Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 08:58

Μετά το Γενικό Πολεοδομικό η δημοτική αρχή ακυρώνει και την Πολεοδομική Μελέτη του Ασπροχώματος…

Από την πρόσφατη ενημέρωση των κατοίκων Από την πρόσφατη ενημέρωση των κατοίκων

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Στα σκουπίδια πετάει η δημοτική αρχή Καλαμάτας την Πολεοδομική Μελέτη του Ασπροχώματος, καθώς αποφάσισε να αποστείλει για κύρωση την πράξη εφαρμογής που βγάζει έλλειμμα γης 130 στρεμμάτων, δηλαδή μια πράξη εφαρμογής που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εκτός αν ο Δήμος βρει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια 15.000.000 ευρώ προκειμένου να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που θα δεσμεύσει για την εφαρμογή του σχεδίου. Μετά λοιπόν από την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του δικού της Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η δημοτική αρχή ουσιαστικά ακυρώνει και την Πολεοδομική Μελέτη του Ασπροχώματος…

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτα Κουράκλη, στην ενημέρωση των κατοίκων που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Ασπρόχωμα, τόνισε ότι η πολεοδόμηση είτε θα γίνει με το Προεδρικό Διάταγμα του ’85 και θα υπάρχει έλλειμμα γης 130 στρεμμάτων είτε θα γίνει με τον τελευταίο νόμο του 2014, που προβλέπει μεγαλύτερες εισφορές σε γη αλλά εκμηδενίζει το έλλειμμα και αντίθετα δημιουργεί και περίσσευμα 40 στρεμμάτων.
Η κ. Κουράκλη υπογράμμισε ότι με το νόμο του 2014 η πολεοδομική μελέτη θα είναι απολύτως εφαρμόσιμη, ενώ με το Προεδρικό Διάταγμα του ’85 η πολεοδομική μελέτη σε μεγάλο βαθμό θα ακυρωθεί εφόσον σε διάστημα πέντε χρόνων δεν καταβάλει ο Δήμος τα 15.000.000 ευρώ για την αποζημίωση της γης που θα δεσμεύσει, δεδομένου ότι με τον τελευταίο νόμο μετά την πενταετία τα δεσμευμένα οικόπεδα αποδεσμεύονται.
Στην ενημέρωση της περασμένης Κυριακής οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους κατοίκους και παράγοντες του Ασπροχώματος τάχθηκαν κατά της εφαρμογής του νέου νόμου που προβλέπει μεγαλύτερη εισφορά σε γη.
Χθες η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι και η δική της εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος αλλά το Προεδρικό Διάταγμα του ’85, παρ’ ότι οι εισφορές σε γη που προβλέπει δεν εξασφαλίζουν τους απαιτούμενους από την πολεοδομική μελέτη κοινόχρηστους χώρους.
Σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής σημειώνονται τα εξής: «Σχετικά με την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Ασπροχώματος, παρατηρείται έλλειμμα 120 - 130 στρεμμάτων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, με τη συμμετοχή τεχνικών υπαλλήλων του Δήμου, αποφασίσθηκε να προταθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η πράξη εφαρμογής να γίνει σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του ΄85 και τα προβλήματα που θα προκύψουν να αντιμετωπισθούν με μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής ή με άλλους τρόπους».
Στ.Μ.