Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 21:21

Να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν κατά του Ναζισμού

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ 
Μετά τα θλιβερά που εκτυλίχθηκαν χθες, κατά το μνημόσυνο για τους εκατοντάδες Καλαματιανούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ύστερα από το μπλόκο στην αγορά της πόλης, το 1944, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας καλεί τη δημοτική αρχή να αποδεχθεί τις προτάσεις της για την απότιση του ελάχιστου φόρου τιμής στους αγωνιστές κατά του Ναζισμού. Προτείνει την άμεση ανέγερση μνημείου για τους εκτελεσθέντες και την καθιέρωση της 8ης Φλεβάρη ως ημέρας των θυμάτων της Καλαμάτας και του αγώνα των κατοίκων της κατά του ναζισμού και φασισμού...

Επιπλέον, η παράταξη «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», αναφορικά με όσα έγιναν χθες, μιλάει για ασεβή παραγκωνισμό των συγγενών των θυμάτων και επικαλείται παλιότερη δήλωση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, τονίζοντας ότι αυτό που επιδιώκει είναι να περιορίσει το ιστορικό γεγονός μόνο στο μέρος της ανθρωπιστικής πλευράς και του θρησκευτικού μνημοσύνου.
Ειδικότερα, ο «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» ανακοίνωσε τα εξής: «Φέτος κλείνουν εβδομήντα δύο χρόνια από τότε που τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν στο νότιο μέρος του παλιού στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Πεζικού της Καλαμάτας εκατοντάδες αθώους κατοίκους της.
Ήταν Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 1944, όταν τα αθώα θύματα  μεταφέρθηκαν με καμιόνια στην Δυτική Παραλία, στα σημερινά παλιά δημοτικά σφαγεία όπου και θάφτηκαν κρυφά και πρόχειρα.
Μια ακόμα φασιστική θηριωδία των ναζί κατακτητών είχε γραφτεί στην πόλη της Καλαμάτας.
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να τιμηθεί επίσημα η μέρα αυτή από την πολιτεία. Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν επί της θητείας του Ντίνου Μακρόπουλου ως προέδρου του  Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Τότε, αυτή η ημέρα μνήμης αναγνωρίστηκε ως εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων και μέχρι το 2014 παρευρίσκονταν στο μνημόσυνο των συγγενών των εκτελεσμένων και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή Καλαμάτας έχει υποβαθμίσει την συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης και  μάλιστα φέτος με τρόπο ασεβή παραγκώνισε τους συγγενείς των εκτελεσμένων στην συγκεκριμένη τελετή. Είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας (όπως ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 7/2/14) προσπαθεί να περιορίσει το ιστορικό γεγονός μόνο στο μέρος της ανθρωπιστικής πλευράς και του θρησκευτικού μνημόσυνου.
Παράλληλα το 2014 αρνήθηκε την πρότασή μας να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των εκτελεσθέντων με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης των 70 χρόνων, όπως επίσης αρνήθηκε την κατασκευή  μνημείου για τους εκτελεσθέντες.
Φέτος δεν αποδέχτηκε τη πρόταση μας στο ΔΣ για χωροθέτηση και κατασκευή του μνημείου με την δικαιολογία ότι περιμένει από τη Περιφέρεια να το κατασκευάσει.  Έχει, όπως φαίνεται, μια πολιτική ...δυσανεξία για τη σημασία του πατριωτικού μηνύματος που δίνει η κατασκευή του μνημείου με ιδίους δημοτικούς πόρους.
Πρόταση της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» είναι:
1ον Να χωροθετηθεί και να κατασκευαστεί άμεσα ένα μνημείο για τους εκτελεσθέντες συμπολίτες μας, με ιδίους πόρους του Δήμου Καλαμάτας, όπως αρμόζει στη βαρύτητα του γεγονότος και τη συμβολή στη συλλογική μνήμη της πόλης μας σε συνεργασία με το σύλλογο των συγγενών των εκτελεσμένων.
2ον Να καθιερωθεί η 8η Φεβρουαρίου ως μέρα θυμάτων της Καλαμάτας και του αγώνα των κατοίκων της κατά του ναζισμού και φασισμού.
Θεωρούμε τα παραπάνω ως απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στους συμπατριώτες μας και στους τότε αγώνες τους εναντίον του ναζισμού αλλά παράλληλα και ως επίκαιρη συμβολή στον αγώνα που δίνεται σήμερα, για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία».
Στ.Μ.