Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 22:31

"Σύναξη" των δημάρχων της Μεσσηνίας για τα σκουπίδια και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Οι δήμαρχοι σε παλιότερη σύσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμάτας Οι δήμαρχοι σε παλιότερη σύσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμάτας

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Οι δήμαρχοι ή εκπρόσωποί τους από όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας, εκτός της Τριφυλίας, ο δήμαρχος της οποίας όμως ήρθε σε συνεννόηση με τους συναδέλφους του, συναντήθηκαν το βράδυ στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, ύστερα από πρωτοβουλία του δήμαρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα και συζήτησαν για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, καθώς και για τα προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων…

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποί τους συμφώνησαν για την υποστήριξη της «πάση δυνάμει», όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ για τα σκουπίδια οι δήμαρχοι δεν κατέληξαν σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση και θα έχουν νέα συνάντηση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας σημειώνονται τα εξής:
«1. Πολιτιστική Πρωτεύουσα Της Ευρώπης 2021
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21 Έκτωρ Τσατσούλης και στελέχη του Γραφείου επέδωσαν στους Δημάρχους και τους εκπροσώπους Δήμων αναμνηστικά. Απ’ όλους τους εκπροσώπους των ΟΤΑ εκφράσθηκαν συγχαρητήρια προς το Δήμο Καλαμάτας για την πρόκριση της Καλαμάτας στο δεύτερο γύρο.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η υποστήριξη που δόθηκε από όλους τους Δήμους προς την υποψηφιότητα της Καλαμάτας, κάτι που και πάλι είναι επιθυμητό, ενώ τονίστηκε ότι θα γίνει επίσκεψη εκ νέου σε όλους τους Δήμους. Είναι αυτονόητο ότι τα οφέλη, εφόσον η Καλαμάτα αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, θα διαχυθούν σε όλη τη Μεσσηνία.
Όλοι οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων συμφώνησαν να στηριχθεί η υποψηφιότητα της Καλαμάτας πάση δυνάμει.
2. Απορρίμματα
Πραγματοποιήθηκε ανάλυση της κατάστασης και τονίσθηκε ότι αποτελεί πρόβλημα η κατάργηση της δομής στην Καλλιρρόη, όπως προβλέπεται σε όσα συζητεί η Κυβέρνηση με την ΤΕΡΝΑ. Επίσης, υπάρχουν αντιδράσεις από την Παλιόχουνη και τον Ευρώτα σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από τη Μεσσηνία στις περιοχές αυτές, στο πλαίσιο της επεξεργασίας απορριμμάτων.
Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις ως Μεσσηνία. Συμφωνήθηκε επίσης να γίνει εκ νέου συνάντηση για το θέμα το επόμενο δεκαήμερο.
3. Υγρά απόβλητα
Υφίσταται σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της απόρριψης λυμάτων με υψηλό ρυπαντικό φορτίο σε περιοχές γύρω από το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, καθώς και σε ρέματα ανά τη Μεσσηνία.
Υπάρχουν προτάσεις από τη ΔΕΥΑΚ για έλεγχο της κατάστασης.
Θα πρέπει κάθε Δήμος που έχει βιολογικό καθαρισμό να προβαίνει σε διαχείριση των λυμάτων της περιοχής του.
Αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί εντός δεκαημέρου».