό της δικαιοσύνης για μία κοινωνία εποικοδομητική για μια κοινωνία η οποία ξέρει να σέβεται την ελευθερία και το δικαίωμα του ανθρώπου. Για να μπορέσει η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της να υπηρετήσουν και να διακονήσουν ακριβώς αυτούς τους σκοπούς πρέπει να τύχουν της υποστήριξης και της συμπαράστασης όλων. Πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες, πολιτικοί και πολιτειακοί φορείς, αλλά και η ίδια η κοινωνία ότι και οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιβιώσουν στα πλαίσια της αξιοπρέπειας και της τιμιότητας. Και γι’ αυτό είναι αναγκαίο και να στηρίζονται και να ενισχύονται. (…) Καλή δύναμη, καλό κουράγιο. Έχετε ξεκινήσει αγώνες για να μπορέσετε να αποδείξετε και να επιβεβαιώσετε το αυτονόητο των δικαιωμάτων σας και των διεκδικήσεών σας. Εύχομαι να έχετε δύναμη και υγεία ώστε να πετύχετε αυτά για τα οποία αγωνίζεστε, ώστε ο κάθε ένας λειτουργός, απερίσπαστος από τις βιοτικές μέριμνες και έχοντας εξασφαλίσει το μίνιμουμ μιας αξιοπρεπούς επιβίωσης να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητάει η ιδιότητα την οποία φέρει».

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Κάθε νέο χρόνο συνηθίζουμε να κάνουμε αναφορές σε προσδοκίες και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Η κοινή ευχή των Ελλήνων όμως για το 2016 έχει ως συνισταμένη το έτος αυτό να αποτελέσει ανάχωμα στις εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς.
Η κατάσταση αυτή δε θα μπορούσε να μην έχει επιπτώσεις και στο δικό μας κλάδο. Οι δικηγόροι είδαν το εισόδημά τους  να μειώνεται δραματικά και διαπίστωσαν για άλλη μία χρονιά, ότι πλέον κατά την απονομή της δικαιοσύνης, το κυρίως ζητούμενο δεν είναι η επίλυση της διαφοράς, αλλά η ασταμάτητα θεσμοθετούμενη εισπρακτική ικανοποίηση του Δημοσίου, που έχει πλέον αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της δικαιοσύνης, προσδίδοντάς της χαρακτήρα «πολυτελούς αγαθού», το οποίο δεν μπορούν να απολαμβάνουν με κριτήρια ισονομίας όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, αλλά μόνο οι οικονομικά ισχυροί.
Το έτος 2015 τελείωσε, δυστυχώς, με συνεχείς αποχές των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, ενόψει της εφαρμογής του νέου Κ.Πολ.Δ και δυστυχώς πάλι το έτος 2016 αρχίζει με συνεχείς αποχές των δικηγόρων και όχι μόνο αυτών, για το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Το έτος 2015 προέκυψε αιφνίδια η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου Κ.Πολ.Δ κατ’ επιταγή των Ευρωπαίων εταίρων – δανειστών, με ψευδεπίγραφο στόχο την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.
Οι εν λόγω ρυθμίσεις θα προκαλέσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων στην πράξη για όλους (πολίτες-διαδίκους, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς). Και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν περαιτέρω επιβράδυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η ψήφιση του νέου Κ.Πολ.Δ μας έχει οδηγήσει πίσω στα θρανία, προκειμένου να μάθουμε και να εφαρμόσουμε τις νέες ρυθμίσεις, που εν πολλοίς απέχουν παρασάγγας από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες.

 

Η δικηγόρος Κωνσταντίνα Κουτσούλη με το φλουρί

Τυχόν δε εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, θα αποτελέσει ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων, όλων των επιστημόνων και γενικότερα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).
Η παρουσία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και το κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης για την εδραίωση του οποίου εργαστήκαμε επίμονα, συνέβαλε στην υποδειγματική συνεργασία δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων στα δικαστήρια της Καλαμάτας και την αποδοχή του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την απονομή της δικαιοσύνης, που επιτυγχάνεται καλύτερα, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες αναγνωρίζουν, αποδέχονται και τιμούν τη θεσμική ιδιότητα ο ένας του άλλου».
Στ.Μ.