Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 22:25

Μέχρι τα τέλη Απρίλη ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση στην 23ης Μαρτίου

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 
Δημοσιεύεται τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, όσον αφορά την ανάπλαση της οδού 23ης Μαρτίου. Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προτάσεων των αρχιτεκτόνων είναι η 28η Απρίλη…

Το θέμα του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών είναι «Επανασχεδιασμός της οδού 23ης Μαρτίου με σκοπό την ενοποίηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Καλαμάτας».
Ειδικότερα, ο Δήμος θέλει προτάσεις με αντικείμενο τον επανασχεδιασμό της 23ης Μαρτίου, καθώς και της συνέχειάς της προς τις οδούς Σταδίου και Υπαπαντής. Ο Δήμος αναζητά την πρόταση που «α)  θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός ενιαίου κέντρου πόλης, επιφέροντας ωφέλιμη αμφίδρομη επιρροή για τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και β) θα αναδείξει το μνημιακό χαρακτήρα της οδού».
Φαίνεται ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι στην 23ης Μαρτίου να διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια και η νησίδα, να απομείνει μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε κάθε πλευρά και ενδεχομένως να κοπούν οι φίκοι στη σημερινή νησίδα.
Σχετικά ερωτήματα έχουν τεθεί στη δημοτική αρχή και οι απαντήσεις που έχει δώσει ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είναι ότι με την ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού θα υποβαθμιστεί ο ρόλος της 23ης Μαρτίου ως δρόμου που συνδέει την ανατολική με τη δυτική πλευρά της πόλης και αντίστροφα, ώρα θα μειωθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος και δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Για τους φίκους ο δήμαρχος έχει πει ότι ήταν λάθος επιλογή και ότι το ριζικό τους σύστημα προκαλεί προβλήματα στην επιφάνεια τόσο της νησίδας όσο και του οδοστρώματος.
Σημειώνεται ότι οι τρεις προτάσεις που θα κριθούν ως οι καλύτερες θα βραβευθούν με έπαθλο 2.300 ευρώ, 2.000 ευρώ και 1.700 ευρώ αντίστοιχα.
Στ.Μ.