Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 17:30

Επίσημη πρώτη για τη νέα διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Η Κατερίνα Κασιούμη με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο της Φάρις Θανάση Ηλιόπουλο Η Κατερίνα Κασιούμη με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο της Φάρις Θανάση Ηλιόπουλο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΣΙΟΥΜΗ
«Με τιμά ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη της πόλης για δεύτερη φορά» ήταν τα λόγια της Κατερίνας Κασιούμη, όταν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρουσίασε το μεσημέρι στους δημοσιογράφους την καλλιτεχνική διευθύντρια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η πρώτη φορά ήταν όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της Δημοτικής Σχολής Χορού. Και τότε είχε διαδεχθεί τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, όπως και τώρα στο Φεστιβάλ μετά την πρόσφατη παραίτηση της επί 21 χρόνια καλλιτεχνικής διευθύντριας του θεσμού...

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση στο δημαρχείο, ο κ. Νίκας μίλησε για ομαλή συνέχεια σε επίπεδο καλλιτεχνικής διεύθυνσης, σημειώνοντας ότι η κα Κασιούμη έχει διεθνή παρουσία και εμπειρία στα ζητήματα του χορού ώστε να καλύψει με επαρκή τρόπο το κενό που άφησε η κα Μαραγκοπούλου. Της ευχήθηκε καλή επιτυχία και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα στηρίξει τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια με όλες του τις δυνάμεις, οικονομικά αλλά και με προσωπικό, για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την πόλη. Φέτος, πρόσθεσε ο δήμαρχος, το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Χορού, σε μια τέλεια αίθουσα, με αναπλασμένο τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου, αλλά και με συντηρημένα παλιά μηχανήματα του εργοστασίου Λιναρδάκη που θα εκτεθούν.
Η Κατερίνα Κασιούμη μίλησε για τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει, καθώς, όπως είπε, η προκάτοχός της Βίκυ Μαραγκοπούλου, με το δικό της έργο σφράγισε την πόλη και το Φεστιβάλ της. Αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες της εποχής και την έλλειψη χρόνου για τη φετινή διοργάνωση, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο.
Σημειώνεται ότι η Κατερίνα Κασιούμη επιλέχθηκε από το Δ.Σ. της Φάρις για τη διοργάνωση του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαγωνισμός για την επιλογή μόνιμου καλλιτεχνικού διευθυντή.

Βιογραφικό της Κατερίνας Κασιούμη (από την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας)
Η Κατερίνα Κασιούμη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Αθήνα για να αφοσιωθεί στον χορό παρακολουθώντας αρχικά μαθήματα στo φυτώριo της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Στη συνέχεια έγινε δεκτή στο επαγγελματικό τμήμα της Σχολής υπό την διεύθυνση της Ντένης Ευθυμίου-Τσεκούρα από όπου αποφοίτησε το 1993 με το Δίπλωμα Καθηγήτριας Χορού (βαθμός πτυχίου «Άριστα»). Καθηγητές της μεταξύ άλλων ήταν οι Ray Bara, Rosa Sicart, Βίκυ Μαραγκοπούλου, Γιάννης Μέτσης, Εύα Καπάζογλου, Μαρία Γαζή, Πένυ Μελά, Μαρία Κυνηγού, Χάρης Μανταφούνης, Yvonne Ribar. Είναι κάτοχος του διπλώματος διδασκαλίας πάνω στην τέχνη του κλασικού χορού της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου (βαθμός πτυχίου «Distinction»).
Από την αποφοίτηση της έως σήμερα η Κατερίνα Κασιούμη ακολούθησε μια ιδιαίτερα αξιόλογη πορεία ως χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού, ενώ έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Ανάμεσα στους σημαντικότερους σταθμούς της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας είναι η συμμετοχή της ως χορεύτρια και βοηθός της χορογράφου Μαρίας Χορς από το 1996 έως το 2008 στις Τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Για το ήθος, την βαθιά αγάπη της για τον χορό, την άψογη συνεργασία με όλα τα μέλη της ομάδας και τις χορευτικές, χορογραφικές όσο και διοικητικές της ικανότητες την είχε ξεχωρίσει η Μαρία Χορς. Παράλληλα, το ταλέντο και η πολύχρονη εμπειρία της στη διδασκαλία του κλασικού όσο και του σύγχρονου χορού κορυφώθηκε με την ανάληψη της διεύθυνσης της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, την οποία διευθύνει από το 2013 έως σήμερα.
Επιπλέον, η Κατερίνα Κασιούμη είναι μέλος του Λυκείου Ελληνίδων και συνέφορος (2012) στο Κεντρικό Τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων (τμήμα ρυθμικής και έντεχνου χορού) από το 1999 έως σήμερα, ενώ υπήρξε μέλος και πρόεδρος των επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας (2006-2010) για την αξιολόγηση και εισαγωγή υποψηφίων μαθητών στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια (τομέας χορού). Eίναι μέλος της Bασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου (R.A.D.) και υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Youth Ballet της R.A.D.
Έχει διακριθεί με το Μετάλλιο της πόλης του Sydney από τον Δήμαρχο του Sydney για τη συμμετοχή της στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου, με το Εθνόσημο του Ελληνικού Κράτους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με το Μετάλλιο του ομίλου Καλλιπάτειρα.
Το 2004 ίδρυσε την ομάδα χορού «Δραπέτες», ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού «Αμάλγαμα» της Μαρίας Γοργία το 1997.
Αξιόλογη και πολύπλευρη είναι η χορευτική της σταδιοδρομία, με συνεργασίες μεταξύ άλλων στην Πειραματική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2005 («Φαρμακεύτριαι», μονόπρακτη όπερα σε μουσική του Γιώργου Χατζημιχελάκη, της οποίας υπέγραψε την χορογραφία και ερμήνευσε ως χορεύτρια), με την ομάδα χορού «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη (1999 - 2000) σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ομάδα «Σχεδία» της Αναστασίας Λύρα, τον «Κινητήρα» της Αντιγόνης Γύρα (1994), το «Χοροθέατρο Ροές» της Σοφίας Σπυράτου (1995-97), τους «Χορευτές» (1993), την «Sine Qua Non» (1992), το «Χοροθέατρο Οκτάνα» του Κωνσταντίνου Ρήγου (1992), το Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών του Γιάννη Μέτση (1990). Η πολυετής της ενασχόληση ως χορεύτρια καταγράφεται και στο βιβλίο ΧΟΡΟΣ DANCE των εκδόσεων ΚΟΑΝ. Επίσης δημιούργησε το videodance “The Pain Project” το 2006 για το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής καθώς και χορογραφίες για εκθέσεις του γλύπτη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θόδωρου Παπαγιάννη (Ελληνογερμανική Αγωγή 2005, Μουσείο Μπενάκη 2012).
Στη δραστηριότητα της ως χορογράφος περιλαμβάνονται επίσης η χορογραφία του μονόπρακτου μπαλέτου «Χάριν Παιδιάς» σε μουσική Κώστα Κριτσωτάκη (2004) με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, η συμμετοχή της στις παραγωγές «Καρυοθραύστης» (2005) και «O Πέτρος και o λύκος» (2006-07) για το Youth Ballet της RAD, οι χορογραφίες για τις παραστάσεις της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας (2013- 15), η χορογραφία «Lux Aeterna» που εγκαινίασε την περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας (2014, 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας) κ.ά.
Στην πολυετή δράση της ως καθηγήτρια χορού αξίζει να αναφερθούν επίσης η θέση της ως καθηγήτρια κλασικού χορού, ρεπερτορίου και μεθοδολογίας μπαλέτου στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Ραλλού Μάνου (2005-2014), η διδασκαλία σύγχρονου και κλασικού χορού για παιδιά, barre a terre, pilates και stretching σε ενήλικες στο κεντρικό τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων (1999 έως σήμερα), η διδασκαλία δημιουργικής κίνησης και τεχνικής χορού σε παιδιά Δημοτικού στη Σχολή Χιλλ (1996-2007), η διδασκαλία κλασικού και σύγχρονου χορού (1998-2002) στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ραϋμόνδου και Ισιδώρας Ντάνκαν στον Βύρωνα, η διδασκαλία χορού στην Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας (1996-2002), η διδασκαλία κλασικού και σύγχρονου χορού στη Σχολή Ματέυ (1993-1998), η συνεργασία της με την Φανή Βαφειαδάκη στα επιμορφωτικά προγράμματα διδασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (Πρόγραμμα Μελίνα 1995) κ.ά.
Πέρα από τις σπουδές της στην Κρατική Σχολή Χορού Ορχηστικής Τέχνης, η Κατερίνα Κασιούμη έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια κλασικού και σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κοπεγχάγη, Βιέννη Λονδίνο). Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει σπουδές πιάνου και θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών και το Ελληνικό Ωδείο και κατέχει άριστα την αγγλική και γαλλική γλώσσα.
Μαρία Νίκα