Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 08:33

Η Βίκυ Μαραγκοπούλου παραιτήθηκε επειδή…

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΦΑΡΙΣ
Για ποιο λόγο παραιτήθηκε η Βίκυ Μαραγκοπούλου; Ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση δεν δόθηκε χθες το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις. Ωστόσο ο…

…πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, υπαινίχθηκε ότι η Βίκυ Μαραγκοπούλου είχε κουραστεί από την αβεβαιότητα όσον αφορά την υποστήριξη του Φεστιβάλ Χορού από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από το εξαιρετικά σφιχτό νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την επιλογή συνεργατών και την ανάθεση προμηθειών για την υλοποίηση της διοργάνωσης.
Από την άλλη ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος παρακολουθεί πολλά χρόνια τα θέματα της πρώην ΔΕΠΑΚ και νυν Φάρις, υποστήριξε ότι ο λόγος που κορυφαία στελέχη του πολιτισμού στην Καλαμάτα και όχι μόνο η Βίκυ Μαραγκοπούλου αλλά και ο Νίκος Ξανθούλης και ο Διονύσης Μαλλούχος και ο Αλέκος Κολλιόπουλος έχουν αποχωρήσει είναι η τακτική της δημοτικής αρχής, που αποφεύγει το διάλογο για τον πολιτισμό και ειδικότερα για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν τα πολιτιστικά σχήματα και οι πολιτιστικοί θεσμοί της πόλης.
Χαρακτηριστικά ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. της Φάρις, τόνισε ότι μείζον θέμα που συνδέεται με το Φεστιβάλ Χορού είναι το Μέγαρο Χορού, για την αξιοποίηση του οποίου είπε ότι η δημοτική αρχή αποφεύγει χρόνια τώρα να ανοίξει το διάλογο. Αντίθετα, πρόσθεσε, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, έχει εξαγγείλει τέσσερις φορές τα εγκαίνια του Μεγάρου (δύο επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, μία με υπουργό Πολιτισμού τον Νίκο Ξυδάκη και μία με υπουργό τον Αριστείδη Μπαλτά) χωρίς η Βίκυ Μαραγκοπούλου να γνωρίζει τίποτα.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας πρόσθεσε ότι η Καλαμάτα, με αυτή την τακτική της δημοτικής αρχής, χάνει μια μεγάλη ευκαιρία για την περαιτέρω ανάδειξη του Φεστιβάλ Χορού, καθώς, όπως υποστήριξε, οι συνθήκες αυτή την περίοδο είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ, δεδομένου ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, εκτιμά ιδιαίτερα αυτή τη διοργάνωση, ενώ υπάρχει και ο Καλαματιανός υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος σημείωσε ότι έχει την προθυμία να βοηθήσει τον πολιτισμό στην πόλη.
Τέλος, ο Τάσος Πολυχρονόπουλος επέμεινε ότι πρέπει να αναλυθούν τα αίτια της αποχώρησης της Βίκυς Μαραγκοπούλου, ενώ επανέφερε το αίτημα που έχει υποβάλει από πέρσι, για την πραγματοποίηση μιας σε βάθος συζήτησης για τον προσανατολισμό των πολιτιστικών σχημάτων και των πολιτιστικών θεσμών του Δήμου, υπογραμμίζοντας ειδικά για το Φεστιβάλ Χορού ότι είναι ένας θεσμός με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που όμως μένουν αναξιοποίητες.
Ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η συνεργασία του με τη Βίκυ Μαραγκοπούλου ήταν άριστη και πως «ο νους μας πάντα ήταν να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να γίνει αυτό που έχει εισηγηθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής». Δήλωσε ότι ως προς αυτό το θέμα δεν πρέπει να υπάρχει παράπονο από την παραιτηθείσα καλλιτεχνική διευθύντρια και συνέχισε σημειώνοντας ότι το πρόβλημα, τα τελευταία χρόνια, ήταν η κατάσταση με τους υπουργούς Πολιτισμού που άλλα έλεγαν, άλλα υπόσχονταν και άλλα έκαναν, όπως είπε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα της φθίνουσας πορείας του προϋπολογισμού του Φεστιβάλ και τα ζητήματα του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις προσλήψεις συνεργατών, τις προμήθειες κ.λπ
Επίσης ο Θανάσης Ηλιόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι η παραίτηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου ήρθε αιφνιδιαστικά, καθώς σχολίασε ότι στην τελευταία τους συνάντηση, υπό το δήμαρχο, συζήτησαν για την αναζωογόνηση του Φεστιβάλ και συμφώνησαν ότι η παραιτηθείσα θα ετοίμαζε μια σχετική πρόταση.
Σε ό,τι αφορά το Μέγαρο Χορού ο Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε ότι επανειλημμένως έχει αναφερθεί πως είναι αδύνατο να λειτουργήσει χωρίς την οικονομική υποστήριξη του κράτους.
Πάντως, τέλος, ο πρόεδρος της Φάρις δήλωσε ότι «μας λυπεί πάρα πολύ» η παραίτηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου, για την οποία υπογράμμισε ότι πριν από 21 χρόνια κατάφερε να στήσει από το μηδέν και με πάρα πολύ μεγάλο μόχθο το Φεστιβάλ Χορού, το οποίο τόνισε ότι έχει κάνει γνωστή την Καλαμάτα διεθνώς.
Ο Νίκος Μπασακίδης, τέως πρόεδρος της Φάρις, τόνισε από την πλευρά του ότι η Βίκυ Μαραγκοπούλου είχε ένα όραμα, κατάφερε να το υλοποιήσει, η πόλη την τίμησε, ανακηρύσσοντάς την επίτιμη δημότισσα και την ευχαριστεί για ό,τι έκανε, προσθέτοντας όμως ακόμη ότι όλα τα καλά έχουν μια αρχή αλλά και ένα τέλος.
Στ.Μ.