Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 17:22

Λεφτά για τον Μορέα υπάρχουν, για την πληρωμή των απαλλοτριώσεων όμως όχι ακόμη…

ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!
Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που το Εφετείο έβγαλε τις οριστικές τιμές για τις απαλλοτριώσεις στο πρώτο τμήμα της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας, από το Ασπρόχωμα μέχρι την Αγιάννα περίπου, όμως οι δικαιούχοι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει βρει τα περίπου 7,5 εκατομμύρια που χρειάζονται. Αντίθετα, για τον Μορέα βρήκε αμέσως και δέσμευσε περίπου 121,5 εκατομμύρια για αποζημιώσεις και επιδοτήσεις… Και δεν είναι μόνο αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο και ζητάει την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Καλαμάτας όσον αφορά την καταβολή ιδιαίτερων αποζημιώσεων…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Kalamata Journal, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει βρει ακόμη τα απαιτούμενα 7,5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποζημιωθούν οι 487 δικαιούχοι για τα ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του Εφετείου Καλαμάτας για τις οριστικές τιμές των αποζημιώσεων βγήκε στα μέσα Μάρτη του 2014, με αριθμό 31/2014.
Ενώ λοιπόν υπάρχει αυτή η μακροχρόνια εκκρεμότητα, το Ελληνικό Δημόσιο φρόντισε να τακτοποιήσει αμέσως το Μορέα, όσον αφορά τη δρομολόγηση της καταβολής αποζημιώσεων και επιδοτήσεων.
Πέρα από τη μακροχρόνια καθυστέρηση, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει και στον Άρειο Πάγο κατά 111 δικαιούχων ιδιαίτερης αποζημίωσης. Το Εφετείο αναγνώρισε ότι οι συγκεκριμένοι δικαιούνται ιδιαίτερη αποζημίωση λόγω των επιπτώσεων που θα υφίστανται τα εναπομείναντα ακίνητά τους από τη λειτουργία της εφαπτόμενης περιμετρικής. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως υποστηρίζει στην αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ότι οι συγκεκριμένοι 111 δεν δικαιούνται τη συγκεκριμένη αποζημίωση, διότι στην απόφασή του το Εφετείο δεν χρησιμοποιεί τον όρο «σημαντική ζημία», όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να τεκμηριωθεί ο λόγος έγκρισης της ιδιαίτερης αποζημίωσης για τα ακίνητα που χάνουν την αξία τους μετά την απαλλοτρίωση τμημάτων τους και την απομείωση της αξίας τους για διάφορους λόγους.
Στ.Μ.