Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 08:39

Αναστάτωση στο Ασπρόχωμα, ζητάει ο Δήμος από τους κατοίκους περισσότερη γη για το πολεοδομικό

Αναστάτωση στο Ασπρόχωμα, ζητάει ο Δήμος από τους κατοίκους περισσότερη γη για το πολεοδομικό

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στο Ασπρόχωμα, μετά την ενημέρωση από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας ότι η πολεοδομική μελέτη είναι αδύνατο να εφαρμοστεί λόγω ελλείμματος γης 128 στρεμμάτων, το οποίο ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί είναι να αυξηθεί η εισφορά σε γη από τους ιδιοκτήτες. Οι Ασπροχωματαίοι δεν δέχονται σε καμία περίπτωση να δώσουν περισσότερη γη, ζητούν εξηγήσεις από το Δήμο για το γεγονός ότι η ύπαρξη ελλείμματος διαπιστώθηκε 20 χρόνια μετά την έναρξη της πολεοδομικής μελέτης, ενώ φέρονται διατεθειμένοι να ζητήσουν να μείνει η μελέτη στο συρτάρι. Για το μεγάλο αυτό ζήτημα καλούνται οι κάτοικοι του Ασπροχώματος σε συνέλευση, την Κυριακή στις 11 το πρωί, στο Δημοτικό Σχολείο…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πριν από δύο εβδομάδες περίπου ο αρμόδιος για την πολεοδομία αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης, κάλεσε το Τοπικό Συμβούλιο του Ασπροχώματος και το ενημέρωσε για το έλλειμμα γης που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης.
Ο αντιδήμαρχος, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του χωριού ότι το έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί είτε από το Δήμο, με αποζημιώσεις για τη απόκτηση της γης, είτε με την αύξηση της εισφοράς σε γη από τους ιδιοκτήτες. Ο Ανδρέας Καραγιάννης ωστόσο υπογράμμισε ότι για να καταβάλει ο Δήμος αποζημιώσεις ώστε να αποκτηθεί η γη θα χρειαστεί ποσό 15.000.000 ευρώ, το οποίο είναι αδύνατο να βρεθεί. Κάλεσε λοιπόν το Τοπικό Συμβούλιο να αποδεχθεί την πρόταση για την αύξηση της εισφοράς σε γη από τους ιδιοκτήτες.
Οι εκπρόσωποι του χωριού αντιπρότειναν την πραγματοποίηση συνέλευσης στο Ασπρόχωμα, ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι από τη δημοτική αρχή και την Πολεοδομία. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει την περασμένη Κυριακή ωστόσο αναβλήθηκε για μία εβδομάδα, λόγω ενός σοβαρού προβλήματος.
Παρ’ όλα αυτά οι κάτοικοι του Ασπροχώματος πραγματοποίησαν γενική συνέλευση την περασμένη Κυριακή και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξαν αντιδράσεις σχεδόν απ’ όλους ενάντια στην πρόταση της δημοτικής αρχής για την αύξηση της εισφοράς σε χρήμα.
Είναι μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή, ωστόσο εκείνο που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι ότι ο Δήμος έρχεται στο και πέντε να πει στους κατοίκους ότι πρέπει να δώσουν περισσότερη γη. Σημειώνεται ότι η πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης έχει ετοιμαστεί εδώ και δύο χρόνια περίπου, όμως όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε ενημέρωση για το πρόβλημα με τη γη.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, με το οποίο εκπονήθηκε η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος, οι ιδιοκτησίες μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα εισφέρουν το 5%, οι ιδιοκτησίες από 250 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. εισφέρουν το 10%, οι ιδιοκτησίες από 1.000 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. εισφέρουν το 15%, οι ιδιοκτησίες από 2.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ. εισφέρουν το 20%, οι ιδιοκτησίες από 4.000 τ.μ. έως 10.000 τ.μ. εισφέρουν το 25% και οι ιδιοκτησίες από 10.000 τ.μ. και πάνω εισφέρουν το 30%. Με νέο νόμο όμως, τον 4315 του 2014, τον οποίο προτείνει τώρα η δημοτική αρχή να τεθεί σε εφαρμογή, αυξάνονται οι εισφορές σε γη ως εξής: ιδιοκτησίες μέχρι 500 τ.μ. εισφέρουν το 10%, ιδιοκτησίες από 500 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. εισφέρουν το 20%, ιδιοκτησίες από 1.000 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. εισφέρουν το 30%, ιδιοκτησίες από 2.000 τ.μ. έως 10.000 τ.μ. εισφέρουν το 40% και ιδιοκτησίες από 10.000 τ.μ. και πάνω εισφέρουν το 50%.
Στ.Μ.