Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2016 09:09

Η Βίκυ Μαραγκοπούλου, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και ο Γιώργος Λούκος

Της Μαρίας Νίκα
Η πρόσφατη παραίτηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και οι διαδικασίες για την άμεση αντικατάστασή της μονοπώλησαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις το μεσημέρι της Παρασκευής…

Το Συμβούλιο της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει τη διοργάνωση του φετινού 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σε πρόσωπο ή εταιρεία που θα επιλεγεί με τη διαδικασία της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι.
Ο πρόεδρος της «Φάρις» Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η αναπλήρωση της θέσης πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διοργάνωση του 22ου Φεστιβάλ. Έτσι εισηγήθηκε η πρόσληψη να γίνει με απευθείας ανάθεση σύμβασης έργου. Η αμοιβή για τη θέση θα είναι 20.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ (η δαπάνη για ταξίδια στο εξωτερικό ώστε να επιλεγούν συγκροτήματα θα είναι έξτρα) με θητεία μέχρι τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ θα ξεκινήσει και η διαδικασία για κανονική πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή, που είναι αρκετά χρονοβόρα, γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή επιλέχθηκε η απευθείας ανάθεση σύμβασης έργου. Ο κ. Ηλιόπουλος εξέφρασε μάλιστα τη γνώμη ότι ο διευθυντής που θα επιλεγεί τώρα καλό είναι να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια. «Δε θα αλλάζουμε διευθυντή κάθε δύο μήνες» παρατήρησε.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες» Τάσος Πολυχρονόπουλος διαφώνησε σε αυτό το σημείο, σχολιάζοντας ότι δεν είναι σωστό να επιλεγεί τώρα ένα άτομο τόσο βιαστικά και να παραμείνει στην καλλιτεχνική διεύθυνση και για τις επόμενες διοργανώσεις. Ψήφισε ωστόσο αναγκαστικά υπέρ της διαδικασίας άμεσης πρόσληψης διευθυντή, ώστε να μπορέσει να διοργανωθεί το Φεστιβάλ του ερχόμενου καλοκαιριού. Ζήτησε δε, κάποια στιγμή, να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το μέλλον του.
Ο κ. Πολυχρονόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι η παραίτηση Μαραγκοπούλου δεν ήταν τόσο ξαφνική, ότι από καιρό ακούγονταν διάφορα, γι’ αυτό και η δημοτική αρχή έπρεπε να έχει κάπως κινητοποιηθεί. Έκανε ακόμη λόγο για σενάρια που συζητιούνται γύρω από το θέμα. Π.χ. ότι η Βίκυ Μαραγκοπούλου έφυγε από την Καλαμάτα για να πάει στο Φεστιβάλ Αθηνών, πράγμα που ο ίδιος είναι σίγουρος ότι δεν ισχύει αλλά, όπως είπε, διαδίδεται σκοπίμως από διάφορα πρόσωπα, ή ότι στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα έρθει ο Γιώργος Λούκος, πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών μέχρι την πρόσφατη παύση του (και μέλος της Τιμητικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας).
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος επέμεινε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ιδέα για ποιο λόγο παραιτήθηκε η κα Μαραγκοπούλου και πως ποτέ δεν είχε θέσει θέμα παραίτησης. Αντέδρασε μάλιστα λέγοντας στον κ. Πολυχρονόπουλο πως αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρχαν προβλήματα στη σχέση της διευθύντριας του Φεστιβάλ με το Δήμο. Πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος της ζήτησε να ανακαλέσει την παραίτησή της, εκείνη δεν δέχθηκε κι έτσι τώρα ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Σημείωσε ότι η πορεία και το έργο της είναι γνωστά και έχουν εκτιμηθεί, όμως η ζωή συνεχίζεται…
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών» δεν ψήφισε ναι στο θέμα της άμεσης πρόσληψης καλλιτεχνικού διευθυντή, τονίζοντας ότι διαφωνεί με τις συνοπτικές διαδικασίες. Μίλησε για προχειρότητα από την πλευρά της «Φάρις», σημειώνοντας ότι έχει δώσει το βάρος της στα καρναβάλια και τις «λευκές νύχτες», με αποτέλεσμα να μην ασχολείται σοβαρά με τον πολιτισμό.
Ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε ότι ο πολιτισμός είναι για όλους και ότι όλοι πληρώνουν πολιτιστικό τέλος. Όσο για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Χορού είπε ότι δεν θα γίνει στο πόδι, αλλά με αξιολόγηση σε βάθος.

Εκδηλώσεις Φάρις
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της «Φάρις», μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν τόσο ο Μουσικός όσο και ο Εικαστικός Τομέας και οι σχολές τους. Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Στάθης Γυφτάκης αναφέρθηκε στις «Μουσικές του Κόσμου» που συνεχίζονται, στην «Άνοιξη των πλήκτρων» που θα ακολουθήσει με σημαντικούς σολίστ στο πιάνο, στο Φεστιβάλ Κιθάρας και σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο, ενώ ο διευθυντής του Εικαστικού Τομέα Παναγιώτης Λαμπρινίδης μίλησε για διαλέξεις (η μία με τον ζωγράφο και πανεπιστημιακό Βαγγέλη Δημητρέα), ατομική έκθεση της Αγγελικής Πολυχρόνη και σεμινάριο χαρακτικής.