Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016 01:51

Περιφέρεια: Η δική μας λύση για τα σκουπίδια είναι η πιο φθηνή και πιο πράσινη

ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ 
Ενώ οι υποστηρικτές της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων υποστηρίζουν ότι η τοπική διαχείριση είναι η πιο οικονομική και με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η περιφερειακή αρχή, η οποία έχει κάνει το διαγωνισμό για την κεντρική  διαχείριση των απορριμμάτων, υποστηρίζει από την πλευρά της ότι η δική της λύση είναι η πιο φθηνή και πιο πράσινη… Επιπλέον, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, σε γραπτή της δήλωση σημειώνει ότι είναι αμετάκλητη και μη αναστρέψιμη, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή της ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για την εφαρμογή της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων…

Ειδικότερα, η γραπτή δήλωση της Ντίνας Νικολάκου έχει ως εξής: «Με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού  Συνεδρίου επιβεβαιώνεται  πλέον με τρόπο απόλυτο και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο(Τμήμα Μείζονος-Επταμελούς Σύνθεσης Ελεγκτικού Συνεδρίου) η απαρέγκλιτη τήρηση από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου της απόλυτης νομιμότητας στο σύνολο των διαδικασιών και δράσεων που αυτή ανέλαβε και έφερε εις πέρας για την υλοποίηση του έργου και την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης. Μάλιστα δε, με τρόπο πλέοναμετάκλητο και μη αναστρέψιμο, αφού κατά της απόφασης αυτής, ο νόμος δεν επιτρέπει την άσκηση οποιουδήποτε άλλου ένδικου μέσου.
Μετά και την εξέλιξη αυτή και την πανηγυρική, για ακόμα μία φορά, δικαίωση της Περιφέρειας τόσο στο επίπεδο της ορθότητας του έργου, όσο και στην τήρηση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οφείλουν πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο (Κυβέρνηση, Δημοτικές Αρχές, ΦΟΔΣΑ) να σεβαστούν και να τηρήσουν τη νομιμότητα και να υπηρετήσουν το καθήκον τους υπερ του Δημοσίου συμφέροντος, ως προκύπτει από τη θεσμική θέση που υπηρετούν.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει ήδη αποστείλει επιστολή στο ΦΟΔΣΑ, η οποία κοινοποιήθηκε και στο αρμόδιο Υπουργείο, και ζητά άμεσα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, τονίζοντας ότι άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει καθώς μέρα με τη μέρα η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική.
Πρόκειται για μια επιστολή με καθαρούς πολιτικούς όρους, με την οποία ο Περιφερειάρχης ζητά από το ΦΟΔΣΑ άμεσα να αποστείλει την μελέτη του ΠΕΣΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ληφθεί η τελική απόφαση και να έχουμε εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση σ’ αυτή την διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι πολίτες.
Η υπογραφή της ΣΔΙΤ βάζει μια για πάντα τέλος στην πολιτική αυθαιρεσία και τον πολιτικό καιροσκοπισμό, στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και στο περιβαλλοντικό έγκλημα, από τα οποία για δεκαετίες υπέφεραν οι Πελοποννήσιοι πολίτες. Η Πελοποννησιακή Αρχή  είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί με κάθε μέσο τα συμφέροντα των πολιτών της, πόσο μάλλον όταν καθημερινά και εμφατικά δικαιώνεται σε όλα τα επίπεδα η διαφανής και νόμιμη διοίκησή της, ιδίως δε από την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το έργο της Περιφερειακής αρχής εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη ορθολογική και νόμιμη λύση ολοκληρωμένης διαχείρισης με εξασφαλισμένους κοινοτικούς πόρους. Είναι  έργο καινοτόμο, πράσινο και το φθηνότερο κάτι το οποίο όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει θα οδηγήσει σε μείωση των δημοτικών τελών».