Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 13:36

Δραματική αύξηση των νεκρών από τροχαία στη Μεσσηνία κατά 189%!

Δραματική αύξηση των νεκρών από τροχαία στη Μεσσηνία κατά 189%!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΜΑΚΑΡΗΣ 
Τεράστια είναι η αύξηση του ποσοστού των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, το 2014 σκοτώθηκαν στη Μεσσηνία 9 άνθρωποι, ενώ το 2015 ο αριθμός έφτασε τους 26, εκτοξεύοντας το σχετικό ποσοστό στο 189%. Ο Μανώλης Μάκαρης, με αφορμή και το πρόσφατο δυστύχημα στην Καλαμάτα, όπου σκοτώθηκε ένα 24χρονο κορίτσι, επανέφερε την πρόταση του για τη λήψη προληπτικών μέτρων από το Δήμο, η οποία όμως ούτε αυτή τη φορά έτυχε της προσοχής της δημοτικής αρχής…

Επίσης, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, έθεσε ξανά προβληματισμούς που είχε θέσει κατά την κατασκευή του έργου της ανάπλασης στην εκκλησία της Ανάστασης,  όπου στένεψε το πλάτος του δρόμου μόνο στο συγκεκριμένο σημείο, υπερυψώθηκε το κατάστρωμα και στρώθηκε η επιφάνεια της οδού με κυβόλιθους. Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος και πάλι εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη παρέμβαση σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της οδού.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Μανώλη Μάκαρη, τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ότι η ραγδαία αύξηση των ατυχημάτων, των νεκρών και των τραυματιών πρέπει να κινητοποιήσει το Δήμο Καλαμάτας ώστε να λάβει μέτρα πρόληψης. Πρότεινε λοιπόν τη συγκρότηση διαρκούς δημοτικής επιτροπής οδικής ασφάλειας που θα επεξεργάζεται ζητήματα για την πρόληψη των τροχαίων, την επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου στη Δυτική Παραλία και την εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης.
Ο Μανώλης Μάκαρης παρουσίασε και καινούργια στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία γενικά τα ατυχήματα το 2015 σε σύγκριση με το 2014 ήταν αυξημένα κατά 11,6%, οι βαριά τραυματίες αυξημένοι κατά 28,6% και οι ελαφρά τραυματίες αυξημένοι κατά 21%.

Ο αρμόδιος για το κυκλοφοριακό εντεταλμένος από το δήμαρχο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Δημόπουλος, απάντησε ότι από το Δήμο Καλαμάτας καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την οδική ασφάλεια στην πόλη, με τη λήψη σειράς μέτρων, παρατήρησε όμως ότι για τα θέματα αυτά δεν είναι μοναδικός υπεύθυνος ο Δήμος αλλά εμπλέκονται η Τροχαία και διάφορες υπηρεσίες και φορείς. Για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής απάντησε ότι δεν λειτουργεί διότι δεν διαθέτει ο Δήμος πιστοποιημένο υπάλληλο γι’ αυτό το σκοπό.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, σχολίασε από την πλευρά του ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στις παρατηρήσεις που γίνονται για ζητήματα ατυχημάτων και δυστυχημάτων, διότι αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα δικαστήρια ενάντια στο Δήμο και στο προσωπικό του. Για το έργο στην Ανάσταση ανέφερε ότι έχει μελετηθεί από περισσότερους από 15 επιστήμονες και έχει όλες τις εγκρίσεις. Σχολίασε ωστόσο ότι κάποιες παρατηρήσεις που γίνονται μερικές φορές έχουν μια διάσταση ανθρωποφαγίας, δείχνουν να αποσκοπούν στο να νοιώθει η δημοτική αρχή ένοχη για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε οικογένειες. Τέλος εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών σε τροχαία, παρατηρώντας όμως ότι πολλά από τα δυστυχήματα που σημειώνονται δεν θα μπορούσαν να αποτραπούν σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου, υπονοώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις το κακό προξενείται από παράγοντες που δεν έχουν σχέση με τις υποδομές.
Στ.Μ.