Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 21:05

Ο Έκτωρ Τσατσούλης για την πρόκριση της Καλαμάτας στον τελικό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Ο Έκτωρ Τσατσούλης ανάμεσα στον Σταύρο Βόλλαρη και τον Νίκο Ηλιόπουλο Ο Έκτωρ Τσατσούλης ανάμεσα στον Σταύρο Βόλλαρη και τον Νίκο Ηλιόπουλο

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

"ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ"
Το γεγονός ότι οι πόλεις που προκρίθηκαν στον τελικό για την επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 είναι τρεις αντί για τέσσερις ή πέντε, όπως αναμενόταν, φανερώνει και το πόσο ανταγωνιστική ήταν η διαγωνιστική διαδικασία αλλά και το πόσο ποιοτική δουλειά έγινε από το Γραφείο Υποψηφιότητας της Καλαμάτας, τονίζει, με δηλώσεις του στην Kalamata Journal, ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου, Έκτωρ Τσατσούλης…

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή επέλεξε για τον τελικό πόλεις που είχαν κάνει μεγάλη δουλειά, ποιοτική, επέλεξαν υποψηφιότητες οργανωμένες και με πολύ καλές προοπτικές υλοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έκτωρ Τσατσούλης, σχολιάζοντας ακόμη ότι η επιτροπή απέφυγε να χαριστεί σε πόλεις ή να επιλέξει τιμητικά άλλες πόλεις που δεν είχαν πραγματική προοπτική.
Σημειώνεται ότι οι πόλεις που προκρίθηκαν μαζί με την Καλαμάτα είναι η Ελευσίνα και η Ρόδος, ενώ οι πόλεις που δεν προχώρησαν είναι οι Δελφοί, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Κέρκυρα, η Λάρισα, η Λέσβος, το Μεσολόγγι, ο Πειραιάς, η Σαλαμίνα, η Σάμος και η Τρίπολη.
Ο Έκτωρ Τσατσούλης σημείωσε ότι το Γραφείο Υποψηφιότητας της Καλαμάτας θεωρούσε από την αρχή σοβαρή την υποψηφιότητα της Ελευσίνας, «η οποία κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση, που ξεκινάει από άλλη αρχή». Όσον αφορά την πρόκριση της Ρόδου ανέφερε ότι «πρόκειται για μια έκπληξη, αν και τον τελευταίο καιρό φαινόταν ότι εντείνει την προσπάθεια και τη δουλειά της».
Από την άλλη ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας σημείωσε ότι «υπάρχουν και άλλες πόλεις που έχουν δουλέψει επίσης σκληρά αλλά δεν προκρίθηκαν, όπως η Λάρισα. Αυτό δείχνει ότι τα κριτήρια της επιτροπής ήταν πραγματικά αυστηρά. Δεν πέρασε ούτε η Λέσβος, που και μόνο για συμβολικούς λόγους θα μπορούσε να έχει άλλη μεταχείριση, όπως άλλη μεταχείριση θα μπορούσαν να έχουν ο Πειραιάς, που έχει ισχυρή οικονομική φήμη ή οι Δελφοί και το Μεσολόγγι, που έχουν ιστορική σημασία. Το ότι δεν προκρίθηκαν αυτές οι πόλεις αλλά προκριθήκαμε εμείς δείχνει ότι είχαμε ποιοτική διαφορά».
Ακόμη ο Έκτωρ Τσατσούλης τόνισε ότι το αποτέλεσμα των προκριματικών διέψευσε όσους υποστήριζαν ότι ο φάκελος της Καλαμάτας δεν είναι καλός και αντίθετα έλεγαν ότι άλλες πόλεις, που δεν προκρίθηκαν, έχουν κάνει καλύτερη δουλειά. Όλες αυτές οι τοποθετήσεις, συνέχισε, «ήταν εκτός πραγματικότητας» και ζήτησε «από εδώ και να υπάρχει μεγαλύτερη σοβαρότητα και συνεργασία από όσους αναίτια είχαν κρατήσει αρνητική στάση απέναντί μας».
Ο Έκτωρ Τσατσούλης τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στην Αυστρία, προσκεκλημένος υποψήφιας πόλης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2022, προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Καλαμάτας.
Αμέσως μετά, μας είπε, θα ξεκινήσει η δουλειά για την τελική φάση του διαγωνισμού, για τη νέα προγραμματική σύμβαση που πρέπει να συναφθεί για τη συνέχιση της προσπάθειας, για την ψήφιση του προϋπολογισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το Δημοτικό Συμβούλιο, για την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, οι τρεις υποψήφιες πόλεις θα αξιολογηθούν από την ευρωπαϊκή επιτροπή στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η επιτροπή θα πραγματοποιήσει και επισκέψεις στην Καλαμάτα, τη Ρόδο και την Ελευσίνα. Η επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Στ.Μ.